ΜΑΝΧΑΪΜ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Ο αντίκτυπος της παγκόσμιας πιστωτικής κρίσης καθίσταται πλέον ολοένα και εμφανέστερος στη Γηραιά Ηπειρο, με το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα οκταμήνου. Υπό το πρίσμα αυτό εντείνονται και οι πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να διατηρήσει επί του παρόντος τα επιτόκια στα ίδια επίπεδα.
Το έγκριτο ινστιτούτο οικονομικών ερευνών ZEW ανακοίνωσε χθες ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης υποχώρησε στο -6,9 τον Αύγουστο από το 10,4 τον Ιούλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στο -1,0, ενώ στην έρευνα του ZEW συμμετείχαν 291 οικονομολόγοι και θεσμικοί επενδυτές.
Η έρευνα διεξήχθη το διάστημα από 30 Ιουλίου έως και 20 Αυγούστου, όταν οι διεθνείς χρηματαγορές κλυδωνίζονταν από την κρίση ρευστότητας. Η εξασθένηση του δείκτη, η τρίτη κατά σειρά, είναι και η σοβαρότερη από τον Αύγουστο του 2006. «Οι εξελίξεις αυτές παγώνουν την όποια πρόθεση της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο και προβάλλουν το γεγονός ότι ότι τα ευρωπαϊκά επιτόκια έχουν ανέλθει στα υψηλότερα επίπεδα», υπογραμμίζει ο Ντέιβιντ Μπράουν της Bear Stearns International. O πρόεδρος της ZEW, Βόλφγκανγκ Φραντς, ο οποίος διατελεί και ανώτατος οικονομικός σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης, απηύθυνε έκκληση στην ΕΚΤ να διατηρήσει την υπομονή της. «Θα παρότρυνα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και να περιμένει την εκτόνωση της κρίσης», δήλωσε ο κ. Φραντς.
Ενας ξεχωριστός δείκτης του ZEW, ο οποίος αφορά την εκτίμηση των τρεχουσών συνθηκών στη Γερμανία, υποχώρησε τον Αύγουστο στο 80,2 από το 88,2 τον Ιούλιο. Οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στο 85. Ο δε δείκτης των προσδοκιών για την πορεία της Ευρωζώνης εξασθένησε στο -6,1 μετά το 7,2 του Ιουλίου.
Ο Βόλφγκανγκ Φραντς διευκρίνισε ότι τα δυνάμει προβλήματα, τα οποία εκπηγάζουν από την αμερικανική αγορά στεγαστικών δανείων χαμηλής φερεγγυότητας, πιθανώς θα είναι περιορισμένα για τη γερμανική οικονομία – και αυτό παρά το γεγονός ότι οι εξαγωγές ενδεχομένως να πληγούν από την αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των Αμερικανών καταναλωτών.
«Είναι πλέον σαφές ότι η κρίση στην αγορά πιστώσεων δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά είναι κάτι, που έχει παγκόσμιο αντίκτυπο», παρατηρεί ο Μπερντ Βαϊντενστάινερ της DZ Bank. «Το τρίτο τρίμηνο δεν θα θίξει τη γερμανική οικονομία η αναταραχή, αλλά θα πρέπει να αναμένουμε έως το τέταρτο τρίμηνο ή τις αρχές του 2008 για να διαπιστώσουμε τις επιπτώσεις».
Η γερμανική οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 0,3% το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου από το 0,5% το πρώτο τρίμηνο του 2007. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στη μείωση των επενδύσεων στον κατασκευαστικό κλάδο.
Εντούτοις, οι επενδύσεις σε εξοπλισμό και το εξωτερικό εμπόριο αποδείχθηκαν ισχυροί παράγοντες το δεύτερο τρίμηνο, ενώ και οι Γερμανοί εξαγωγείς δήλωσαν ότι οι δραστηριότητές τους δεν δέχθηκαν κτύπημα από την έκρυθμη κατάσταση των αγορών.