Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ούτε η νέα «ένεση» ρευστότητας ύψους 17 δισ. δολαρίων από τη FED χθες -η τρίτη μεγαλύτερη σε μέγεθος ημερήσια χορήγηση ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα εντός του τρέχοντος μήνα- μπόρεσε να επισκιάσει τις ανησυχίες που πυροδοτούν στους επενδυτές οι εντεινόμενες παρενέργειες από την κρίση της αγοράς κατοικίας στην αμερικανική οικονομία, επειδή τα επισφαλή στεγαστικά δάνεια αυξάνονται και στην κύρια αγορά χρηματοδότησης.

Το γεγονός ότι οι τέσσερις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες -Citigroup, JPMorgan Chase, Bank of America και Wachovia Corp- επωφελήθηκαν της ευκαιρίας και δανείστηκαν 2 δισεκατομμύρια δολάρια απευθείας από τη FED, εκλαμβάνεται ως ένδειξη αδυναμίας!!!

Οι κίνδυνοι που απορρέουν γενικώς από την επιδείνωση της κρίσης στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ, τη χειρότερη των τελευταίων -πολλών- ετών, που συνθλίβει τη στεγαστική πίστη, εξακολουθούν να κυριαρχούν. Το ενδεχόμενο να πλήξουν τη διάθεση των καταναλωτών και τα κέρδη των επιχειρήσεων και να μολύνουν στο τέλος την αμερικανική οικονομία, είναι μεγάλο.

Η ομολογία του Αντζελο Μοζίνο ότι η κατάσταση στην αγορά κατοικίας «σίγουρα δεν βελτιώνεται» και ενδεχομένως να σύρει την αμερικανική οικονομία στην ύφεση, επισκίασε τη θεαματική διάσωση από τη χρεοκοπία της εταιρείας που διευθύνει. Ο Μοζίνο είναι διευθύνων σύμβουλος της Countrywide Financial Corp. -η μεγαλύτερη σε μέγεθος εταιρεία που δραστηριοποιείται στην αγορά στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ- και προχθές το βράδυ η Bank of America τη «διέσωσε» αγοράζοντας προνομιούχες μετοχές αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Με την κίνηση αυτή η Countrywide διασώζεται, ενώ η Bank of America καθίσταται ο βασικός χρηματοδότης της και εισέρχεται δυναμικά στον κλάδο στεγαστικών δανείων.

Ο ραγδαία αυξανόμενος αριθμός των ληξιπρόθεσμων δανείων στη subprime αγορά και οι φόβοι για εξάπλωση των συνεπειών στην κύρια αγορά των στεγαστικών δανείων, που θα επιδεινώσουν την κρίση στην αμερικανική αγορά κατοικίας και θα επηρεάσουν την πραγματική οικονομία, παραμένουν. Ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων και επισφαλών στεγαστικών δανείων συνεχίζει να αυξάνεται επικίνδυνα στη subprime αγορά με τους χαμηλής φερεγγυότητας και φτωχούς Αμερικανούς δανειολήπτες.

Οι στιγμές ανακούφισης που έζησαν όλοι οι επενδυτές χάρη στη γενναιόδωρη κίνηση σωτηρίας από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) προς τις πληττόμενες τράπεζες, απλώς στηρίζουν στις αγορές. H Wall χθες κατέβαλε προσπάθειες να υπερνικήσει την αγωνία και την αστάθεια. Ομως ο δείκτης Dow Jones των 30 πολυεθνικών βιομηχανικών και τραπεζικών κολοσσών δεν φαίνεται να έχει άπειρη αντοχή.

Η FED χωρίς να διστάσει καθόλου προσέφερε την περασμένη Παρασκευή στην Ουάσιγκτον και στη Wall Street το «χρυσωμένο» χάπι μείωσης του προεξοφλητικού επιτοκίου στις αμερικανικές τράπεζες. Ομολογώντας εμμέσως πλην σαφώς τους υπαρκτούς κινδύνους να τιναχθεί στον αέρα το σύστημα εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας, μείωσε το προεξοφλητικό της επιτόκιο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 5,75%, από 6,25%. Ωστόσο, με την απόφασή της αυτή επιβεβαίωσε τη ραγδαία επιδείνωση της πιστωτικής κρίσης που έχει μολύνει το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ.

Το προεξοφλητικό επιτόκιο, είναι το επιτόκιο που η FED δανείζει χρήμα απευθείας τις τράπεζες και καθορίζεται από τις 12 περιφερειακές Κεντρικές Τράπεζες, όμως εγκρίνεται από το Συμβούλιο της FED. Ενώ το βασικό επιτόκιο το αποφασίζει η 19μελής FOMC (Federal Open Market Committee), που αποτελείται από τα μέλη του συμβουλίου της FED και τους προέδρους ορισμένων περιφερειακών κεντρικών τραπεζών και καθορίζει τα overnight δάνεια από τις τράπεζες προς τους άλλους χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς.

Απλώς να θυμίσω ότι το φθινόπωρο του 1998 ο «σοφός» τραπεζίτης Αλαν Γκρίνσπαν μείωσε το βασικό επιτόκιο τρεις φορές κατά 0,25% (29 Σεπτεμβρίου, 15 Οκτωβρίου, 17 Δεκεμβρίου) από τα επίπεδα του 5,5% στο 4,75% και διέσωσε έτσι την αμερικανική οικονομία από τη διεθνή χρηματιστική θύελλα που απειλούσε το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ εξαιτίας της χρεοκοπίας της Ρωσίας και την οδυνηρή κατάρρευση του Long-Term Capital Management (ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο αμερικανικά κερδοσκοπικά Hedge Funds) τον Σεπτέμβριο του 1998.

Η καταρρέουσα subprime αγορά στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ, όπου οι αμερικανικές τράπεζες βρίσκονται πλήρως εκτεθειμένες στους χαμηλής φερεγγυότητας Αμερικανούς οφειλέτες, ξερνάει ζημίες και τις παρασύρει. Κυρίως, όμως, διαψεύδονται τόσο το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών όσο και η FED που διαβεβαίωναν ότι η κρίση στην sυbprime αγορά είναι υπό έλεγχο και ότι «δεν κινδυνεύει το ευρύτερο χρηματοοικονομικό σύστημα». Το δίχτυ που περιέβαλλε με προστασία και ασφάλεια την οικονομία και την επιχειρηματική Αμερική, κινδυνεύει να ξεφτίσει με παρενέργειες δραματικές.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT