Τράπεζα Αγγλίας: η Barclays πίσω από την άντληση των 1,6 δισ. στερλινών

Τράπεζα Αγγλίας: η Barclays πίσω από την άντληση των 1,6 δισ. στερλινών

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποκαλύφθηκε χθες η ταυτότητα του βρετανικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, το οποίο μία ημέρα νωρίτερα μετατράπηκε σε έκτακτο δανειολήπτη, αντλώντας απ’ ευθείας από την Τράπεζα της Αγγλίας το κολοσσιαίο ποσό των 1,6 δισεκατομμυρίων στερλινών. Πρόκειται για την Barclays, η οποία υποστήριξε πάντως ότι ωθήθηκε στον έναντι κόστους 6,75% αυτόν δανεισμό λόγω τεχνικού προβλήματος.

Η διαβεβαίωση στελεχών της, ότι η τράπεζα «κολυμπάει στο ρευστό», είχε ως αποτέλεσμα την κατά 1,59% άνοδο της τιμής της μετοχής της τις πρώτες, μεταμεσημβρινές ώρες Ελλάδος χθες, ενώ σε ανακοίνωσή της τονιζόταν ότι «η δραματοποίηση τέτοιων καταστάσεων δεν βοηθάει τις αγορές, τα μέλη τους και τους πελάτες…»

Υπενθυμίζεται ότι προχθές το απόγευμα, όταν έγινε γνωστή η έκτακτη χορήγηση του εν λόγω δανεισμού, με το προαναφερόμενο, υψηλό επιτόκιο, αυξημένο κατά μία μονάδα από το βασικό της στερλίνας, το ζητούμενο ήταν εάν επρόκειτο για έναν ή για περισσότερους δανειολήπτες.

Οι εκτιμήσεις ήταν ότι εάν επρόκειτο για μία τράπεζα που είχε αναγκασθεί να κάνει χρήση της ιδιαίτερης αυτής δυνατότητας, τότε η τράπεζα αυτή θα βρισκόταν κατά πάσα πιθανότητα σε «τρικυμία».

Ωστόσο, όπως υποστηρίχθηκε χθες από την Barclays, επρόκειτο μόνο για συγκυρία και όχι για εξέλιξη, η οποία συνδέεται με πιθανά ανοίγματά της στην αγορά στεγαστικής πίστης μειωμένης εξασφάλισης των ΗΠΑ, που θα σηματοδοτούσε την ύπαρξη σοβαρού προβλήματος.

Στο τέλος κάθε ημέρας, οι τράπεζες εκκαθαρίζουν τις συναλλαγές τους μέσω του αντίστοιχου συστήματος της αγοράς. Κατά κανόνα, όταν ο δανεισμός στον οποίο έχουν δεσμευθεί είναι μεγαλύτερης αξίας των αποθεμάτων τους, αντλούν κεφάλαια από άλλες εμπορικές τράπεζες ώστε να κλείσουν το λογαριασμό της ημέρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή