Επιβραδύνθηκε τον Ιούλιο η δραστηριότητα στον μεταποιητικό κλάδο της Ευρωζώνης, καθώς καταγράφηκε πτώση του ρυθμού αύξησης της παραγωγής και στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης. Στην Ελλάδα, ο δείκτης διευθυντών προμηθειών ΡΜΙ σημείωσε άνοδο στις 54 μονάδες από τις 53,5 μονάδες που καταγράφηκαν ένα μήνα πριν.
Σε συνολική βάση, ο δείκτης ΡΜΙ στην Ευρωζώνη υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 μηνών, δηλαδή στο 54,9 από το 55,6 του Ιουνίου. Παρά ταύτα, τα στοιχεία για τον μεταποιητικό κλάδο διατηρούν τον δείκτη πάνω από τις 50 μονάδες, ένα επίπεδο που αντικατοπτρίζει ανάπτυξη και όχι συρρίκνωση του κλάδου. Παράλληλα, οι εκτιμήσεις των αναλυτών ήταν λίγο χαμηλότερες, εφόσον είχαν διαμορφωθεί στις 54,8 μονάδες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της σχετικής έρευνας της RBS/NTC, η επιβράδυνση της δραστηριότητας ήταν διάχυτη, επηρεάζοντας τις οικονομίες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Αντίθετα, τα αντίστοιχα στοιχεία για τη βρετανική οικονομία έδειξαν τη μεγαλύτερη επέκταση της τελευταίας τριετίας.
Παρά ταύτα, οι αγορές εξακολουθούν να στοιχηματίζουν σε μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και ειδικότερα στο 4,5% μέχρι τον Δεκέμβριο. «Η ΕΚΤ θα πρέπει να πεισθεί από μια μεγαλύτερη υποχώρηση των δεικτών οικονομικού κλίματος για να μην αυξήσει τα επιτόκια», δήλωσε ο Ματίας Ρούμπις της Commerzbank.