Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Wall Street έχει παραλύσει, ενώ η Ουάσιγκτον του Μπους προσπαθεί να καθησυχάσει τις αμερικανικές αγορές. Σε έκτακτη συνάντησή τους ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής τραπεζικών υποθέσεων της Γερουσίας Κρίστοφερ Τοντ, ο υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον και ο πρόεδρος της FED Μπεν Μπερνάνκι συμφώνησαν από κοινού να χρησιμοποιηθούν όλα τα σύγχρονα εργαλεία που διαθέτει η Κεντρική Τράπεζα ώστε να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία των αμερικανικών αγορών.

Ομως, οι αγορές δεν τους πιστεύουν… Η παραπάνω διαβεβαίωση είχε πρόσκαιρο θετικό αντίκτυτο στη Wall Street, με συνέπεια ο δείκτης Dow Jones των μετοχών blue chips των 30 πολυεθνικών βιομηχανικών και τραπεζικών κολοσσών των Ηνωμένων Πολιτειών, να χάσει τα αρχικά κέρδη και να περάσει σε σημαντικές απώλειες.

Στη φορτισμένη ατμόσφαιρα των αμερικανικών και διεθνών αγορών εξ αιτίας της επιδείνωσης της κρίσης στην (subprime) αγορά στεγαστικών δανείων χαμηλής φερεγγυότητας των ΗΠΑ, οι φόβοι για τον «πιστωτικό κίνδυνο» παραμένουν έντονοι.

Φυσικά οι νομισματικές αρχές των ΗΠΑ, καθώς εδρεύει εκεί η FED, έχουν τα εργαλεία να θωρακίσουν το τραπεζικό σύστημα και να προστατεύσουν την αμερικανική οικονομία από το ενδεχόμενο «πιστωτικής ασφυξίας» (credit crunch). Αλλά, όπως εξαναγκάστηκε να ομολογήσει ο Πόλσον, δεν διαφαίνεται σύντομη λύση στην πιστωτική κρίση!!!

Βεβαίως, ο υπουργός Οικονομικών δεν παρέλειψε να διαβεβαιώσει για την «υγεία» της αμερικανικής οικονομίας και εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις προοπτικές της. Ματαίως, όμως.

Καθώς εντείνονται οι ανησυχίες μήπως οι παρενέργειες από την κρίση της αγοράς κατοικίας μεταδοθούν και στην οικονομία, επειδή τα επισφαλή στεγαστικά δάνεια έχουν αυξηθεί ραγδαίως στην subprime αγορά με τους χαμηλής φερεγγυότητας Αμερικανούς δανειολήπτες. Ηδη μεγάλος αριθμός δανειοληπτών αδυνατεί να αποπληρώσει το στεγαστικό του δάνειο. Οι ζημίες στην αγορά αυτή ενδεχομένως να ανέλθουν στα 100 δισ. δολάρια και απειλούνται οι καταναλωτικές δαπάνες.

Παράλληλα, η κρίση της αμερικανικής subprime αγοράς έχει «μολύνει» την εμπιστοσύνη της επενδυτικής Γερμανίας. Η σοβαρή υποχώρηση για τρίτο συνεχή μήνα που σημείωσε ο δείκτης εμπιστοσύνης των Γερμανών επενδυτών στην προοπτική της εθνικής τους οικονομίας το επόμενο εξάμηνο, επηρέασε αρνητικά το κλίμα. Συγκεκριμένα το ινστιτούτο οικονομικών ερευνών ZEW με έδρα το Μάνχαιμ, ανακοίνωσε χθες ότι ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών που καταρτίζεται με τη συμετοχή 298 αναλυτών και θεσμικών επενδυτών υποχώρησε εξ αιτίας των σφοδρών ανησυχίων για τις συνέπειες της κρίσης. Οι συνέπειές τους για την οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας τώρα τους ανησυχούν.

Η εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας στη Γερμανία έχει επίσης επηρεαστεί και από τη φετινή αύξηση του ΦΠΑ κατά 3%, από το 16%, στο 19%, το ισχυρό ευρώ και τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο θέμα των επιτοκίων.

Ομως, η τρίμηνη αυτή εξασθένηση της εμπιστοσύνης της επενδυτικής Γερμανίας ενδεχομένως να μην αποτρέψει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει στην ένατη αύξηση του επιτοκίου του ευρώ, στο 4,25%. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει «να σκεφθεί με προσοχή» εάν με τις αυξήσεις της θα διαμορφώσει το ύψος των επιτοκίων σε υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα του 4,0%.

Φωτεινή εξαίρεση στη θύελλα που πλήττει τα ισχυρά χρηματιστήρια, το νέο ιστορικό ρεκόρ που έκανε χθες ο σύνθετος δείκτης των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης. Η απόφαση του Πεκίνου να επιτρέψει το δικαίωμα στους πολίτες της χώρας να επενδύουν άμεσα στις μετοχές του Χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ χαιρετίσθηκε δεόντως. Η θεαματική επίδοση αναδεικνύει την Κίνα στην αγορά που δεν πτοείται από την κρίση σε όλο τον κόσμο. Να θυμίσω ότι τον περασμένο χρόνο ο δείκτης κατέγραψε ετήσια άνοδο της τάξεως του 130%.

Ομως, μετά το κλείσιμο της αγοράς ανακοινώθηκε η αύξηση για τέταρτη φορά των κινεζικών επιτοκίων με στόχο να ανακοπούν οι φρενήρεις ρυθμοί δανεισμού και επενδύσεων που έχουν υπερθερμάνει την οικονομία και να αναχαιτισθεί ο πληθωρισμός. Οι ξέφρενοι ρυθμοί των αναπτυξιακών ρυθμών και της χρηματιστικής κερδοσκοπίας, συνεχίζονται αμείωτοι στην Κίνα. H «φρενίτιδα» στις επενδύσεις συνδέεται αφενός με τις αποταμιεύσεις των επιχειρήσεων και αφετέρου με το υψηλό εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας. Η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμούς της τάξεως του 11,9% το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT