Πού ξοδεύουν τα χρήματά τους οι πλούσιοι του κόσμου

Πού ξοδεύουν τα χρήματά τους οι πλούσιοι του κόσμου

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εύποροι αυτού του κόσμου διαθέτουν περί το 25% των δαπανών τους για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών που αφορούν την ψυχαγωγία τους, για την αγορά πολυτελών σκαφών, αεροσκαφών και άλλων πανάκριβων αντικειμένων, ενώ περίπου 20% των εν λόγω χρημάτων διατίθεται για την απόκτηση έργων τέχνης.

Στην έκθεση των Merrill Lynch/Cap Gemini, που τιτλοφορείται Παγκόσμιος Πλούτος 2007 (2007 World Wealth Report) και η οποία χρησιμοποιείται ευρέως από τους αναλυτές και τα στελέχη του κλάδου «διαχείρισης πλούτου», εκτιμάται ότι η αξία των περιουσιακών στοιχείων των πλουσιοτέρων ανθρώπων στον κόσμο αυξήθηκε πέρυσι κατά 11%, ανερχόμενη πλέον στα 37 τρισεκατομμύρια δολάρια. Εύποροι, σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, θεωρούνται όσοι διαθέτουν ρευστό αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίου. Βάσει αυτού του κριτηρίου, ο αριθμός τους κυμαίνεται στα 9,5 εκατομμύρια. Οπως υπολογίσθηκε, οι άνθρωποι αυτοί δαπανούν περί το 1,8% τηςε αξίας του χαρτοφυλακίου τους, ήτοι 670 δισεκατομμύρια δολάρια το 2006, για τις αποκαλούμενες «επενδύσεις πάθους», ήτοι για την αγορά αντικειμένων ή υπηρεσιών που τους ψυχαγωγούν, τους ικανοποιούν και τους αρέσουν.

Ειδικότερα, το 26% αυτής της δαπάνης διατέθηκε πέρυσι για την αγορά σκαφών, εκ των οποίων ορισμένα παλαιά, υπερπολυτελή, μοναδικά… καθώς και για την αγορά αυτοκινήτων, με τη ζήτηση αυτών των αγαθών να αυξάνεται. Σε ό,τι αφορά τα ιδιωτικά αεροσκάφη, οι Κροίσοι αγοράζουν ολοένα και μεγαλύτερα και πιο ακριβά, με την Boeing να διαθέτει φέτος παραγγελίες για 11 ευρείας ατράκτου κατασκευής της τα οποία αναπτύσσονται για να αποτελέσουν «κινητές επαύλεις».

Στην Ευρώπη εξάλλου και σε μια εποχή τιμών ρεκόρ για τα έργα κλασικής αλλά και μοντέρνας τέχνης, το 25% των «επενδύσεων πάθους» αφορά αυτήν την κατηγορία των αντικειμένων. Ακόμη ένα 18% διατίθεται κατά κανόνα για την αγορά κοσμημάτων, 14% για την απόκτηση άλλων συλλεκτικών αντικειμένων, όπως είναι τα ακριβά κρασιά, οι αντίκες και τα νομίσματα, ενώ μία άλλη κατηγορία επενδύσεων αφορά τις συναφείς με τον αθλητισμό ή τα σπορ δραστηριότητες. Ειδικότερα, περί το 6% των «επενδύσεων πάθους» έχουν να κάνουν με την αγορά αθλητικών ομάδων, ιπποδρομιακών αλόγων ή ιστιοπλοϊκών σκαφών.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι το κόστος διαβίωσης των πλουσίων αυξάνεται με ταχύτερους ρυθμούς απ’ ό,τι των περισσοτέρων, ήτοι κατά 7% πέρυσι έναντι 4% του δείκτη τιμών καταναλωτού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή