ΑΝΑΛΥΣΗ EFG EUROBANK ERGASIAS ECONOMIC RESEARCH

ΑΝΑΛΥΣΗ EFG EUROBANK ERGASIAS ECONOMIC RESEARCH

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι νέες ανακοινώσεις οικονομικών στοιχείων στην Ευρωζώνη την εβδομάδα που διανύσαμε αιφνιδίασαν θετικά την αγορά, επιβεβαιώνοντας την άποψη για περαιτέρω άνοδο στα επιτόκια της ΕΚΤ. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του γερμανικού ινστιτούτου Gfk ανήλθε τον Ιούλιο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών ευνοημένος κυρίως από τη διατήρηση της ανεργίας σε πτωτική πορεία τους τελευταίους 15 μήνες. Χαρακτηριστικά το ποσοστό ανεργίας -εποχιακά προσαρμοσμένος δείκτης- υποχώρησε τον Ιούνιο στο 9,1% ετησίως που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών, είδηση που ενισχύει την ανησυχία της ΕΚΤ για ισχυρότερες πληθωριστικές πιέσεις μέσω των μισθολογικών αυξήσεων. Ανησυχητικά ήταν και τα στοιχεία για τον ρυθμό αύξησης της προσφοράς χρήματος Μ3 της Ευρωζώνης που έδειξαν ότι ο αντίστοιχος δείκτης ενισχύθηκε τον Ιούνιο κοντά στο πρόσφατο υψηλό των τελευταίων 24 ετών, ενώ η αγορά ανέμενε μικρή πτώση από τα επίπεδα του προηγούμενου μήνα.

Πέρα όμως από τις δημοσιεύσεις οικονομικών στοιχείων, η προσοχή της αγοράς την εβδομάδα που διανύσαμε ήταν εστιασμένη στη ανακοίνωση της αρμόδιας επιτροπής της νομισματικής πολιτικής της Fed. Η απόφαση για διατήρηση των επιτοκίων στα τωρινά επίπεδα (5,25%) ήταν αναμενόμενη. Η Fed υιοθέτησε ένα σχετικά πιο θετικό ύφος για την πορεία της οικονομίας σε σύγκριση με αυτό στη προηγούμενη ανακοίνωση τον Μάιο. Συγκεκριμένα, ανέφερε σε αυτή την ανακοίνωση ότι η οικονομία φαίνεται να αναπτύσσεται με «ήπιο» (moderate) ρυθμό το πρώτο μισό του έτους παρά τη συνεχιζόμενη διόρθωση στην αγορά κατοικίας σε αντίθεση με την ανακοίνωση Μαΐου που είχε σημειωθεί ότι η οικονομική ανάπτυξη έχει υποχωρήσει. Στο μέτωπο του πληθωρισμού, η Fed διέγραψε τη φράση του Μαΐου ότι ο δομικός πληθωρισμός παραμένει κατά κάποιο τρόπο υψηλός και αναγνωρίζει τώρα ότι ο δομικός πληθωρισμός έχει μερικώς βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες. Εντούτοις, η Fed έκανε σαφές ότι, παρόλα αυτά, δεν έχει εφησυχάσει και παραμένει ανήσυχη για τον πληθωρισμό κάνοντας ξανά αναφορά στον υψηλό βαθμό χρησιμοποίησης του παραγωγικού δυναμικού ως βασική πηγή πληθωριστικών ανησυχιών. Σε γενικές γραμμές, η Fed έστειλε για ακόμα μία φορά το μήνυμα ότι δεν είναι διατεθειμένη να προβεί σε μεταβολή των επιτοκίων τουλάχιστον για τους αμέσως επόμενους μήνες.

Σχετικά με τα επιτόκια της Αγγλίας, η αγορά αναμένει νέες αυξήσεις από την Κεντρική Τράπεζα ΒοΕ μέχρι το τέλος του έτους. Η εκτίμηση αυτή έχει βρει ακόμα περισσότερους υποστηρικτές μετά τη πρόσφατη δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης της ΒοΕ στις αρχές Ιουνίου που έδειξε ότι η απόφαση για αμετάβλητα επιτόκια (5,50%) υπερψηφίστηκε από τέσσερα -σε σύνολο εννέα- μέλη συμπεριλαμβανομένου του διοικητή κ. Κινγκ, ενώ η αγορά εκτιμούσε ότι η πρόταση αυτή δεν θα έβρισκε περισσότερους από δύο υποστηρικτές. Η Κεντρική Τράπεζα επίσης συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα αλλά τα σχόλια της αρμόδιας επιτροπής νομισματικής πολιτικής στο Κοινοβούλιο την Πέμπτη έδειξαν ότι τα πέντε μέλη που ζήτησαν αμετάβλητα επιτόκια τον Ιούνιο δεν φαίνεται ακόμα διατεθειμένα να «αλλάξουν στρατόπεδο».

Το πιο επιθετικό από το αναμενόμενο ύφος της ανακοίνωσης της Fed ενέτεινε τις αρνητικές πιέσεις που δέχονται οι αγορές ομολόγων τις τελευταίες ημέρες. Η ανοδική αναθεώρηση του δομικού αποπληθωρισμού πρώτου τριμήνου για την οικονομία των ΗΠΑ επηρέασε επίσης αρνητικά. Εντούτοις, οι απώλειες ήταν σχετικά περιορισμένες, δεδομένου ότι οι επενδυτές συνεχίζουν να παραμένουν σε κάποιο βαθμό ανήσυχοι για την αγορά στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου (subprime) των ΗΠΑ. Στις αγορές συναλλάγματος, η ισοτιμία δολ./γιεν κυμαινόταν την Παρασκευή στη Ευρώπη κοντά στο 123,50 έπειτα από πτώση κοντά στο 122,00 νωρίτερα την εβδομάδα, βρίσκοντας στήριξη και σε μία σειρά ασθενών οικονομικών στοιχείων στην Ιαπωνία που επιβεβαιώνουν ότι η Κεντρική Τράπεζα BoJ δεν βιάζεται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων (δείκτης υπευθύνων προμηθειών ΡΜΙ του βιομηχανικού τομέα, βιομηχανική παραγωγή, κατανάλωση νοικοκυριών). Η ισοτιμία ευρώ/γιεν διαπραγματευόταν κοντά στο 166,00, παραμένοντας όμως αρκετά χαμηλότερα από το ιστορικά υψηλό των 166,95 που είδαμε στις αρχές της εβδομάδας. Η ισοτιμία ευρώ/δολ. διατηρήθηκε στο πρόσφατο διάστημα διαπραγμάτευσης 1,3380-1,3480. Ανοδικά κινήθηκε αυτή την εβδομάδα η στερλίνα Αγγλίας εν αναμονή υψηλότερων επιτοκίων από την ΒοΕ τους επόμενους μήνες με την ισοτιμία της ως προς το δολάριο ΗΠΑ να ανέρχεται την Παρασκευή στο 2,0046 που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών.

Αναδυόμενες αγορές: H Κεντρική Τράπεζας της Ουγγαρίας (NBH) αιφνιδίασε τις αγορές, προχωρώντας σε μείωση 25 μ.β. στα επιτόκια στο 7,75%. Η αγορά ανέμενε σταθερά επιτόκια, ωστόσο η NBH τόνισε πως επιπλέον μειώσεις θα πραγματοποιηθούν μονάχα αν οι πληθωριστικοί κίνδυνοι υποχωρήσουν περαιτέρω. Σε παρόμοια κίνηση προχώρησε και η Κεντρική Τράπεζα της Ρουμανίας η οποία μείωσε το βασικό παρεμβατικό της επιτόκιο στο 7,00% από 7,25%, υποστηρίζοντας πως οι ήπιες πληθωριστικές πιέσεις επέτρεψαν τη συγκεκριμένη απόφαση, τονίζοντας όμως πως παραμένει σε επιφυλακή προκειμένου να διατηρήσει τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή