Η εμπιστοσύνη των Αμερικανών καταναλωτών έχει αρχίσει να παρουσιάζει σοβαρές ρωγμές! Οπως μας λέει το Conference Board, το έγκυρο ιδιωτικό think tank με έδρα τη Νέα Υόρκη, η εμπιστοσύνη των Αμερικανών καταναλωτών κατέγραψε τον τρέχοντα μήνα τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το 2005. Δηλαδή, από τον Αύγουστο του 2005, όταν τα θύματα της φονικής «Κατρίνας» στη Νέα Ορλεάνη διέλυσαν τον κοινωνικό ιστό της Αμερικής. Το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα «Κατρίνα» τη Μαύρη Δευτέρα 29 Αυγούστου του 2005, άφησε συντρίμμια παντού.
Χθες, τα στοιχεία του δείκτη εμπιστοσύνης που καταρτίζει κάθε μήνα το Conference Board με βάση 5.000 αμερικανικά νοικοκυριά, έδειξαν κατακόρυφη πτώση της εμπιστοσύνης τον μήνα Αύγουστο στις 105 μονάδες, από 111,9 μονάδες τον Ιούλιο. Η κρίση στις αγορές, η συνεχής πτώση των τιμών των κατοικιών και η εφιαλτική κατάσταση στη subprime αγορά υποδαυλίζουν τις ανησυχίες των Αμερικανών καταναλωτών.
Οι ανησυχίες επικεντρώνονται στην επιδείνωση της κρίσης στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ, τη χειρότερη των τελευταίων 16 ετών, που συνθλίβει τη στεγαστική πίστη στην subprime αγορά και ενδεχομένως στο τέλος να πλήξει και την αμερικανική οικονομία.
Η εικόνα αυτή τρόμαξε τους επενδυτές που ετράπησαν σε νέα φυγή από τη Wall Street. Κοινή η αντίδραση των επενδυτών να ξεπουλήσουν τις μετοχές τους από τράπεζες και εταιρείες που πιθανόν να είναι εκτεθειμένες στη subprime αγορά με την πληθώρα των επισφαλών στεγαστικών δανείων και τους χαμηλής φερεγγυότητας Αμερικανούς δανειολήπτες.
Η εξάπλωση των ληξιπρόθεσμων δανείων από τη subprime αγορά στην κύρια αγορά στεγαστικών δανείων, που θα πλήξουν τη διάθεση των καταναλωτών και τα κέρδη των επιχειρήσεων και θα μολύνουν στο τέλος την αμερικανική οικονομία, παίρνει καθημερινώς νέες διαστάσεις.
Παράλληλα, η αμερικανική επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που διερευνά τις αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες για τις «επίμαχες» εκθέσεις τους με τις οποίες παραπλανούσαν τους επενδυτές, λέγεται ότι έχει πολλά στοιχεία.
Το αρνητικό κλίμα στη Wall πήρε διαστάσεις μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας κρίσιμης συνεδρίασης της FED στις 7 Αυγούστου, υπό την προεδρία του Μπεν Μπερνάνκι. H ανάγνωση των πρακτικών ήρθε ως επιβεβαίωση της άποψης ότι ορισμένοι τραπεζίτες της FED ανησυχούσαν για την αγορά κατοικίας και τις πιστωτικές αγορές προτού ακόμη εξελιχθεί η κατάσταση σε κρίση.
Η σύγκρουση απόψεων μέσα στους κόλπους της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) επέτεινε χθες τη σύγχυση και αβεβαιότητα. Επειδή το τελευταίο ανακοινωθέν αποδείχτηκε ότι ήταν ένα προϊόν συμβιβασμού μεταξύ των τραπεζιτών που ανησυχούν για τον πληθωρισμό και αυτών που θεωρούν ότι οι κίνδυνοι που απορρέουν για την αναπτυξιακή πορεία της αμερικανικής οικονομίας είναι σοβαρότεροι.
Στο ανακοινωθέν επισημαίνεται ότι «ο πληθωρισμός παραμένει η κύρια ανησυχία της FED, με γνώμονα να διαφυλαχθεί η πολύτιμη ισορροπία μεταξύ της οικονομικής ανάπτυξης και της σταθερότητας των τιμών». Ομως, η FED «ομολογεί» στα πρακτικά ότι η κατάσταση στο μέτωπο της αγοράς κατοικίας και οι εξελίξεις στις πιστωτικές αγορές εξελίσσονται ανησυχητικά!!! Αυτά στις 8 Αυγούστου. Η πτώση στην Ευρώπη ήταν ιδιαίτερα μεγάλη. Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης των blue chips FTSE-100 έκλεισε με μεγάλη πτώση 117,90 μονάδων (-1,90%). Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX-30 των blue chips έχασε 55,75 μονάδες (-0,74%). Στο Παρίσι ο δείκτης CAC-40 έκλεισε με ακόμη μεγλύτερη πτώση 116,37 μονάδων (-2,08%). Αντίθετα, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε μικρή άνοδο του FTSE-20 της τάξεως του 0,18%.
* Το ευρώ επηρεάστηκε από την εικόνα ανησυχιών της επιχειρηματικής Γερμανίας. Η μηνιαία έκθεση του κορυφαίου γερμανικού οικονομικού Ινστιτούτου «Ifo», με έδρα το Μόναχο, παρουσίασε υποχώρηση των προσδοκιών. O σχετικός δείκτης του «Ifo» που καταρτίζεται από τις ερωτήσεις 7.000 από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Γερμανίας, έδειξε ότι η εμπιστοσύνη των επιχειρηματιών υποχώρησε μεν, αλλά συγκρατημένα. Η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο θέμα των επιτοκίων και οι συνέπειες τους για την οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας και η κρίση της αμερικανικής subprime αγοράς, τους ανησυχούν.
Ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις του Γκέρνοτ Νορμπ, οικονομολόγου του ινστιτούτου Ifo, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει «να σκεφθεί με προσοχή» εάν με τις αυξήσεις της θα διαμορφώσει το ύψος των επιτοκίων σε υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.