Εκτίναξη του εμπορικού πλεονάσματος στην Ευρωζώνη

Εκτίναξη του εμπορικού πλεονάσματος στην Ευρωζώνη

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Αυξήθηκε υπεράνω των προβλέψεων το πλεόνασμα του ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών της Ευρωζώνης κατά τον μήνα Ιούνιο, εν συγκρίσει με το αντίστοιχο του Μαΐου. Οπως καταδεικνύουν τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, οι εξαγωγές τον Ιούνιο αυξήθηκαν με ρυθμούς διπλάσιους από εκείνους των εισαγωγών, χωρίς να επηρεασθούν από το ισχυρό ευρώ.

Ειδικότερα, το μη εποχικά προσαρμοσμένο εμπορικό πλεόνασμα αυξήθηκε στα 7,8 δισεκατομμύρια ευρώ εν συγκρίσει με τα 1,7 δισεκατομμύρια τον Μάιο. Σύμφωνα με τους αναλυτές, το πλεόνασμα θα κυμαινόταν στα 3,5 δισ. ευρώ. Η Eurostat ανέφερε ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 9% σε ετήσια βάση, ενώ οι εισαγωγές κατά 4%. Το δε εσωτερικό διασυνοριακό εμπόριο της Ευρωζώνης ενισχύθηκε τον Ιούνιο κατά 5%.

«Το βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι οι εξαγωγές εξακολουθούν να βελτιώνονται και ενδεχομένως αποτελούν ένα από τα κύρια δομικά στοιχεία της οικονομικής επέκτασης στην Ευρωζώνη, αν και μέχρι στιγμής δεν εμφανίζουν τον ίδιο δυναμισμό με την προηγούμενη χρονιά», δήλωσε ο Χοσέ Αλθόλα, οικονομολόγος της Citigroup.

Οι διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδυνάμωσαν το ευρώ ως προς το δολάριο και το ιαπωνικό γιεν το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Αποτέλεσμα ήταν να διατυπωθούν προβληματισμοί από ορισμένους πολιτικούς, οι οποίοι ανησυχούν ότι η ανοδική πορεία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος πλήττει τις εξαγωγές. Εκτοτε, πάντως, το ευρώ υποχώρησε. Αναφερόμενη στο εποχικά προσαρμοσμένο εμπορικό πλεόνασμα, η Eurostat ανέφερε ότι αυξήθηκε στα 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιούνιο εν συγκρίσει με τα 3,9 δισεκατομμύρια του Μαΐου. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 1,7% και οι εισαγωγές κατά 0,7%.

Τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώνουν ότι η οικονομική ανάπτυξη παραμένει στέρεη το δεύτερο τρίμηνο. Πάντως, οι αναλυτές υπό συνθήκες σοβαρής αναταραχής στις διεθνείς κεφαλαιαγορές έχουν αναδιπλωθεί όσον αφορά τις προβλέψεις τους για νέα αύξηση επιτοκίων, η οποία αναμενόταν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Σεπτέμβριο.

Το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ ελαττώθηκαν κατά 2% στα 24,6 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 28,4 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο προ ενός έτους.

Στην περίπτωση της Ιαπωνίας, οι ευρωπαϊκές εξαγωγές παρέμειναν αμετάβλητες, ενώ οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 3%. Το εμπορικό έλλειμμα με την Ιαπωνία διευρύνθηκε στα 10,2 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι των 9,6 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2006.

Τέλος, ειδικά όσον αφορά τη Γαλλία, τη δριμύτερη από τις ευρωπαϊκές χώρες στις επικρίσεις για την ενδυνάμωση του ευρώ, οι εξαγωγές της μειώθηκαν 0,5% σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση τον Ιούνιο, ενώ οι εισαγωγές της περιορίστηκαν 3%.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT