Ολοένα και πιεστικότερη καθίσταται η ανάγκη για την εξαγωγή περισσότερου πετρελαίου από τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ, έτσι ώστε να αποφευχθεί μία σημαντική συρρίκνωση των παγκοσμίων αποθεμάτων εν όψει της αυξανόμενης ζήτησης, ανακοινώθηκε χθες από τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας.
Από την Υπηρεσία, η οποία εκτελεί χρέη συμβούλου για τις 26 βιομηχανικές χώρες-μέλη της, ανακοινώθηκε επίσης ότι παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, οι οποίες διανύουν κρίσιμη περίοδο λόγω των προβλημάτων στην αμερικανική αγορά στεγαστικής πίστης μειωμένης εξασφάλισης, σε μία προσπάθεια έγκαιρης αξιολόγησης της επίδρασης που θα υπάρξει στην αγορά και τη ζήτηση πετρελαίου παγκοσμίως. Οπως δήλωσε στο reuters ο Λόρενς Ιγκλς, επικεφαλής του τμήματος Πετρελαϊκών Βιομηχανιών και Αγορών στη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, «είναι πολύ νωρίς ακόμη για να μπορέσουμε να υπολογίσουμε εάν η κρίση στην αμερικανική αγορά στεγαστικής πίστης θα έχει επιπτώσεις στην αγορά του πετρελαίου… Πρόκειται όμως για κάτι, το οποίο παρακολουθούμε στενά…».
Στο νέο, μηνιαίο δελτίο της, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας επαναλαμβάνει την προηγούμενη παρότρυνσή της προς τις χώρες- μέλη του ΟΠΕΚ για τη λήψη απόφασης από τους υπουργούς Πετρελαίου που θα συναντηθούν τον Σεπτέμβριο στη Βιέννη, για την αύξηση της παραγωγής τους.
«Ο ΟΠΕΚ καθυστερεί… εάν αποτελεί στόχο του η διατήρηση των ισορροπιών στην αγορά και η αποφυγή μιας έντονης μείωσης των αποθεμάτων…» τονίζεται από τη Διεθνή Υπηρεσία. Από την ίδια εκτιμάται ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί το 2008 κατά μέσον όρο κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και ότι η συνολική παγκόσμια ζήτηση θα διαμορφωθεί στα 88,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Ειδικότερα όμως, σε ό,τι αφορά τον ΟΠΕΚ, η προβλεπόμενη αυτή αύξηση της ζήτησης θα αυξήσει τις ανάγκες για το εξαγόμενο πετρέλαιο από τις χώρες-μέλη του κατά 700.000 βαρέλια ημερησίως, στα 32,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Το Μηνιαίο Δελτίο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και ενώ οι τιμές του πετρελαίου διατηρούνται επί πέντε εβδομάδες πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι έναντι δεδηλωμένης «επιθυμίας» του ΟΠΕΚ για τη διακύμανσή του από τα 60 έως 68 δολάρια το βαρέλι το μέγιστο.