Χρυσό διαγράφεται το μέλλον του Bloomsbury

Χρυσό διαγράφεται το μέλλον του Bloomsbury

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λονδiνο. Ευοίωνο διαγράφεται το μέλλον για τον εκδοτικό οίκο του Χάρι Πότερ, τον γνωστό Bloomsbury, ο οποίος εκτός από αυτήν τη «χρυσοτόκο όρνιθα» ευελπιστεί να κερδοφορήσει και από τα δικαιώματα για τη βιογραφία του μεγαλοεκατομμυριούχου και γκουρού των επενδύσεων Γουόρεν Μπάφετ. Εκτιμά, μάλιστα, ότι εάν όλα ευοδωθούν, η βιογραφία Μπάφετ θα γίνει ένα από τα καινούργια της ευπώλητα βιβλία. Δεδομένου ότι οι νέες περιπέτειες του παγκοσμίως δημοφιλούς νεαρού μάγου, που επινόησε η Βρετανίδα συγγραφέας Τζ. Κ. Ρόουλινγκς, πρόκειται να εκδοθούν την 21η Ιουλίου, οι παραγγελίες αυξάνονται από τη μία στιγμή στην άλλη.

Οι προπαραγγελίες για τις ανάγκες του αναγνωστικού κοινού εκτός Βρετανίας είναι 17% υψηλότερες από τις συνολικές πωλήσεις του προηγούμενου βιβλίου στις διεθνείς αγορές. Η φημολογία έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις γύρω από το ποιος πρόκειται να πεθάνει σε αυτό το βιβλίο, το οποίο θα είναι και το τελευταίο της σειράς. Η συγγραφέας έχει δηλώσει ότι τουλάχιστον δύο από τους ήρωές της θα σκοτωθούν.

Πάντως, ο οίκος Bloomsbury ετοιμάζεται για τη μετά Χάρι Πότερ εποχή, προγραμματίζοντας εξαγορές και αγοράζοντας τα δικαιώματα από ολοένα και περισσότερους συγγραφείς, των οποίων τα βιβλία γνωρίζουν μεγάλη κυκλοφορία. Ο οίκος δραστηριοποιείται περισσότερο και στις ψηφιακές εκδόσεις, αλλά εναποθέτει τις ελπίδες του κυρίως στη βιογραφία του Μπάφετ.

Ο κ. Μπάφετ, πρόεδρος της Βerkshire Hathaway Inc., είναι παγκοσμίως γνωστός. Οι επενδυτικές επιτυχίες του και οι ανακοινώσεις, που εκδίδει κάθε χρόνο με αφορμή την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας του, τον ανέδειξαν σε «αρχιερέα» του «μαντείου της Ομάχα», όπου και βρίσκεται η έδρα της Βerkshire.

Από τον Bloomsbury ανακοινώθηκε ότι εξασφάλισε τα δικαιώματα του βιβλίου για τον Γουόρεν Μπάφετ στην αγγλόφωνη έκδοση, όχι όμως για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο βιβλίο θα αναλύονται οι επενδυτικές στρατηγικές του Αμερικανού μεγαλοεπιχειρηματία και θα παρουσιάζεται η φιλοσοφία του. Συγγραφέας του είναι η Αλις Σρέντερ, πρώην αναλύτρια του ασφαλιστικού κλάδου, θα τιτλοφορείται «Η χιονοστιβάδα» και αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Μάιο του 2008.

Οπως δήλωσε στο Ρόιτερς ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Bloomsbury, Νίγκελ Νιούτον, «εκτιμούμε ότι το βιβλίο αυτό θα είναι το πρώτο σε πωλήσεις στη Βρετανία και την Αυστραλία, διότι θα αποτελεί έναν οδηγό, στον οποίο θα συμπυκνώνεται η επενδυτική σοφία του Μπάφετ». Ο τελευταίος πήρε το 1965 μια αποτυχημένη κλωστοϋφαντουργία, αναδεικνύοντάς τη σήμερα σε έναν κολοσσό αξίας 167 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, η προσωπική περιουσία του κ. Μπάφετ ανέρχεται σε 52 δισεκατομμύρια δολάρια. Πριν από ένα χρόνο ακριβώς δεσμεύθηκε να διαθέσει το 85% της περιουσίας του στο φιλανθρωπικό ίδρυμα «Bill and Melinda Gateς Foundation», καθώς και σε τέσσερις φιλανθρωπικές δραστηριότητες στις οποίες επιδίδεται η οικογένειά του. Πρόσφατα ανακοίνωσε ότι όλες οι μετοχές που διατηρεί στην Berkshire θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Το βιβλίο για τη ζωή του Γουόρεν Μπάφετ θα κυκλοφορήσει σε ένα χρόνο μεν, το ίδιο Σαββατοκύριακο δε, που έχει προγραμματιστεί η επόμενη γενική συνέλευση των μετόχων της Berkshire. Τα δικαιώματα για την έκδοσή του στην αμερικανική αγορά εξασφάλισε η Bantam Dell Publishing. Δεν έχει γίνει γνωστό έναντι ποιου τιμήματος, όπως άλλωστε και ο κ. Νιούτον του Bloomsbury αρνήθηκε να αποκαλύψει τι κόστισε στον δικό του εκδοτικό οίκο η εξασφάλιση των δικαιωμάτων για τη Βρετανία και την Αυστραλία. Ο κ. Νιούτον περιορίστηκε να πει ότι ήταν «πολλά τα χρήματα»…

Αποκαλυπτικό του πόσο σημαντικός υπήρξε για τον Bloomsbury ο Χάρι Πότερ είναι το ότι κατά τη διάρκεια του 2006 τα κέρδη του εκδοτικού οίκου ανήλθαν μόλις σε 5,2 εκατομμύρια στερλίνες έναντι 20,1 εκατομμυρίων το 2005. Εμπειρογνώμονες αποδίδουν αυτήν την εξέλιξη στο γεγονός ότι το 2006 δεν εκδόθηκε νέο βιβλίο του Χάρι Πότερ, πόσω μάλλον στο γεγονός ότι δεν εκδόθηκε ένα τέτοιο ευπώλητο βιβλίο σε χαρτόδετη μορφή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή