Ε.Ε.: Η ΚΡΝ δεν θέλγεται από το μέγεθος

Ε.Ε.: Η ΚΡΝ δεν θέλγεται από το μέγεθος

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το έδαφος κινείται κάτω από τα πόδια των ευρωπαϊκών εταιρειών τηλεπικοινωνιών και ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες οι δονήσεις είχαν αυξηθεί. Ενόσω το Ιντερνετ συνεχίζει να καθιστά πιο δυσδιάκριτο τον διαχωρισμό μεταξύ τηλεόρασης, τηλεφώνων και πληροφορικής, οι επιχειρήσεις του ευρύτερου χώρου προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό. Ορισμένες προσπαθούν να εξασφαλίσουν ανάπτυξη πέραν των συνόρων. Στις 20 Αυγούστου, λόγου χάριν, η T-Mobile, η μονάδα κινητής τηλεφωνίας της Deutsche Telekom, εξασφάλισε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να αγοράσει τη θυγατρική της France Telecom, Οrange.

Οι περισσότερερες μικρότερες εταιρείες υποθέτουν ότι εάν δεν γιγαντωθούν, θα καταλήξουν στόχος εξαγοράς. Υπάρχει, όμως, μία, η οποία προχωρεί σε πρωτοβουλίες διαμετρικά αντίθετες.

Η ΚΡΝ δεν θέλγεται από το μέγεθος. Πριν από έξι χρόνια, η εταιρεία, το πρώην μονοπώλιο του ολλανδικού κράτους στις τηλεπικοινωνίες, βρισκόταν στο χείλος της πτώχευσης. Είχε καταβάλει πολύ υψηλό τίμημα για εξαγορές και για να εξασφαλίσει άδειες κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς. Ως διασώστης προσεκλήθη ο Αντ Σιπμπάουβερ, στέλεχος των ολλανδικών ταχυδρομείων. Αυτό συνέβη 12 χρόνια μετά την ιδιωτικοποίησή της. Ανέλαβε, όμως, καθήκοντα, μόνον αφότου η τράπεζα της ΚΡΝ συνεφώνησε να του χορηγήσει επείγουσα πίστωση, ώστε να μπορέσει να εξασφαλίσει κάποια… πίστωση χρόνου.

Ο κ. Σιπμπάουβερ εκστόμισε μια νέα φιλοσοφία για το μάρκετινγκ, προσφέροντας διαφορετικά πακέτα υπηρεσιών σε διαφορετικές ομάδες καταναλωτών, όπως οι έφηβοι και οι μετανάστες (στη συνέχεια τον αντέγραψαν πολλοί). Επιπλέον, περιέκοψε χιλιάδες θέσεις εργασίας, επώλησε περιφερειακές δραστηριότητες και προσπάθησε να προετοιμάσει την εταιρεία για την επανάσταση της τηλεφωνίας και του Ιντερνετ. «Θα πρέπει να εφεύρουμε εκ νέου τον εαυτό μας», εξομολογείται ο Αντ Σιπμπάουβερ, «ακόμα και αν πρέπει να αποσυναρμολογήσουμε ορισμένες από τις δραστηριότητές μας».

Σήμερα τα έσοδα της εταιρείας ανέρχονται σε περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι απόρροια ενός εργατικού δυναμικού 26.000 υπαλλήλων, όταν το 2001 τα ίδια έσοδα απέδιδαν οι διπλάσιοι υπάλληλοι. Τα παλαιά δίκτυα σταθερής τηλεφωνίας διαλύθηκαν και αντικαταστάθηκαν από ένα σύστημα, το οποίο χρησιμοποιούσε μόνο την τεχνολογία ΙΡ. Πρόκειται για μια τεχνολογία φθηνότερη, η οποία διαχειρίζεται με καλύτερο τρόπο τα δεδομένα, τη φωνή και τις εικόνες. Η ΚΡΝ αντικατέστησε 1.300 συμβατικά κέντρα με μόνον 100 κέντρα ΙΡ και συσσώρευσε 1 δισεκατομμύριο ευρώ, πωλώντας περιουσιακά στοιχεία.

Στα τέλη Ιουλίου, η ολλανδική εταιρεία ανακοίνωσε ότι εξαγοράζει την Getronics, μία επίσης ολλανδική εταιρεία, η οποία παρέχει υπηρεσίες πληροφορικής. Αν και τα τελευταία της οικονομικά αποτελέσματα είναι μάλλον απογοητευτικά, ωστόσο, θεωρείται ότι έχει μεγάλη δυναμική. Εντούτοις, η τιμή της μετοχής της τους τελευταίους μήνες υστερεί έναντι των αντιπάλων της, παρά τα θαρραλέα επιτεύγματα στο πεδίο της τεχνολογίας ΙΡ.

Ειδικότερα, οι επενδυτές φαίνεται να ανησυχούν μήπως η ΚΡΝ υποβάλει προσφορά για τον μεγάλο γαλλικό όμιλο παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας Bouygues. O Αντ Σιπμπάουβερ είχε δηλώσει προ καιρού ότι θα ενδιαφερόταν για την εταιρεία αυτή, εάν διέθετε τον εαυτό της προς πώληση. Ωστόσο, προσφάτως διασαφήνισε ότι δεν πρόκειται στο άμεσο μέλλον να την προσεγγίσει. Αντ’ αυτής ο επιχειρηματίας ανακοίνωσε ότι η ΚΡΝ επισπεύδει τα σχέδιά της να δαπανήσει 1 δισ. ευρώ με στόχο την επαναγορά των δικών της μετοχών, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή έχει εξασθενήσει η τιμή τους. Στις σημερινές ευμετάβλητες αγορές μια τέτοια κίνηση ίσως αποδειχθεί όντως γενναιόφρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή