Η Κίνα ετοιμάζει εθνικό hedge fund 200 δισ. δολ.!

Η Κίνα ετοιμάζει εθνικό hedge fund 200 δισ. δολ.!

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα μεγάλο βήμα μπροστά έκανε χθες το Πεκίνο προς τη δημιουργία του αξίας 200 δισ. δολαρίων Εθνικού Επενδυτικού Κεφαλαίου της χώρας, το οποίο θα αντλήσει κεφάλαια από τα συνολικής, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, αξίας 1,2 τρισ. δολαρίων συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας. Ειδικότερα, άρχισε η συζήτηση στο νομοθετικό σώμα για μια πρόταση που αφορά στην εκχώρηση εξουσιών στο υπουργείο Οικονομικών της Κίνας, έτσι, ώστε να εκδώσει ειδικά κρατικά ομόλογα, αξίας 1,55 τρισ. γουάν (203,5 δισ. δολάρια) για την αγορά συναλλάγματος, το οποίο θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση του εν λόγω κεφαλαίου. Η υπηρεσία που θα το διαχειρίζεται, η οποία βρίσκεται προς το παρόν στα σπάργανα, προχώρησε ήδη προσφάτως στην έναντι 3 δισ. δολαρίων εξαγορά του 10% του αμερικανικού ομίλου επενδύσεων ιδιωτικών κεφαλαίων Blackstone, στο πλαίσιο της προσπάθειας εξασφάλισης υψηλότερων αποδόσεων από τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας, μέσω της τοποθέτησης μέρους αυτών σε επενδύσεις αυξημένου κινδύνου.

Το σχέδιο πάντως για την έκδοση του ειδικού ομολογιακού δανείου, το οποίο εκπονήθηκε από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, αναμένεται να υπερψηφισθεί. Η επιτροπή οικονομικών του Κοινοβουλίου το ενέκρινε και το προώθησε στην ολομέλειά του, η οποία αναμένεται να το υπερψηφίσει μέχρι την Παρασκευή.

Οπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του επίσημου ειδησεογραφικού πρακτορείου της Κίνας, Xinhua, τα εν λόγω ομόλογα θα είναι διάρκειας τουλάχιστον δεκαετίας και οι αποδόσεις τους θα εξαρτώνται από τις συνθήκες στην αγορά. Στο τηλεγράφημα δεν διευκρινίζεται όμως εάν το ομολογιακό δάνειο θα εκδοθεί απ’ ευθείας στη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, η οποία έχει τον έλεγχο των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας, ή εάν θα διατεθεί στην εγχώρια αγορά, με τα κεφάλαια, τα οποία θα αντληθούν να χρησιμοποιηθούν για την αγορά του συναλλάγματος από την εν λόγω τράπεζα, ήτοι την κεντρική τράπεζα της χώρας. Οικονομολόγοι αναφέρουν ότι εάν ακολουθηθεί η τελευταία αυτή διαδικασία, θα αντληθεί ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα και τονίζουν ότι θα απαιτηθεί προσεκτική διαχείριση του όλου θέματος εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας ώστε να αποφευχθεί μια αποσταθεροποιητική εκτίναξη του κόστους του χρήματος. Προς το παρόν, η Κίνα επενδύει το μεγαλύτερο ποσοστό των συναλλαγματικών αποθεμάτων της σε ασφαλή αλλά συγκριτικώς χαμηλών αποδόσεων αμερικανικά ομόλογα.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, επενδυτικά κεφάλαια τα οποία ελέγχονται από εθνικές κυβερνήσεις ελέγχουν περί τα 2,5 τρισ. δολάρια παγκοσμίως και η αντίστοιχη κινεζική υπηρεσία και το δικό της κεφάλαιο θα είναι από τα σημαντικότερα στον κόσμο. Από τη Morgan Stanley εκτιμάται πως η αξία των κεφαλαίων αυτών -ήτοι των περιουσιακών στοιχείων τους- θα έχει εκτιναχθεί στα 12 τρισ. δολάρια μέχρι το 2015. Κινέζοι αξιωματούχοι, οι οποίοι θα ασχοληθούν με το συγκεκριμένο επενδυτικό κεφάλαιο, έχουν ήδη επαφές με ομολόγους τους από το Ντουμπάι, για τη σύναψη πιθανής συνεργασίας ανάμεσα στις υπηρεσίες τους. Τέτοιου είδους κεφάλαια διαθέτουν επίσης η Σιγκαπούρη, η Νορβηγία, η Ρωσία κ.ά. ενώ ιδιαίτερα «ανήσυχη» για τη δραστηριότητά τους δηλώνει η γερμανική κυβέρνηση, παρακολουθώντας τη στενά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή