Ανοδο σημείωσαν χθες οι γενικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης, εν αναμονή της ολοκλήρωσης της συνεδρίασης της αρμόδιας για τη χάραξη νομισματοπιστωτικής πολιτικής της Fed, ήτοι της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ. Η αίσθηση που έχει επικρατήσει το τελευταίο διάστημα είναι ότι όχι μόνο διακόπτεται ο κύκλος ανόδου των επιτοκίων δανεισμού του δολαρίου, αλλά και ότι η τράπεζα ενδέχεται να προϊδεάσει περί επικείμενης μείωσης του κόστους του χρήματος στις ΗΠΑ.
Οπως δήλωναν χθες αναλυτές, στις αγορές αναμένεται να διαπιστωθεί εάν η Fed θα χαλαρώσει την αυστηρή θέση της αναφορικά με την πρόληψη των πληθωριστικών πιέσεων και αν θα παραδεχθεί ότι η κρίση που έχει ξεσπάσει στην αμερικανική αγορά στεγαστικής πίστης μειωμένης εξασφάλισης μπορεί να επηρεάσει ευρύτερα την αμερικανική οικονομία. Πάντως, στοιχεία για την παραγωγικότητα στις ΗΠΑ, τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, φέρουν την αύξησή τους στους κλάδους εκτός του αγροτικού να αυξάνεται το δεύτερο τρίμηνο φέτος κατά 1,8%, σε ποσοστό κατώτερο των εκτιμήσεων των αναλυτών.
Ωστόσο, ένας άλλος δείκτης, που αφορά την αύξηση των μισθών και των αποδοχών ευρύτερα, σημείωσε επίσης άνοδο το ίδιο διάστημα, στο 2,1%, με τους εν λόγω ετήσιους ρυθμούς να ανέρχονται πλέον στο 4,5%, προοιωνιζόμενοι τη δημιουργία πληθωριστικών πιέσεων. Ετσι, η επί δεκαετία εκτίναξη των ρυθμών αύξησης της παραγωγικότητας στις ΗΠΑ, που επέτρεπε τις αυξήσεις μισθών χωρίς τη δημιουργία πληθωριστικών πιέσεων στην αμερικανική οικονομία, ίσως να κλείνει τον κύκλο της. Ολα αυτά σημαίνουν ότι η Fed πρέπει να διατηρήσει λεπτές ισορροπίες.
Οι τράπεζες συγκαταλέγονται πάντως στις μεγάλες κερδισμένες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Η γαλλική Natixis και η γερμανική Commerzbank είδαν τη χρηματιστηριακή αξία τους να εκτινάσσεται κατά 9% και 5% αντιστοίχως. Κλάδοι όπως ο τραπεζικός και ο ασφαλιστικός ευνοούνται από τη μείωση των επιτοκίων, καθώς αυξάνονται έτσι τα περιθώρια κέρδους τους. Ανοδικά κινήθηκαν επίσης χθες οι τιμές των μετοχών των ασφαλιστικών, πόσω μάλλον μετά την ανακοίνωση της αντασφαλιστικής Swiss Re για την κατά 45% εκτίναξη της κερδοφορίας της το δεύτερο τρίμηνο. Οι Credit Agricole και BNP Paribas είδαν χθες τη χρηματιστηριακή αξία τους να αυξάνεται κατά 3,8% και η AXA κατά 3,9%.