Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ουδεμία (σχεδόν) έκπληξη. Οι πάντες πήραν χθες αυτό ακριβώς που ήθελαν και άκουσαν κυρίως αυτό που προσδοκούν από τον Μπεν Μπερνάνκι και τη FED. Δηλαδή, σταθερά επιτόκια και κυρίως την «ομολογία» ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν υποχωρήσει. Παρά τις επισημάνσεις της FED ότι ο πληθωρισμός παραμένει η κύρια ανησυχία, ωστόσο αφαιρέθηκε από το ανακοινωθέν κάθε αναφορά στο ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων. Δηλαδή η FED εξακολουθεί να προτιμά την τακτική των σταθερών επιτοκίων.

Η αποθέρμανση του πληθωριστικού κινδύνου στήριξε την εμπιστοσύνη των επενδυτών χθες στη Wall Street, επισκιάζοντας τις ανησυχίες για την κρίση που «ξεβγάζει» τώρα στις αμερικανικές τράπεζες επενδύσεων η κρίση της subprime αγοράς στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου των ΗΠΑ.

Χθες, υπό την προεδρία του Μπεν Μπερνάνκι οι 10 τραπεζίτες-μέλη της FOMC με δικαίωμα ψήφου, άφησαν το βασικό επιτόκιο κλειδί στα ίδια επίπεδα του 5,25% για όγδοη διαδοχική συνεδρίαση. Ετσι για την ιστορία, τα αμερικανικά επιτόκια αυξήθηκαν σε 17 διαδοχικές συνεδριάσεις της FED -από το 1,0% στο 5,25%- από τον Ιούνιο του 2004 μέχρι τον Ιούνιο του 2006 και από τότε και επί ένα ολόκληρο χρόνο παρέμειναν σταθερά. Επίσης, να θυμίσω ότι είχε προηγηθεί ο πτωτικός κύκλος που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2001 και τερματίστηκε τον Ιούνιο του 2003, κατά τη διάρκεια του οποίου τα αμερικανικά επιτόκια μειώθηκαν 13 φορές από το 6,5% στο 1,0%, και εκεί παρέμειναν επί έναν ολόκληρο χρόνο μέχρι τον Ιούνιο του 2004.

H απόφαση έγινε γνωστή με το καθιερωμένο ανακοινωθέν μετά τη λήξη της διήμερης συνεδρίασης της 19μελούς επιτροπής FOMC (Fed’s Open Market Committee) -που είναι η αρμόδια επιτροπή για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών- που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της στην Ουάσιγκτον. Επίσης, με το νέο ανακοινωθέν ο πρόεδρος της FED προσπάθησε να «αποκρύψει» εν πολλοίς την κινδυνολογική εικόνα για την κατάσταση της αγοράς κατοικίας. Οντως, ο κ. Μπερνάνκι στο χθεσινό ανακοινωθέν φρόντισε να επισημάνει τις «ενδείξεις σταθεροποίησης» στην αγορά κατοικίας!

Τα αμερικανικά επιτόκια παραμένουν από τις 29 Ιουνίου του 2006 στο 5,25%, τα επιτόκια του ευρώ αυξήθηκαν στο 4,0% και η ΕΚΤ προτίθεται να τα αυξήσει ξανά τον Σεπτέμβριο κατά 0,25% στο 4,25%, τα επιτόκια της στερλίνας έχουν αυξηθεί στο 5,5% και αναμένεται να αυξηθούν εντός του Ιουλίου και τα ιαπωνικά επιτόκια θα παραμείνουν στα χαμηλά επίπεδα του 0,50% μέχρι το φθινόπωρο. H στερλίνα ανήλθε χθες πάνω από τα 2 δολάρια, καθώς η συνεχής θετική εξέλιξη των μεγεθών της βρετανικής οικονομίας, η ενίσχυση των τιμών στην αγορά ακινήτων και η υπερθέρμανση των καταναλωτικών δαπανών, παρέχουν τις δικαιολογίες για τις αυξήσεις των επιτοκίων της στερλίνας.

Ενώ οι φήμες για σπουδαία deals νέων εξαγορών και συγχωνεύσεων επιχειρήσεων, αποτέλεσαν χθες τις κινητήριες δυνάμεις που προσέλκυσαν μαζικώς τους επενδυτές στις ευρωπαϊκές μετοχές. Υστερα από τρεις ημέρες μεγάλης πτώσης, στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX-30 των blue chips έκλεισε με άνοδο 120,13 μονάδων (+1,54%). Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης των blue chips FTSE-100 κέρδισε 43,70 μονάδες (+0,67%). Στο Παρίσι ο δείκτης CAC-40 έκλεισε με κέρδη 64,64 μονάδων (+ 1,09%). Η Σοφοκλέους με άνοδο του FTSE-20 της τάξεως του 0,85%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή