Οι ασιατικές μετοχές είναι λιγότερο ριψοκίνδυνες από πολλές αμερικανικές

Οι ασιατικές μετοχές είναι λιγότερο ριψοκίνδυνες από πολλές αμερικανικές

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλές φορές έχουμε την εντύπωση ότι τα πάντα γύρω μας είναι κατασκευασμένα στην Κίνα, όχι όμως και η πρόσφατη κρίση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Οταν τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες οι μετοχές σε όλο τον κόσμο βυθίζονταν, στην Κίνα οι μετοχές των ισχυρών ομίλων τύπου Α εκτινάχθηκαν άνω του 20%. Στις υπόλοιπες χώρες οι κεντρικοί τραπεζίτες προβληματίζονταν με τη ρευστότητα και στην Κίνα η Κεντρική Τράπεζα αύξησε τέταρτη φορά τα επιτόκια. Οι ξένοι επενδυτές δεν δύνανται να αγοράσουν μετοχές τύπου Α, οπότε δεν μπορούν και να κερδοσκοπήσουν με αυτές. Ωστόσο, οι υπόλοιπες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας δεν έχουν τόσο καλά θωρακιστεί στα χρηματιστήριά τους και προσφάτως υπέστησαν τη σοβαρότερη πτώση στους δείκτες τους μέσα στα τελευταία 17 χρόνια και παραμένουν εξασθενημένα. Οι μεγάλες απώλειες στα ενυπόθηκα χρεόγραφα εξανάγκασαν τους διεθνείς επενδυτικούς οίκους να αποσύρουν κεφάλαια από τις αναδυόμενες αγορές, ώστε να εξεύρουν ρευστό και να μειώσουν τον «κίνδυνο» των χαρτοφυλακίων.

Ωστόσο, η άποψη ότι όλες οι αναδυόμενες αγορές είναι επικίνδυνες δεν ευσταθεί. Ακολουθώντας τα οικονομικά μεγέθη, οι ασιατικές μετοχές δείχνουν πολύ λιγότερο ριψοκίνδυνες από πολλές αμερικανικές. Παρά το ότι οι ασιατικές χρηματοπιστωτικές εταιρείες συνδέονται με τα στεγαστικά δάνεια μειωμένης εξασφάλισης, η άμεση έκθεσή τους σε αυτά είναι σχετικά περιορισμένη. Επιπλέον, οι ασιατικές μετοχές φαίνεται ότι έχουν καλύτερη αποτίμηση εν συγκρίσει με αντίστοιχες σε άλλες διεθνείς αγορές.

Στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού, στη Λατινική Αμερική, τώρα υπάρχει επί μακρόν η φήμη ότι πρόκειται για μια ήπειρο «μειωμένης εξασφάλισης», που κατά διαστήματα παλεύει να αποπληρώσει τα δάνειά της. Ισως κάποιος να περίμενε ότι οι Βραζιλιάνοι, που θυμούνται τις κρίσεις του 2002, του 1999 και του 1998, θα αντιδρούσαν στα προβλήματα των Ηνωμένων Πολιτειών με συμπάθεια.

Πάντως, ο δείκτης του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου της Βραζιλίας, ο Ibovespa, απώλεσε 17% της αξίας του το διάστημα από 23 Ιουλίου έως και 16 Αυγούστου. Το βραζιλιάνικο ρεάλ έχει και αυτό εξασθενήσει κάτω της συμβολικής ισοτιμίας των δύο ρεάλ προς το δολάριο. Αλλά ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες, αναλυτές και επενδυτές φαίνεται να συμμερίζονται την αισιοδοξία του προέδρου της χώρας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. «Η Βραζιλία δεν φοβάται την κρίση αυτή», δήλωσε. «Πρόκειται για μια κρίση κατ’ εξοχήν αμερικανική, η οποία προκλήθηκε από όσους προσπάθησαν να βγάλουν λεφτά τρίτης κατηγορίας». Πάντως, τέτοιοι άνθρωποι έχουν αφήσει τα σημάδια τους και στη Βραζιλία. Το χρηματιστήριό της και τα ομόλογά της προσέλκυσαν κερδοσκόπους και hedge funds αντίστοιχα, που στοιχημάτισαν στη συνεχιζόμενη πτώση των επιτοκίων. Ορισμένοι εξ αυτών των επενδυτών σήμερα είναι αναγκασμένοι να απομακρυνθούν από τη Βραζιλία και να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους σε άλλες αγορές. Αρκετοί, όμως, παραμένουν, δεδομένου ότι οι αποδόσεις στο δημόσιο χρέος της Βραζιλίας έχουν αυξηθεί, αλλά όχι πολύ. Παραμένουν μόλις 2,17 ποσοστιαίες μονάδες υπεράνω των αμερικανικών κρατικών ομολόγων. Και παρά το ότι μάλλον οι ξένοι ευθύνονται για τις μαζικές απώλειες στον Ibovespa, ο δείκτης παραμένει 20% αυξημένος σε όρους δολαρίου για το 2007.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή