Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οχι… δεν άλλαξε τίποτε, ή σχεδόν τίποτε. Η άποψη ότι τα απόνερα της κατάρρευσης της subprime αγοράς στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου και χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης και της κρίσης στις πιστωτικές αγορές, θα «διαχυθούν» στην ευρύτερη αμερικανική οικονομία, παρέμεινε (τουλάχιστον) χτες στο παρασκήνιο.

Η χτεσινή δυναμική συμπεριφορά της Wall Street επισκίασε τις ανησυχίες για την κρίση που «ξεβγάζει» σε όλες τις τράπεζες ανά τον κόσμο -ο βρετανικός τραπεζικός κολοσσός Barclays είναι το πλέον πρόσφατο θύμα μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών- το κραχ της αμερικανικής subprime στεγαστικής αγοράς.

Η ζήτηση μετοχών στη Wall ήταν εντυπωσιακή. Η προχτεσινή ημέρα ήταν από τις χειρότερες της τρέχουσας κρίσης που βίωσαν οι αμερικανικές μετοχές. Ομως, το μεγάλο ξεπούλημα των αμερικανικών μετοχών κατέστησε τις τιμές τους ελκυστικά φθηνότερες!

Και άνοιξε παράθυρα ευκαιρίας που έσπευσαν μερικοί να τα εκμεταλλευτούν. Φυσικά ήταν μια φυσιολογική ανάκαμψη με όλα τα κλασικά στοιχεία της αγοράς. Οι επενδυτές μπήκαν κυρίως στις αναγεννημένες τεχνολογικές μετοχές και αρκετοί δεν δίστασαν να αγοράσουν ξανά μετοχές των αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών.

Και οι τρεις δείκτες -Dow Jones, Standard & Poor’s 500 και Nasdaq- σημείωσαν σημαντικά κέρδη, όμως δεν κάλυψαν τις προχτεσινές απώλειες. Ο δείκτης Nasdaq με τις μετοχές κορυφαίων αμερικανικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας σημείωσε συγκριτικά τη μεγαλύτερη άνοδο.

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX-30 των blue chips κατάφερε να σταθεροποιηθεί κλείνοντας με μικρή άνοδο 8,94 μονάδων (+ 0,12%) παρά το γεγονός ότι το κλίμα ήταν αρχικώς ιδιαίτερα αρνητικό, αλλά στη συνέχεια επηρεάστηκε από τη θετική συμπεριφορά της Wall.

Μια ημέρα μετά τους «δυστυχείς» Αμερικανούς καταναλωτές, όπως έδειξαν χτες τα στοιχεία της έκθεσης του Ινστιτούτου Gfk, με έδρα τη Νυρεμβέργη, και οι Γερμανοί καταναλωτές ανησυχούν σφόδρα εξαιτίας των αντίξοων συνθηκών στο γερμανικό τραπεζικό σύστημα. Ο δείκτης εμπιστοσύνης υποχώρησε για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάρτιο. Οι ανησυχίες μεταξύ των επιχειρήσεων έχουν επηρεάσει αρνητικά και τους καταναλωτές. Οι γερμανικές τράπεζες έχουν υποστεί βαρύτατο πλήγμα από τις επενδύσεις τους στην αμερικανική subprime αγορά στεγαστικών δανείων. Ηδη, δύο από αυτές που ειδικεύονται στις χορηγήσεις επενδύσεων των μικρού και μεσαίου μεγέθους γερμανικών επιχειρήσεων -τις γνωστές Mittelstand- διεσώθησαν από τη χρεοκοπία χάρη στα κρατικά κεφάλαια.

Στις αγορές χρήματος η σωτήρια ανάκαμψη της Wall πυροδότησε και το αγοραστικό ενδιαφέρον για το δολάριο. Το γιεν υποχώρησε έναντι του ευρώ και του δολαρίου, καθώς άνοιξε η όρεξη για το carry-trade.

Η άποψη ότι η αναπροσαρμογή της πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας ενδεχομένως να γίνει αργότερα από την προβλεπόμενη και τα ιαπωνικά επιτόκια να μην αυξηθούν άμεσα, παραμένει. Να θυμίσω ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας αύξησε τα μηδενικά επιτόκια για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2006 κατά 0,25% στο 0,25% και τα διπλασίασε στο 0,50% τον περασμένο Φεβρουάριο. Ομως, προβλέπεται τα ιαπωνικά επιτόκια να αυξηθούν κατά 0,25%, στο 0,75%, μέχρι το τέλος του έτους.

Το ξεπούλημα του γιεν επαναλήφθηκε χτες επενδύοντας η διεθνής κερδοσκοπία στο προσφιλές παιχνίδι του carry-trade. Με συνέπεια η συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ-γιεν και δολαρίου-γιεν να μπει στο στόχαστρο της διεθνούς κερδοσκοπίας.

Φυσικά εξαιτίας της στρατηγικής του «carry trade» εξασθενεί το γιεν, καθώς οι πάσης φύσεως κερδοσκόποι αλλά και οι απλοί επενδυτές δανείζονται σε γιεν και στη συνέχεια πουλάνε τα γιεν για να επενδύσουν σε νομίσματα υψηλής απόδοσης επιτοκίων, όπως η στερλίνα, το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας, το ρεάλ της Βραζιλίας, η λίρα Τουρκίας, ή σε άλλες μορφές επενδύσεων.

Παράλληλα, και οι Ιάπωνες επενδυτές -θεσμικοί και ιδιώτες μαζί με τα ιαπωνικά νοικοκυριά- προσελκύονται όλο και περισσότερο από τις ξένες επενδύσεις που προσφέρουν υψηλές αποδόσεις, επειδή οι επενδύσεις σε αξίες εκπεφρασμένες σε γιεν δεν είναι αποδοτικές λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών επιτοκίων.

Στην Ιαπωνία η αύξηση των τιμών της αγοράς γης -η πρώτη τα τελευταία 16 χρόνια- δίνει την ουσιαστικότερη ένδειξη ότι η Ιαπωνία διασώθηκε τελικώς από τον εφιάλτη του αποπληθωρισμού. Ομως, η Κεντρική Τράπεζα πρέπει να είναι «προσεκτική», καθώς οι σκιές του εξακολουθούν να βασανίζουν την οικονομία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT