Θετικά αντέδρασαν οι αγορές στις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου

Θετικά αντέδρασαν οι αγορές στις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το… αόρατο χέρι της οικονομίας να αποκτά χθες ονοματεπώνυμο, οι αγορές αντέδρασαν θετικά στην προοπτική να ξεπερασθεί η κρίση που πλήττει τους τελευταίους μήνες την αμερικανική αγορά στεγαστικής πίστης μειωμένης εξασφάλισης. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, έκρινε ότι ήλθε η ώρα να παρέμβει, για να δοθεί ένα γρήγορο τέλος στην κρίση, η οποία, απειλώντας να εξελιχθεί σε ευρύτερη πιστωτική, ταλανίζει επί μακρόν πλέον τις διεθνείς αγορές.

Η προχθεσινή παρέμβαση του επικεφαλής των Moody’s Μπράιαν Κλάρκσον, ο οποίος επισήμανε ότι στην καρδιά της αστάθειας που εκδηλώνεται στις διεθνείς αγορές βρίσκεται η αδιαφάνεια και η άγνοια για το ποιος έχει -και αναμένεται να συνεχίσει να έχει- τι, φαίνεται ότι προκάλεσε την παρέμβαση του Λευκού Οίκου, από τον οποίο επιχειρείται τουλάχιστον η διάσωση της ιδιοκτησίας της κατοικίας των πλέον αδύναμων από οικονομικής απόψεως Αμερικανών δανειολητών, ώστε αρχίσει να μπαίνει μία τάξη. Πρόκειται για μία… μαγική λέξη, στην οποία αρέσκονται οι διεθνείς αγορές, με αποτέλεσμα την ανάκαμψη χθες των διεθνών χρηματιστηριακών δεικτών. Ο παγκόσμιος δείκτης Morgan Stanley Capital International World Index ενισχύετο λίγο μετά τις πρώτες, μεταμεσημβρινές ώρες Ελλάδος χθες σε ποσοστό 0,6% και στις 1.5459 μονάδες, ενώ ο δείκτης S&P 500 των αμερικανικών προθεσμιακών αγορών σημείωνε την ίδια ώρα άνοδο της τάξεως του 0,9%, στις 1.474 μονάδες. Ο δείκτης των 600 μεγαλυτέρων εισηγμένων υψηλής κεφαλαιοποίησης στην Ευρώπη, Dow Jones Stoxx 600, σημείωνε επίσης άνοδο χθες το μεσημέρι, κυμαινόμενος στις 373,39 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,7%.

Στην αγορά του συναλλάγματος, το γιεν υποχώρησε χθες έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, του ευρώ αλλά και άλλων κυρίων νομισμάτων, με τους επενδυτές να ανακτούν μερικώς την όρεξή τους για την ανάληψη κινδύνων, με αποτέλεσμα την εκ νέου στροφή στο χαμηλότοκο γιεν με απώτερο στόχο επενδύσεις σε υψηλότερων αποδόσεων και νομισμάτων τοποθετήσεις. Την ίδια ώρα το ευρώ σημείωνε άνοδο έναντι του δολαρίου, φθάνοντας έως και στα 1,3666 δολάρια καθώς οι επενδυτές διατηρούσαν το βλέμμα στραμμένο στην αναμενόμενη δημόσια ομιλία του Μπεν Μπερνάνκι, ευελπιστώντας να δώσει κάποιο μήνυμα αναφορικά με τα αμερικανικά επιτόκια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή