Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη φορτισμένη ατμόσφαιρα των αμερικανικών αγορών με την επιδείνωση της κρίσης στη σούπερ ρισκαδόρικη Subprime αγορά στεγαστικών δανείων, το μήνυμα της FED προς τους καταναλωτές, επενδυτές και επιχειρήσεις για την αμερικανική οικονομία, τον πληθωρισμό και την κατάσταση της αγοράς κατοικίας, έχει πάντα εξαιρετική σημασία. Ωστόσο, η «γλώσσα» του ανακοινωθέντος που εκδίδεται μετά τη λήξη των συνεδριάσεων της επιτροπής FOMC και η ερμηνεία του, προσλαμβάνει σήμερα βαρύνουσα σημασία.

Παράλληλα, η ανακοίνωση των χθεσινών στοιχείων που έδειξαν ότι οι νέες παραγγελίες για τα ακριβά διαρκή καταναλωτικά αγαθά κατέγραψαν πτώση -απρόσμενα μεγάλη- κατά 2,8% τον Μάιο, «έσβησε» το κλίμα αισιοδοξίας που είχε καλλιεργηθεί για τις επενδύσεις της επιχειρηματικής Αμερικής. Ομως, η εξέλιξη αυτή ωθεί ακόμη περισσότερο τα νέα σενάρια για την πρώτη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους. Χτες οι προθεσμιακές αγορές αύξησαν το ποσοστό των πιθανοτήτων στο 50% ότι τα αμερικανικά επιτόκια αργά ή γρήγορα θα μειωθούν κατά 25 μονάδες βάσης και με συνεχείς ρυθμούς το 2008.

H Wall Street και οι άλλες μεγάλες αμερικανικές αγορές «αποκρυπτογραφούν» στην κυριολεξία τα ανακοινωθέντα που τους στέλνει ο εκάστοτε πρόεδρος της FED. Και δεν είναι τυχαίο ότι η Wall αισιοδοξούσε χτες. Σήμερα ολοκληρώνεται η διήμερη συνεδρίαση της 19μελούς επιτροπής FOMC (Fed’s Open Market Committee), που είναι η αρμόδια επιτροπή για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών. Πάντως, με βεβαιότητα αναμένεται από τους πάντες ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα παραμείνουν σήμερα, για όγδοη φορά, στα ίδια επίπεδα του 5,25%. Στα επίπεδα αυτά αυξήθηκαν για τελευταία φορά στις 29 Ιουνίου πέρυσι, καθώς επί ένα ολόκληρο χρόνο δεν έγινε από τη FED καμία κίνηση. Και οι κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη Wall Street προβλέπουν ομόφωνα την ίδια απόφαση.

Ο πρόεδρος της FED Μπεν Μπερνάνκι όσο και ο υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον έχουν διαβεβαιώσει για την «υγεία» της αμερικανικής οικονομίας και έχουν εκφράσει την αισιοδοξία τους για τις προοπτικές της. Ομως, οι ανησυχίες μήπως οι παρενέργειες από την κρίση της subprime αγοράς στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου με τους χαμηλής φερεγγυότητας δανειολήπτες, μετά την κατάρρευση των δύο hedge funds της Bear Stearns, μεταδοθούν στην αγορά κατοικίας και στην οικονομία, επειδή τα επισφαλή στεγαστικά δάνεια αυξάνονται ραγδαίως, παραμένουν.

Ο Μπεν Μπερνάνκι από το βήμα του Κογκρέσου διαβεβαίωσε τη Wall Street και τους Αμερικανικούς βουλευτές ότι δεν υπάρχει «λόγος ανησυχίας» και ότι δεν έχει αλλάξει την άποψή του για την αμερικανική οικονομία και την αγορά κατοικίας. Εξακολουθεί να πιστεύει ότι η αγορά κατοικίας ξεπερνά τα προβλήματα και η σημαντική επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας θα ξεπερασθεί καθώς η οικονομική επέκταση επανέρχεται σε σταθερή τροχιά με μέτριους αναπτυξιακούς ρυθμούς.

Ομως, η επισήμανση του Αλαν Γκρίνσπαν για τους κινδύνους που απορρέουν από τη subprime αγορά είναι εδώ. Ο κ. Γκρίνσπαν προειδοποίησε για τον ενδεχόμενο κίνδυνο οι συνέπειες από τον ραγδαία αυξανόμενο αριθμό των επισφαλών δανείων της subprime αγοράς να «διαχυθούν» σε άλλους τομείς της αμερικανικής οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή