Φραγμούς στα σχέδια επέκτασης των ρωσικών εταιρειών στην Ευρωπαϊκή Ενωση ενδέχεται να θέσουν οι ίδιες οι αρχές στις Βρυξέλλες, όπως επισημαίνει η εφημερίδα «Financial Times». Σε εμπιστευτική έκθεση εργασίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραθέτει μια σειρά μέτρων για τον περιορισμό των ξένων επιχειρήσεων όσον αφορά την πρόσβασή τους στην αγορά ενέργειας και ειδικά στα δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.
Μία εναλλακτική πρόταση θα ήταν ένας όρος αμοιβαιότητας, βάσει του οποίου θα εμποδίζονταν να προσεγγίσουν την ευρωπαϊκή αγορά χώρες, όπως η Ρωσία ή η Σαουδική Αραβία – και στις δύο περιπτώσεις οι ευρωπαϊκές επενδύσεις υπόκεινται σε σκληρούς περιορισμούς.
Οι εν λόγω προτάσεις σχετίζονται με τα σχέδια της Κομισιόν να ενισχύσει τον ανταγωνισμό στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας και να αμβλύνει τους φόβους για τον αντίκτυπο από την απορρύθμισή της.
Στο πλαίσιο αυτό θα επαναδιατυπώσει τη θέση της υπέρ του λογιστικού διαχωρισμού μεταξύ των δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας και των δραστηριοτήτων προμήθειας και παραγωγής ενέργειας.
Ορισμένα κράτη-μέλη αντιδρούν σε αυτήν την προσέγγιση, ισχυριζόμενα ότι η διάκριση των δικτύων μεταφοράς από τις δραστηριότητες παραγωγής ενέργειας αφήνει τον κλάδο εκτεθειμένο σε ξένους ανταγωνιστές.
Σε διαφορετικό εσωτερικό έγγραφο, που αφορά τις επιπτώσεις αυτού του λογιστικού διαχωρισμού δραστηριοτήτων, αναφέρεται ότι η Ε.Ε. θα καταστεί ευάλωτη στη στρατηγική τρίτων χωρών να δεσπόσουν στην ευρωπαϊκή αγορά όχι μόνο όσον αφορά τις προμήθειες αλλά και την απόκτηση δικτύων.
Τα μεγαλόπνοα σχέδια του Βλαντιμίρ Πούτιν και των ρωσικών ενεργειακών κολοσσών δεν είναι άγνωστα και αυτά υποδηλώνονται στις εν λόγω αναφορές.
Η Ρωσία καθώς και άλλες χώρες με πλούσιους ενεργειακούς πόρους θα μπορούσαν να ελέγξουν τις προμήθειες της Ευρώπης διά μέσου των κρατικών εταιρειών τύπου Gazprom είτε διά μέσου κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων.
Μία πρόταση, που διατυπώνει η Κομισιόν, αφορά τον άμεσο έλεγχο εκ μέρους της κάθε δυνάμει ενδιαφερόμενου ομίλου, ενώ μία άλλη αφορά την ανακήρυξη του κλάδου της ενέργειας σε στρατηγικό και ο αποκλεισμός των επενδύσεων από χώρες εκτός Ε.Ε.
Λιγότερο κράτος και γραφειοκρατία
Δίκαιους κανόνες λειτουργίας ζητούν οι Ρώσοι επιχειρηματίες από την κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι η διόγκωση της γραφειοκρατίας και ο γιγαντισμός του κράτους ως προς τον έλεγχο των οικονομικών δραστηριοτήτων έχει δυσμενείς επιπτώσεις. Εισερχόμενοι σε προεκλογική περίοδο πολλοί βιομήχανοι περιμένουν από το κράτος να αναλάβει το ρυθμιστικό του ρόλο, αναφέρει το Bloomberg. «Δεν έχει σημασία, εάν μία εταιρεία είναι δημόσια ή ιδιωτική», παρατηρεί ο Αντρέι Μπουγκρόφ, διευθυντής της βιομηχανίας Interros Holding. «Χρειάζεται το κράτος να θέσει τους δίκαιους κανόνες του παιχνιδιού». Πολλοί γραφειοκράτες συγχέουν τον ρόλο τους ως δημοσίων λειτουργών με τα ίδια συμφέροντά τους, με αποτέλεσμα η διαφθορά να είναι διαδεδομένη. Κατά συνέπεια, μόνο ο έλεγχος των δραστηριοτήτων τους από εξωτερικές δυνάμεις θα τους συγκρατήσει.