Συνομιλίες Μπους, Χάρπερ, Καλντερόν για ασφάλεια – ευημερία

Συνομιλίες Μπους, Χάρπερ, Καλντερόν για ασφάλεια – ευημερία

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΤΑΒΑ. Στο επίκεντρο των συνομιλιών του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους, του Καναδού προέδρου Στέφεν Χάρπερ και του Μεξικανού προέδρου Φελίπε Καλντερόν θα βρεθούν η πιστωτική κρίση και η μεγάλη αναταραχή στις διεθνείς αγορές.

Στη διήμερή συνάντησή τους, η οποία ξεκίνησε χθες οι τρεις ηγέτες θα ασχοληθούν γενικότερα με τα ζητήματα της παγκόσμιας οικονομίας και την πρόοδο στη διαδικασία της μεταξύ τους σύγκλισης.

Προστατευμένοι από μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, οι Μπους, Καλντερόν και Χάρπερ, οι οποίοι συμμετέχουν ως εταίροι στη Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (NAFTA), θα εξετάσουν τα επιτεύγματά τους στη δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασίας για την ασφάλεια και την ευημερία.

Πρόκειται για τη Συνεργασία Ασφάλειας και Ευημερίας, η οποία συνήφθη το 2005 και με αφορμή τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Στόχος της είναι να δοθούν οι διαβεβαιώσεις ότι η Βόρεια Αμερική συνιστά ασφαλή τόπο για να ζει κανείς και να διατηρεί επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Είναι ενδιαφέρον ότι η NAFTA για διαφορετικούς λόγους έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις τόσο των Αριστερών όσο και των Δεξιών, καθώς οι τελευταίοι εκτιμούν ότι θέτει σε κίνδυνο την εθνική κυριαρχία.

Πέριξ του πολυτελούς ξενοδοχείου στο Μοντεμπέλο του Κεμπέκ έχουν υψωθεί φράχτες τριών μέτρων, ώστε να κρατηθούν μακριά οι χιλιάδες διαδηλωτές, που αναμενόταν να συγκεντρωθούν.

Σε περίπτωση που οι διέξοδοι κλείσουν από τους διαδηλωτές, έχει προβλεφθεί η μεταφορά των ηγετών διά θαλάσσης.

Στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεών τους εντάσσονται η παγκόσμια ανταγωνιστικότητα, η ασφάλεια παιχνιδιών, τροφίμων και άλλων προϊόντων -συμπεριλαμβανομένων των κινέζικων παιχνιδιών- η ενέργεια το περιβάλλον και η ασφάλεια των συνόρων.

Συμβολική κίνηση

Πάντως, ουδείς αναμένει εντυπωσιακά αποτελέσματα από τη συνάντηση. «Πρόκειται για μία συμβολική κίνηση, μία απλή διακήρυξη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσέχουν τις γείτονες χώρες και επεξεργάζονται μία ατζέντα κοινού ενδιαφέροντος», τόνισε ο ειδικός σε θέματα Καναδά στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, Κρίστοφερ Σαντς.

Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε διμερείς συναντήσεις με τον κ. Χάρπερ και τον κ. Καλντερόν χθες.

Σύμφωνα με πληροφορίες Καναδών αξιωματούχων, στις συζητήσεις ενδεχομένως να γινόταν λόγος για τη συμβολική διεκδίκηση του Βορείου Πόλου από τη Ρωσία και τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Ο Καναδάς, συγκεκριμένα, έχει αναπτύξει στο Αφγανιστάν πολυάριθμη δύναμη.

Αναφορικά με τον Μεξικανό πρόεδρο Φελίπε Καλντερόν, θα πρέπει να τονισθεί ότι πρόκειται για την πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση του κ. Μπους μετά το ναυάγιο της μεταρρύθμισης της μεταναστευτικής νομοθεσίας.

Η αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας συζητήθηκε στο Κογκρέσο, αλλά δεν καρποφόρησε, πλήττοντας τις αμερικανο-μεξικανικές σχέσεις, δεδομένου του μεγάλου αριθμού Μεξικανών μεταναστών, που εισρέουν στις ΗΠΑ.

Τέλος, η κυβέρνηση Μπους είχε δηλώσει προ ημερών ότι θα εντείνει τους ελέγχους και θα επιβάλει αυστηρότερα πρόστιμα σε όσες αμερικανικές επιχειρήσεις διαπιστωθεί ότι απασχολούν παράνομους μετανάστες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT