O «μικρός» Νικολά και οι «κακές» αγορές

O «μικρός» Νικολά και οι «κακές» αγορές

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί οι κλυδωνισμοί στις διεθνείς κεφαλαιαγορές να ενέχουν κινδύνους για την ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας, ωστόσο, ταυτόχρονα παρουσιάζουν ευκαιρίες για τον άρτι εκλεγέντα πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί να αναδείξει εαυτόν και να σφυρηλατήσει την εικόνα ενός ανθρώπου της δράσης – ενός πολιτικού άνδρα, ο οποίος είναι αποφασισμένος να εμφυσήσει νέα δυναμική πνοή στην οικονομία. Η έντονη δραστηριότητα μετά τις εκλογές του Μαΐου σημαίνει ότι ακόμα και προτού ολοκληρωθούν οι πρώτες 100 ημέρες της προεδρίας του κ. Σαρκοζί, εκείνος έχει προωθήσει μια σειρά νόμων, συμπεριλαμβανομνένων σοβαρών φοροαπαλλαγών και εγγυήσεων για την ελάχιστη εξυπηρέτηση του κοινού κατά τη διάκρεια απεργιών στις δημόσιες μεταφορές.

Οι δημοσκοπήσεις πρέπει να ηχούν πολύ γλυκά στα αυτιά του. Η δημοτικότητά του κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα και αυτό λειτουργεί υπέρ του, δεδομένου ότι οι σκληρότερες μεταρρυθμίσεις έπονται. Σε αυτές περιλαμβάνονται και μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος, οι οποίες θα κατατείνουν σε αύξηση των ορίων ηλικίας και αναθεώρηση της εργατικής νομοθεσίας με χαρακτηριστικά εξορθολογισμού και ευελιξίας.

Επιπλέον, ο Γάλλος πρόεδρος θα πρέπει να συνταιριάσει τις υπεσχημένες περικοπές του δημοσιονομικού ελλείμματος με την προοπτική ότι η απογοήτευση από την πορεία της οικονομίας ίσως οδηγήσει σε χαμηλότερα φορολογικά έσοδα – ειδικά εάν εμμείνει η χρηματιστηριακή κρίση και πλήξει περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα.

Ωστόσο, ακόμα και ετούτος ο καινοφανής κίνδυνος δεν αναμένεται να αποκαρδιώσει τον υπερδραστήριο Σαρκοζί. Ο Γάλλος πρόεδρος, πάντως, δεν έχει ακόμα αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα, το οποίο δε δύναται να μετατρέψει σε θρίαμβο δημοσίων σχέσεων.

«Οι οικονομικές προοπτικές δεν είναι τόσο λαμπρές όσο την περίοδο της εκλογής του, αλλά αυτό δεν μπορεί αναγκαστικά να νοηθεί ως εμπόδιο στην πορεία προς τις διαρθρωτικές αλλαγές, εφόσον του δίνει ένα ακόμα πλεονέκτημα να πιέσει για το επείγον αυτών των αλλαγών», παρατηρεί ο Λόρενς Μπόον της Barclays Capital.

Ο Νικολά Σαρκοζί έχει ήδη διασαφηνίσει ότι δεν είναι προετοιμασμένος να επιτρέψει στην κρίση των αγορών να κρατήσει σε ομηρία τα οικονομικά του σχέδια. Ορο ημερών και όντας σε διακοπές, επικοινώνησε διά μέσου επιστολής με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και ζήτησε να ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη της «Ομάδας των Οκτώ» το ζήτημα της διαφάνειας των αγορών.

Αν και όπως δήλωσε, δεν αναμένει η πραγματική οικονομία να επηρεασθεί από την αναταραχή στις αγορές, η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να αποδείξει την ετοιμότητά της, εάν παραστεί ανάγκη. Εν τω μεταξύ η υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρ, ακολουθεί την ίδια γραμμή και τη δημοσιοποιεί εντός Γαλλίας. Την προσεχή εβδομάδα ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν και η κ. Λαγκάρ θα συναντηθούν με τραπεζίτες, ώστε να διασφαλίσουν ότι η εντεινόμενη τάση της αγοράς για αποφυγή επενδυτικών κινδύνων δε θα αποτρέψει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να συνεχίσουν να δανείζονται. Η κυβέρνηση θα συνοδεύσει τις φοροαπαλλαγές, οι οποίες ψηφίστηκαν προ των θερινών διακοπών, με περισσότερα μέτρα για τη στήριξη της ανάπτυξης. Ενα από αυτά θα είναι φοροαπαλλαγές για τις εταιρείες, ώστε να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις στην έρευνα, καθώς και πρωτοβουλίες για την τόνωση εξαγωγών και ανταγωνιστικότητας. Επιπλέον, η γαλλική κυβέρνηση θα προωθήσει μέτρα φοροελαφρύνσεων σε όσους έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο, αν και υπάρχουν ορισμένες δυσκολίες σε αυτό το πεδίο.

Παρά τον καταιγισμό των κυβερνητικών μέτρων ορισμένα πράγματα μπορεί να υπερβαίνουν τις δυνατότητες του Νικολά Σαρκοζί, λένε οι αναλυτές. «Αυτήν τη στιγμή τα πράγματα στη Γαλλία είναι στην κόψη του ξυραφιού, όπως και για τη Γερμανία και για άλλες χώρες. Ακόμα κι αν ο Γάλλος πρόεδρος έχει καλές προθέσεις, δεν μπορεί να πολεμήσει με τέτοιας κλίμακας κρίση στις αγορές», παρατηρεί εν κατακλείδι η Μαρίζ Πογκοντζίνσκι, οικονομολόγος της J.P. Morgan. «Λησμονεί ο Νικολά Σαρκοζί ότι υπάρχει μια οικονομική πραγματικότητα πέραν των ορίων της Γαλλίας και πιστεύει ότι μπορεί να κάνει τα πάντα και να ελέγξει τα πάντα. Ετσι είναι η προσωπικότητά του, αλλά αυτήν τη στιγμή αντιμετωπίζει κάτι, το οποίο δεν εξαρτάται από αυτόν και είναι πολύ μεγαλύτερο από τον ίδιο….»Ρόιτερς

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT