Εντονα ανοδικές τάσεις επικράτησαν χθες στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές εν μέσω διορθωτικών μέτρων, τα οποία ελήφθησαν από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες. Παράλληλα, η αίσθηση η οποία επικράτησε χθες στις αγορές είναι ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η Fed, οδεύει πλέον προς μείωση των επιτοκίων της δανεισμού και μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων, στο άμεσο μέλλον. Δημοσκόπηση της γνώμης εκατό εξ αυτών, την οποία διενήργησε το πρακτορείο Reuters το διάστημα 20 με 22 Αυγούστου, καταδεικνύει «την κατά 180 μοίρες αλλαγή των απόψεών τους αναφορικά με τους κινδύνους που απειλούν την παγκόσμια οικονομία, μία αλλαγή τόσο αιφνίδια όσο οι βίαιες, πρόσφατες εξελίξεις στην αγορά του δανεισμού, του συναλλάγματος και των μετοχών, που επέφεραν αυτήν την απαισιοδοξία…»
Κατά μέσο όρο οι ερωτηθέντες εκτιμούν τώρα ότι η Fed θα μειώσει το βασικό επιτόκιό της δανεισμού κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας μέχρι τη 18η Σεπτεμβρίου, στο 5% και εκ νέου, στο ίδιο ποσοστό αργότερα, για να διαμορφωθεί στο 4,75% μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι ίδιοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της δανεισμού, στο 4%, την 6η Σεπτεμβρίου, ενώ η κορύφωσή τους δεν αναμένεται να υπερβεί πλέον το 4,25%, έναντι 4,5%, έως το τέλος του 2007.
Για την Τράπεζα της Αγγλίας, οι εκτιμήσεις αναφέρονται στη διατήρηση του βασικού επιτοκίου της δανεισμού στο 5,75% έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για την αύξησή τους στο 6% στο μεσοπρόθεσμο μέλλον. Για την τελευταία περίπτωση, της Βρετανίας, χαρακτηριστικές είναι οι εκτιμήσεις που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες χιλιάδες θέσεις εργασίας ενδέχεται να περικοπούν στο πλαίσιο της χρηματοεπενδυτικής αγοράς του Λονδίνου, του περίφημου City of London, ενώ τα ειδικά επιδόματα παραγωγικότητας των εκεί χρηματιστών αναμένονται να υποστούν μειώσεις ρεκόρ λόγω της πρόσφατης κρίσης στις αγορές.
Σε μία σοβαρότατη ένδειξη ότι η κρίση ρευστότητας συνεχίζει να εξελίσσεται απρόσκοπτα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε χθες ότι θα διοχετεύσει μέσω έκτακτου πλειστηριασμού κεφάλαια διάρκειας 91 ημερών και συνολικής αξίας 40 δισεκατομμυρίων ευρώ στη διατραπεζική αγορά. Το διατραπεζικό επιτόκιο τριμήνου, ορόσημο του κόστους δανεισμού των επιχειρήσεων στην Ευρώπη, αυξάνεται σε καθημερινή βάση τις τελευταίες πέντε εβδομάδες και καθορίσθηκε χθες από την Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Τραπεζών στο 4,68%, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα από το Μάιο του 2001, ανερχόμενο μόλις στο 4,23% πριν από ένα μήνα.
Αξια αναφοράς είναι επίσης η χθεσινή ανακοίνωση της μεγαλύτερης τράπεζας στον κόσμο, της αμερικανικής Citigroup, σύμφωνα με την οποία «προσέφυγε» χθες απευθείας στη Fed, αντλώντας 500 εκατομμύρια δολάρια από την αμερικανική κεντρική τράπεζα.
Οπως δηλώνει στο Reuters ο Ρατζίβ Νταουάν, επικεφαλής του Κέντρου Οικονομικών Προβλέψεων στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, το πιστωτικό έλλειμμα που εκδηλώνεται στην αγορά ως αποτέλεσμα των ολοένα και αυξανόμενων κρουσμάτων στην αγορά στεγαστικής πίστης μειωμένης εξασφάλισης των ΗΠΑ, αυξάνει τον βαθμό κινδύνου που απειλεί την αμερικανική οικονομία στον «κωδικό κόκκινο». Ο ίδιος συμπληρώνει ότι «το πόσο θα διαρκέσουν τα προβλήματα που είναι αποτέλεσμα της κρίσης στην αγορά της στεγαστικής πίστης και το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις του στην ευρύτερη οικονομία, θα εξαρτηθεί από τη… δημιουργικότητα της Fed».
Στο νέο εβδομαδιαίο δελτίο της Alpha Βank, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, αναφέρεται εξάλλου χαρακτηριστικά ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στις αγορές «εκτιμάται τώρα ότι θα επηρεάσουν αρνητικά και την πραγματική οικονομία στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες χώρες, ιδιαίτερα δε τις επενδύσεις των επιχειρήσεων, την απασχόληση και την καταναλωτική δαπάνη.