Παρέμβαση Μπους υπέρ των δανειοληπτών

Παρέμβαση Μπους υπέρ των δανειοληπτών

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αυξημένο το ρόλο του κράτους ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους απαντά στη σοβαρή κρίση της αγοράς στεγαστικών δανείων μειωμένης εξασφάλισης, η οποία ταλανίζει τις ΗΠΑ και τις διεθνείς αγορές. Πρόκειται για την πρώτη δημόσια παρέμβασή του με στόχο να στηρίξει όσους ιδιοκτήτες κατοικιών βρίσκονται στο χείλος των κατασχέσεων, ενώ παράλληλα θα λάβει μέτρα για να αποτραπεί η εμφάνιση τέτοιων προβλημάτων στο μέλλον. Σχετικά με το μείζον αυτό ζήτημα αναμενόταν να μιλήσει χθες και ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Μπεν Μπερνάκι. Τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος όσο και ο κεντρικός τραπεζίτης έχουν δεχθεί τα πυρά της κριτικής από τους Δημοκρατικούς και τους παράγοντες της οικονομικής ζωής, γιατί δεν έσπευσαν νωρίτερα να αναχαιτίσουν την κρίση.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο Αμερικανός πρόεδρος θα επιδιώξει να τροποποιήσει τη νομοθεσία, η οποία αφορά τη λειτουργία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στέγασης, ώστε να χορηγεί εγγυήσεις σε δανειολήπτες που αδυνατούν να καλύψουν οφειλές. Η εν λόγω υπηρεσία, η οποία συνεστήθη μετά τη Μεγάλη Υφεση της δεκαετίας του ’30, έχει ως έργο να ασφαλίζει στεγαστικά δάνεια, που λαμβάνουν οι Αμερικανοί με χαμηλά εισοδήματα. Πρόκειται για καταναλωτές, οι οποίοι δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των συμβατικών τραπεζικών δανείων. Με τις αλλαγές, η Υπηρεσία θα μπορέσει να ανακουφίσει εκπρόθεσμους οφειλέτες, ώστε να αποφύγουν τις πωλήσεις των σπιτιών τους και να μπορέσουν να αναχρηματοδοτήσουν τα δάνειά τους σε ευνοϊκότερους όρους. Στόχος είναι να καλυφθούν οι ιδιοκτήτες, οι οποίοι είναι τουλάχιστον 3 μήνες εκπρόθεσμοι στην καταβολή των δόσεων. Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος εξετάζει το ενδεχόμενο και φοροαπαλλαγών για όσους ιδιοκτήτες κατοικιών στρέφονται στην αναχρηματόδοτηση. Χθες κατά τις πρωινές συναλλαγές κι ενώ είχε γίνει γνωστό το περιεχόμενο των προτάσεων Μπους, οι δείκτες των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη και την Ασία σημείωσαν άνοδο, καθοδηγούμενοι από τις μετοχές των ομίλων εξόρυξης και των εξαγωγικών εταιρειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή