Οι ανησυχίες και ο προβληματισμός για την κατάσταση στην αγορά πιστώσεων παραμένουν αμετάβλητες. Ωστόσο, τα τελευταία οικονομικά στοιχεία για τις ΗΠΑ αποδίδουν την εικόνα μιας ρωμαλέας οικονομίας. Οι προβλέψεις θέλουν το ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο να διαμορφώνεται στο 4,2%, ξεπερνώντας τις τρέχουσες τάσεις, ενώ για το τρίτο τρίμηνο προβλέπεται αύξηση 2,8%. Εν τω μεταξύ, οι ανοικτές θέσεις πώλησης σε όρους δολαρίων δείχνουν εκτεταμένες και οι γενικότερες συνθήκες απομάκρυνσης από τα υψηλά επίπεδα μόχλευσης υποδηλώνουν ότι το αμερικανικό νόμισμα θα ενισχυθεί περαιτέρω.
Αναφορικά, τώρα, με τα τεκταινόμενα στην Ευρωζώνη, η χαμηλότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο προετοιμάζει μια επιβράδυνση στο τρίτο τρίμηνο, επισημαίνουν οι αναλυτές της Morgan Stanley. Ενδεχομένως, αυτή η αντιστροφή της αναπτυξιακής πορείας να επιφυλάσσει και άλλες εκπλήξεις στο ίδιο μήκος κύματος, ειδικά εάν σκεφθεί κανείς τις υψηλές προσδοκίες. Αν και από μέρους της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται ότι δεν αφίσταται του σχεδιασμού της να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, ωστόσο, αυξάνονται οι πιθανότητες να διατηρήσει τα επιτόκια ως έχουν.
Στην περίπτωση της Ιαπωνίας, τώρα, οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley εκτιμούν πως στις 23 Αυγούστου η κεντρική τράπεζα της χώρας θα αποφασίσει να αυξήσει τα επιτόκιά της. Εντούτοις, οι ίδιοι έχουν συνειδητοποιήσει πλήρως ότι ο δυσμενής αντίκτυπος από την κρίση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές ενέχει κινδύνους για τις προοπτικές ανάπτυξης της ιαπωνικής οικονομίας. Η νευρικότητα στις αγορές, πάντως, φαίνεται ότι διατηρεί το γιεν σε υψηλά επίπεδα και μετ’ επιμονής επιδεινώνει το κλίμα μεταξύ των επενδυτών. Τα οικονομικά μεγέθη της Ιαπωνίας ίσως αποδειχθούν ένας θετικός παράγοντας για το γιεν, σε περίπτωση που οι επενδυτές αποφασίσουν να αξιολογήσουν εκ νέου τις επενδύσεις τους σε υπεράκτιες αγορές, Δεδομένης της αβεβαιότητας, η οποία κυριαρχεί στις αγορές, η Morgan Stanley εξακολουθεί να προτιμά μακροπρόθεσμες θέσεις σε γιεν έναντι θέσεων σε δολάρια ΗΠΑ και δολάρια Νέας Ζηλανδίας.
Τέλος, το θέμα των επιτοκίων απασχολεί και τη Βρετανία. Κατά τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, η αγορά θα πρέπει να αρχίσει να επαναξιολογεί το ενδεχόμενο επικείμενων αυξήσεων στα επιτόκια. Επίσης, αναμένουν ότι η επόμενη κίνηση από την Τράπεζα της Αγγλίας θα λάβει χώρα πολύ συντομότερα από το αναμενόμενο. Κλειδί στην απόφαση αυτή φαίνεται ότι είναι οι καταναλωτικές δαπάνες, ενώ ο χαμηλότερος δείκτης τιμών καταναλωτή ίσως να συνιστά μία ένδειξη ανταγωνισμού σε επίπεδο τιμών με απώτερο στόχο να εξασφαλιστούν υψηλότερες πωλήσεις.
Πέραν αυτής της σημαντικής στροφής στις προοπτικές των οικονομικών δεικτών, οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley αναμένουν ότι οι τρέχουσες συνθήκες, που αποθαρρύνουν τις τοποθετήσεις στα ενυπόθηκα επενδυτικά προϊόντα, εξακολουθούν να ασκούν πιέσεις στη στερλίνα.