ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αστάθεια και μεγάλες διακυμάνσεις στις αγορές προβλέπουν ξένοι αναλυτές για το επόμενο εξάμηνο, σύμφωνα με σχετική ανταπόκριση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters. Οι διακυμάνσεις αυτές ενδεχομένως να φοβίζουν τους επενδυτές μικρής εμβέλειας, ωστόσο αποτελούν μια νησίδα ανακούφισης για τα hedge funds, τα οποία αποδίδουν καλύτερα (και κερδίζουν περισσότερα) σε τέτοιου είδους περιβάλλον.

Ωστόσο, και στην εβδομάδα που ξεκίνησε χθες η βασική αίσθηση των παραγόντων στις διεθνείς αγορές είναι αρνητική. Από τη μια πλευρά, η συνεχιζόμενη πιστωτική κρίση στις ΗΠΑ δεν έχει δείξει ακόμη το σημείο στο οποίο θα σταματήσουν οι πληγές που υφίστανται οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί που εμπλέκονται περισσότερο ή λιγότερο με τα στεγαστικά δάνεια χαμηλής εξασφάλισης τα οποία αφειδώς είχαν μοιραστεί σε Αμερικανούς πολίτες. Πρόκειται περί στοιχήματος, σχολιάζουν αναλυτές, καθώς δεν έχει αφομοιωθεί ακόμη το μέγεθος του προβλήματος και κανείς δεν μπορεί να διαγνώσει έως πού εκτείνεται το πρόβλημα και ποιες επιχειρήσεις μπορεί να επηρεάσει. Ηδη, πάντως, η πτώση των τιμών των ακινήτων ή ακόμα και η σχετική σταθερότητά τους σε όσες περιοχές των ΗΠΑ είναι τόσο καλές ώστε να «φιλτράρονται» οι πιέσεις από την κρίση της στεγαστικής πίστης, έχουν δημιουργήσει παλιρροϊκά κύματα στην πιστωτική διάρθρωση των αμερικανικών τραπεζών.

Από την άλλη, οι χαμηλές επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας δημιουργούν προβληματισμό για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν στο διεθνές οικονομικό σύστημα. Για παράδειγμα, η χθεσινή πτώση των τιμών του πετρελαίου (και κατά συνέπεια η πίεση στις τιμές των μετοχών των πετρελαϊκών εταιρειών) βασίστηκε στις ανησυχίες για επιβράδυνση της ανάπτυξης, άρα και στο ενδεχόμενο μείωσης της κατανάλωσης καυσίμων. Για παράδειγμα, η μετοχή της γαλλικής Total απώλεσε 2%, ενώ η BP υποχώρησε κατά 1,3%. Μεγαλύτερες απώλειες, πάνω από 4%, κατέγραψε η Statoil, ενώ και η Chevron στις ΗΠΑ σημείωσε πτώση.

Επίσης, σε χαμηλότερα επίπεδα έκλεισαν και οι μετοχές των εταιρειών εκμετάλλευσης ορυχείων ακολουθώντας την πτωτική πορεία των τιμών του χαλκού.

Στο κλίμα αυτό οι περισσότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων κατέγραψαν σημαντικές απώλειες, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 διαμορφώθηκε στις 6.189,10 μονάδες (-0,57%), στο Παρίσι ο CAC 40 στις 5.532,99 μονάδες (-1,16%), ενώ αντιθέτως στη Φρανκφούρτη ο Xetra DAX αντιστάθηκε στο γενικό κλίμα και έκλεισε στις 7.444,04 μονάδες με άνοδο μόλις 0,11%. Ετσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε κατά 0,85%, στις 1.504,27 μονάδες.

Στον αντίποδα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων η Wall Street ξεκίνησε την εβδομάδα με ισχυρή ανάκαμψη, που, όμως, δεν αρκεί για να πείσει τους αναλυτές ότι πρόκειται για ένα μόνιμο γύρισμα σε εδάφη θετικών προσδοκιών. Απλά, εξηγούν, οι τιμές των μετοχών έχουν φθάσει σε ελκυστικά επίπεδα, τέτοια που μπορούν να δώσουν βραχυπρόθεσμα κέρδη στους traders. Επίσης, συμπληρώνουν, το ενδιαφέρον συγκεντρώνουν εταιρείες των οποίων η δραστηριότητα ταιριάζει καλύτερα με εποχές επιβράδυνσης της ανάπτυξης. Δεν είναι τυχαίο ότι στη χθεσινή (ανοδική) συνεδρίαση για κάθε τρεις μετοχές που έχαναν μέρος της τιμής τους και, μάλιστα, με πωλήσεις μεγάλου όγκου, δύο μόνο ακολουθούσαν την ακριβώς αντίθετη πορεία.

Ολοι πάντως περιμένουν τα αποτελέσματα από τη συνάντηση των στελεχών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED). Ο επικεφαλής της, καθηγητής Μπεν Μπερνάνκι, θα κληθεί να αντιδράσει με κάποιον τρόπο στην αναστάτωση των αγορών, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει (όπως παγίως είναι ο ρόλος του) να αποφασίσει αν το επίπεδο των αμερικανικών επιτοκίων βρίσκεται στο ιδανικό εκείνο σημείο που προστατεύει την οικονομία των ΗΠΑ από τον πληθωρισμό αλλά και δεν εμποδίζει την ανάπτυξη. Στην παρούσα συγκυρία δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο κ. Μπερνάνκι δεν θα αποφασίσει μεν άμεσα μείωση των επιτοκίων, αλλά τουλάχιστον θα δώσει το σήμα για κάτι τέτοιο σε εύλογο χρόνο στο μέλλον.

Μετά ταύτα, δεν είναι περίεργο που το αμερικανικό δολάριο εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από πωλήσεις, γεγονός που το οδήγησε να υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 μηνών απέναντι στα νομίσματα των ισχυρότερων εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT