Πλήττονται τώρα και οι προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης

Πλήττονται τώρα και οι προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολο και μεγαλύτερες διαστάσεις λαμβάνει η τρέχουσα κρίση ρευστότητας, πλήττοντας όχι μόνον τον διεθνή χρηματοπιστωτικό κλάδο, αλλά και τις μετοχές εταιρειών που η κερδοφορία τους εξαρτάται από τις εξαγωγές, καθώς το κλίμα πανικού επηρεάζει ακόμη και τις προσδοκίες για ανάπτυξη.

Σε δηλώσεις προέβησαν χθες ανώτατοι αξιωματούχοι και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, για να καθησυχάσουν επενδυτές, εταιρείες αλλά και νοικοκυριά, υποστηρίζοντας ότι αυτή η κρίση δεν θα επηρεάσει την προοπτική ανάπτυξης των οικονομιών τους.

Οι απώλειες

Την ίδια στιγμή, οι γενικοί δείκτες των αναδυόμενων, ευρωπαϊκών και αμερικανικών χρηματιστηρίων επιβαρύνθηκαν με «εντυπωσιακές» απώλειες, ενώ το γεν ενισχύθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2006 έναντι του δολαρίου και από τον περασμένο Μάρτιο έναντι του ευρώ. Ανάλογη πορεία ακολούθησε χθες και το ελβετικό φράγκο. Οι επενδυτές αντιστρέφουν πλέον κινήσεις carry trade, οδηγώντας σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών το γεν σε άνοδο 20%. Η τελευταία φορά που κυριάρχησε κλίμα πανικού στο carry trade -δηλαδή του δανεισμού σε νόμισμα χαμηλών αποδόσεων για την πραγματοποίηση επενδύσεων σε νόμισμα υψηλών αποδόσεων- ήταν τον Αύγουστο 1998, όταν η Ρωσία δήλωσε αδυναμία εξυπηρέτησης του εξωτερικού χρέους της.

Ο Γάλλος πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νικολά Σαρκοζί, διατύπωσε σε επιστολή προς την Καγκελάριο και νυν επικεφαλής της Ομάδας των Οκτώ, Αγκελα Μέρκελ, ιδιαίτερα επικριτικά σχόλια για τις εταιρείες πιστοληπτικής αξιολόγησης. «Πρέπει να αναρωτηθούμε τον ουσιαστικό ρόλο των εταιρειών αυτών στην αξιολόγηση κινδύνου». Ο κ. Σαρκοζί συνέστησε, επίσης, να υιοθετηθεί μια στάση εγρήγορσης στην παρακολούθηση των απότομων διακυμάνσεων που παρουσιάζουν οι αγορές, αλλά και την επιβολή μεγαλύτερης διαφάνειας στη λειτουργία τους.

Αν και σε άλλες περιστάσεις ο Γάλλος πρόεδρος έχει ασκήσει κριτική στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αυτή τη φορά έπλεξε το εγκώμιο στις νομισματικές αρχές που αντέδρασαν άμεσα στην κρίση, κάνοντας ενέσεις ρευστού στο τραπεζικό σύστημα. Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ διοχέτευσε κεφάλαια δισεκατομμυρίων ευρώ τρεις φορές μέσα σε λιγότερες από δύο εβδομάδες.

Ο ίδιος όπως και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Χέντρι Πόλσον, σε ξεχωριστή περίσταση εξέφρασαν την πεποίθηση πως δεν θα επηρεαστούν τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη των οικονομιών από αυτήν την ευρεία κρίση των αγορών και ότι θα αποφευχθεί μια ύφεση.

Δάνειο 11,5 δισ. δολαρίων

Εν τω μεταξύ, η Countrywide Financial Corp., ήτοι η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, κατέφυγε χθες σε δάνειο 11,5 δισ. δολαρίων που παραχωρήθηκε από ομάδα 40 τραπεζών, καθώς λόγω της κρίσης ρευστότητας δεν ήταν εύκολη η πρόσβαση σε βραχυπρόθεσμες πιστώσεις. Οι ανταγωνιστές της Countrywide Financial, New Century Financial και American Home νωρίτερα φέτος υπέβαλαν αίτηση προστασίας από τους πιστωτές.

Οι τιμές των μετοχών στις αναδυόμενες αγορές υποχώρησαν στο ναδίρ της τελευταίας σχεδόν επταετίας. Πτωτικά κινήθηκαν και οι τιμές του πετρελαίου και του νικελίου, επηρεάζοντας ακόμη και τις επιδόσεις του διεθνούς κλάδου εξόρυξης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT