Καταργήθηκαν οι κανόνες που απαιτούσαν από τις κινεζικές επιχειρήσεις να προσαρμόζουν μέρος των κερδών από δραστηριότητες του εξωτερικού σε όρους γουάν, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης. Αυτή η κίνηση εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια απελυθέρωσης του συναλλαγματικού καθεστώτος της χώρας όπως και συγκράτησης της ρευστότητας στην οικονομία. Αν και έχει καταργηθεί η αυστηρή σύνδεση του γουάν με το δολάριο, η κινεζική ισοτιμία παραμένει ελαφρώς «δεσμευμένη» με ένα καλάθι των σημαντικότερων νομισμάτων του κόσμου.
Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, οι επιχειρήσεις στην πλέον ταχύρρυθμη οικονομία του κόσμου έχουν τη δυνατότητα αξιοποίησης των κερδών από το εξωτερικό αυτοβούλως. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται να επιβραδυνθεί ο ρυθμός συσσώρευσης των τεράστιων συναλλαγματικών αποθεμάτων, τα οποία σήμερα υπολογίζονται στα 1,3 τρισ. δολάρια, καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας προσπαθεί να ελέγξει τις πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία. Πριν από την αλλαγή των κανόνων, οι επιχειρήσεις υποχρεούνταν να μετατρέπουν, τουλάχιστον, το 20% των κερδών τους από το εξωτερικό σε γουάν.
Σ’ αυτό το σημείο αξίζει να τονίσουμε πως η κεντρική τράπεζα στοχεύει πλέον στη συγκράτηση της πλεονάζουσας ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς έτσι ενθαρρύνονται οι πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία όπως και η δημιουργία υπεραξιών στο χρηματιστήριο.