Για «κυνήγι» βγαίνουν οι ινδικές εταιρείες λογισμικού και παροχής υπηρεσιών κυρίως στην Ευρώπη, θέτοντας ως στόχο την επέκταση των δραστηριοτήτων σε αγορές που δεν είναι απαραιτήτως αγγλόφωνες. Η Ινδία αναμφισβήτητα είναι η Μέκκα του κλάδου ανάθεσης εργασιών σε τρίτους (outsourcing), με τον τεχνολογικό κλάδο της χώρας να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη δραστηριότητα, βοηθούμενος από τη μεγάλη προσφορά σε αγγλόφωνο προσωπικό και τα χαμηλά ημερομίσθια. Σήμερα, όμως, οι ρυθμοί ανάπτυξης επιβραδύνονται, λόγω της ανόδου της ρουπίας έναντι του δολαρίου και των αυξητικών τάσεων που παρουσιάζουν οι μισθοί εξαιτίας των ελλείψεων σε εξειδικευμένο προσωπικό.
Η Γηραιά Ηπειρος, αντίθετα, πρωτοστατεί στην αγορά ανάθεσης εργασιών σε τρίτους, καθώς εταιρείες των πιο ανεπτυγμένων οικονομίων αξιοποιούν τις ευκαιρίες που ανοίγονται στις αγορές της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης. Δεδομένης της ισχυρής οικονομικής θέσης που απολαμβάνουν πολλές ινδικές εταιρείες, αλλά και των ελκυστικών στόχων εξαγοράς που υπάρχουν στην Ευρώπη, εύλογο είναι να δημιουργούνται προσδοκίες για ένα κύμα εξαγορών στον κλάδο της τεχνολογίας και κατ’ επέκταση των δραστηριοτήτων outsourcing, επισημαίνουν οι ειδήμονες.
Η αξία των συμβαλαίων ανάθεσης εργασιών σε τρίτους μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2007 αυξήθηκε κατά 73% στα 12,3 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας κατά περισσότερο από το ήμισυ το σύνολο των συμφωνίων που έχουν υπογραφεί διεθνώς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤΡΙ, η οποία παρέχει υπηρεσίες συμβούλου στον χώρο, ο παγκόσμιος κλάδος επεκτείνεται κατά μόνον 6%, ενώ η δραστηριότητα στην Ευρώπη κυμαίνεται στα υψηλότερα επίπεδα.
Παράλληλα, οι εξαγορές και συγχωνεύσεις που υποκινούνται από ινδικά συμφέροντα αυξάνονται τόσο αριθμητικά όσο και σε χρηματικούς όρους. Η συνολική αξία τους υπερδιπλασιάστηκε μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2007, υπερβαίνοντας τα 15 δισ. δολάρια, με την υπογραφή 108 συμφωνιών, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Dealogic. «Πρωταγωνιστικό ρόλο» στα προαναφερόμενα στοιχεία παίζει, φυσικά, η εξαγορά της αγγλοολλανδικής Corus από την ινδική Tata Steel, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που υπεγράφη τον Ιανουάριο και έφθασε τα 12,9 δισ. δολάρια.
Παρά ταύτα, «θα υπάρξουν φέτος περισσότερες εξαγορές από ινδικές εταιρείες του κλάδου πληροφορικής σε σχέση με τα προηγούμενα τρία χρόνια», επιμένει ο Τέτζιας Ντόσι, αναλυτής της ινδικής Sushil Finance, απευθυνόμενος στους Τζιορτζίνα Πρόντχαμ και Σάμετ Τσάτερτζι του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.
Στην κατηγορία των υποψήφιων αγοραστών ανήκει η Infosys, που διαθέτει μια ρευστότητα της τάξεως των 1,6 δισ. δολαρίων ενώ η κεφαλαιοποίησή της υπολογίζεται στα 28 δισ. δολάρια. Η διοίκηση της Infosys έχει μέχρι σήμερα επικεντρωθεί με μικρές συμφωνίες, όπως ήταν η εξαγορά των κέντρων υποστήριξης (ήτοι δραστηριότητες back-office) της γερμανικής Philips Electronics στην Ινδία, την Πολωνία και την Ταϊλάνδη, έναντι 28 εκατ. δολαρίων. Ο οικονομικός σύμβουλος της ινδικής εταιρείας τόνισε πως από αυτό το σημείο και έπειτα θα δίδεται περισσότερο βάρος… σε μεγαλύτερους στόχους. «H ευρωπαϊκή αγορά βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, καθώς αναπτύσσεται σταδιακά σε υψηλότερους ρυθμούς σε σχέση με τις ΗΠΑ», τονίζει ο ίδιος. Μάλιστα άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες που θέλουν την εξαγορά της Capgemini από την Infosys, αν και οι δύο εταιρείες διέψευσαν αυτές τις φήμες.
Μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν εταιρείες γερμανικών και γαλλικών συμφερόντων, οι αποτιμήσεις των οποίων κυμαίνονται σε σαφώς ελκυστικότερα επίπεδα. Ενδεικτικό είναι ότι η μετοχή της γαλλικής Αtos Origin διαπραγματεύεται σε επίπεδα 13 φορές των προβλεπόμενων για το 2007 κερδών, αυτή της ινδικής Tata Consultancy Services είναι 22 φορές τα κέρδη. Εμπόδιο σε αυτήν τη δυναμική μπορεί να αποτελέσει η τάση των ευρωπαϊκών εταιρειών να «παντρεύονται» μεταξύ τους, καθώς έτσι προκύπτουν πολύτιμες συνέργιες και επιτυγχάνεται αποτελεσματικά η περικοπή κόστους. Μέσα σε μία εβδομάδα, η ολλανδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών KPN συμφώνησε στην εξαγορά της προβληματικής Getronics και ο γαλλικός παροχέας υπηρεσιών πληροφορικής Steria απέκτησε την βρετανική Χansa.
Οταν, όμως, το κύμα των ενδοευρωπαϊκών συμφωνίων φθάσει στη στεριά, το επόμενο θα ξεκινά από την Ινδία, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν μονάδες κολοσσών όπως είναι η SIS της Siemens και η T-Systems της Deutsche Telekom, που δεν έχουν το εύρος για να επιβιώσουν ως ανεξάρτητες οντότητες.