Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το επιτόκιο των 13 χωρών της Ζώνης του Ευρώ παρέμεινε χθες στο 4,0%, όπως είχε πλήρως προεξοφληθεί στις αγορές. Από τον Δεκέμβριο του 2005, τα επιτόκια της Ευρωζώνης αυξήθηκαν οκτώ φορές κατά 0,25%, από το 2,0%, στο 4,0%, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2001. Ομως, ο κ. Τρισέ μάς έκλεισε ραντεβού τον Σεπτέμβριο, όταν θα συνεδριάσει η ΕΚΤ, μετά τις θερινές διακοπές.

Ωστόσο, η προαναγγελθείσα αυτή αύξηση του επιτοκίου μας από τον κ. Τρισέ δεν τάραξε τα νερά. Οι αγορές δεν πείστηκαν για τις μελλοντικές προθέσεις Τρισέ, με συνέπεια να αγνοήσουν τις δηλώσεις του και το ευρώ να υποχωρήσει κάτω από τα 1,37 δολάρια. Ερμηνεύοντας τις δηλώσεις Τρισέ, οι αγορές θεωρούν ότι υποδηλώνουν το ενδεχόμενο να παγώσουν μετά την αύξηση του Σεπτεμβρίου για αρκετό χρονικό διάστημα τα επιτόκια του ευρώ.

Επίσης, η συνεχής εντυπωσιακή ανάκαμψη και χθες της Wall Street, παρείχε ανοικτή στήριξη στο δολάριο. Ο δείκτης Dow Jones των μετοχών blue chips, των 30 πολυεθνικών βιομηχανικών και τραπεζικών κολοσσών των Ηνωμένων Πολιτειών, όσο και ο δείκτης Standard & Poor’s 500, που περιλαμβάνει τις πολύτιμες μετοχές των 500 εταιρειών με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση, έκλεισαν με πλούσια κέρδη. Παράλληλα, η εικόνα στασιμότητας της βιομηχανικής δραστηριότητας από τη Ζώνη του Ευρώ αποθέρμανε την όρεξη για το ευρώ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, στη χθεσινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου, υπογράμμισε ότι η EKT θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί ιδιαίτερα προσεκτικά τους κινδύνους που απειλούν τη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα. O κ. Τρισέ φρόντισε να ενισχύσει λεκτικά τις προθέσεις του για τις μελλοντικές κινήσεις εμπλουτίζοντας ξανά το λεξιλόγιό του με τις δύο λέξεις «strong vigilance» (ισχυρή επαγρύπνηση), για να προσδώσει έμφαση στον κίνδυνο των πληθωριστικών πιέσεων που έχουν κυκλώσει την Ευρωζώνη και να προαναγγείλει την αύξηση του Σεπτεμβρίου.

Οσο ο κ. Τρισέ βλέπει το πετρέλαιο να ανεβαίνει, «ακονίζει» τις προθέσεις του, επειδή οι ανησυχίες του αναθερμαίνονται από το «ζωηρό» πετρέλαιο. Πάντως, ένα είναι σίγουρο, ότι ο κ. Τρισέ θέλει να κερδίσει χρόνο. Οι ανησυχίες που προκαλούν οι συνέπειες της επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας, η θύελλα στις αγορές εξαιτίας της πιστωτικής κρίσης διεθνώς, η ενίσχυση της ισοτιμίας του ευρώ, καθώς και αντιδράσεις της Γαλλίας, έχουν κορυφωθεί. Επίσης, σοβεί η πάγια σύγκρουση μεταξύ των πολιτικών και της EKT για το επίμαχο θέμα της κατεύθυνσης των επιτοκίων και του ευρώ.

Ευτυχώς, στην Ευρωζώνη οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν κάτω από το 2,0%, σύμφωνα με τη Eurostat. Οπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία, οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη είναι κατ’ ουσίαν υπό έλεγχο. Πράγματι, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παρέμεινε για 10ο συνεχή μήνα κάτω από τα επίπεδα του 2,0%, δηλαδή χαμηλότερα από το ποσοστό που έχει η ίδια προσδιορίσει στο (close to, but below) 2,0%. Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός έτρεχε με 1,8%, επί ετησίας βάσεως, τον Ιούλιο.

Ομως, σε ορισμένες χώρες-μέλη της Ζώνης του Ευρώ, ο ρυθμός αύξησης των δανείων του ιδιωτικού τομέα και των τιμών των κατοικιών είναι ταχύτερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, πράγμα που στοιχειοθετεί έναν επιπλέον κίνδυνο για αύξηση του πληθωρισμού, έχει προειδοποιήσει η EKT. Η τράπεζα θεωρεί ότι ο υψηλός ρυθμός αύξησης της προσφοράς χρήματος αποτελεί παράγοντα που ανησυχεί την EKT, όπως και «ο ρυθμός αύξησης των δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα που είναι πολύ υψηλότερος από την αύξηση του ΑΕΠ».

Ο κ. Τρισέ προσπαθεί να πείσει ότι η νομισματική πολιτική της Τράπεζας αποφασίζει για τις μεταβολές των επιτοκίων του ευρώ κάθε φορά ανάλογα με τις ανάγκες της οικονομίας της Ευρωζώνης. Φαίνεται, όμως, ότι αλλάζουν συνεχώς οι προθέσεις του Τρισέ. Για τους απαισιόδοξους, τίποτα δεν έχει αλλάξει: Οι τραπεζίτες της EKT συνεχίζουν να εμφανίζονται θορυβημένοι για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης των πληθωριστικών πιέσεων, και όχι μόνον.

Ομως, η EKT παροτρύνεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να διατηρήσει άγρυπνο το βλέμμα της για να διαπιστωθεί εγκαίρως η όποια μεταβολή σε ό,τι αφορά τις πιέσεις στις τιμές, καθώς δεν απαιτείται πλέον νέα αλλαγή της νομισματικής της πολιτικής.

– Στη Βρετανία, οι ανησυχίες για τις συνέπειες των καταστροφικών πλημμυρών, οι ενδείξεις εξασθένισης της αγοράς κατοικίας «διέλυσαν» το κλίμα ευφορίας για αύξηση των επιτοκίων της στερλίνας. Με συνέπεια η στερλίνα να υποχωρήσει. Ωστόσο, το Σίτι αναμένει με βεβαιότητα μια ακόμη αύξηση, καθώς η βρετανική οικονομία παράγει πληθωρισμό. Τώρα αναμένεται μια ακόμη αύξηση στο 6,0%.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT