Εργοστάσια της Airbus «φλερτάρει» η Voith
Ενδιαφέρον για τρία εργοστάσια της Airbus στη Γερμανία έχει εκδηλώσει ο βιομηχανικός όμιλος της Voith, όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι «Financial Times». Το ενδιαφέρον αυτό αναμένεται να ικανοποιήσει τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία ελπίζει τα γερμανικά συμφέροντα να προστατευθούν, διαρκούντος του προγράμματος αναδιοργάνωσης της Airbus. Η Voith δεν είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο και έχει έδρα τη νότια Γερμανία.
Προσφυγή της Νokia
Η φινλανδική Νokia, η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας του κόσμου, ανακοίνωσε χθες ότι προσέφυγε στις αρμόδιες αμερικανικές αρχές, ισχυριζόμενη ότι η εταιρεία επεξεργαστών Qualcomm υιοθετεί αθέμιτες πρακτικές και παραβιάζει τα πνευματικά της δικαιώματα (πατέντες). Η Nokia ζητεί από την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ να διερευνήσει την υπόθεση και να εκδώσει εντολή για την απαγόρευση των εισαγωγών σε επεξεργαστές και άλλα προϊόντα, τα οποία παραβιάζουν τις πατέντες της.
Αναδιατυπώνει τα κέρδη
Η επίτευξη των οικονομικών της στόχων παρακίνησε τη Dell να επέμβει στα λογιστικά της βιβλία και να παραποιήσει τα αποτελέσματά της. Μετά τη λήξη μιας μακράς εσωτερικής έρευνας, η γνωστή εταιρεία κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών ανακοίνωσε ότι θα αναδιατυπώσει τα κέρδη της από το οικονομικό έτος 2003 έως και το πρώτο τρίμηνο του 2007. Αυτό θα της κοστίσει από 50 έως και 150 εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή από 2 έως και 7 σεντς ανά μετοχή, ενώ οι αναλυτές είχαν προβλέψεις υψηλότερες ζημίες. Οι αλλαγές δεν θα επηρεάσουν τα τρέχοντα κέρδη.
Σε θετική πορεία η WWΡ
Καθησυχαστική εμφανίστηκε η WWP, η δεύτερη μεγαλύτερη διαφημιστική εταιρεία του κόσμου, η οποία δεν επλήγη από την πρόσφατη αναταραχή. Παράλληλα, οι πρώτες ενδείξεις από την κίνηση του Ιουλίου είναι θετικές για την πορεία των εσόδων της. Το πρώτο εξάμηνο η WWP, η οποία ελέγχει τις εταιρείες JWT και Young & Publicam, εμφάνισε έσοδα της τάξεως των 2,92 δισεκατομμυρίων στερλινών και προ φόρων κέρδη της τάξεως των 338 εκατομμυρίων στερλινών.
Η «μάχη του σολομού»
Η Νορβηγία κέρδισε τη μάχη της με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία αφορούσε την ελάχιστη τιμή του σολομού και κρίθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Τα σχετικά ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, Γιόνας Γκαρ Στέρε, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει περαιτέρω σχολιασμός της απόφασης του Οργανισμού. Το 2004 η Ε.Ε. είχε υιοθετήσει μία ελάχιστη τιμή στις εισαγωγές σολομού ιχθυοτροφείου από τη Νορβηγία ως ένα μέτρο αντι-ντάμπινγκ, διότι οι εταιρείες της χώρας πωλούσαν το προϊόν κάτω του κόστους. Η Νορβηγία προσέφυγε στον ΠΟΕ και δικαιώθηκε. Οι εξαγωγές ψαριών και θαλασσινών αποτελούν την τρίτη κατά σειρά κατηγορία εξαγωγών της Νορβηγίας μετά την ενέργεια και τα μέταλλα.