ΕΒΔΟΜΑΔΑ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 20% της Weather -του κ. Σαουίρις- πωλείται σε εταιρείες επενδύσεων

Την πιθανότητα πώλησης έως και του 20% της εταιρείας του συμμετοχών Weather Investments, μέσω της οποίας ελέγχει και την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Wind SpA, διαπραγματεύεται με εταιρείες επενδύσεων ιδιωτικών κεφαλαίων ο Αιγύπτιος μεγαλοεπιχειρηματίας Ναγκίμπ Σαουίρις. Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αυτήν την εβδομάδα, ο κ. Σαουίρις διευκρίνισε ότι oι Blackstone Group, TPG Inc., Ripplewood Holdings και Permira Advisers έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά ποσοστού της Weather. Σύμφωνα εξάλλου με δημοσίευμα της ιταλικής Il Sole -24 Ore, η Blackstone ενδέχεται να αποκτήσει ποσοστό 20% έως και 30% της Wind έναντι 1,5 έως και 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο κ. Σαουίρις ανέφερε ότι η πώληση ποσοστού της Weather σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια αποτελεί αυτήν τη δύσκολη, για τις χρηματιστηριακές αγορές, περίοδο εναλλακτική λύση της εισαγωγής της σε μία εξ αυτών.

Σε επαναγορά μετοχών 7,5 δισ. ευρώ προχωρά η DaimlerChrysler

Πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών της, αξίας ρεκόρ, των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο αυτοκινητοβιομηχανία πολυτελών οχημάτων, DaimlerChrysler AG. Οπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ντίτερ Ζέτσε, τα προ τόκων και φόρων κέρδη της φέτος αναμένεται να διαμορφωθούν στα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι προηγούμενης εκτίμησης που τα έθεταν στα 7 δισ. ευρώ. Προ ημερών και μόλις τέσσερις εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της πώλησης της Chrysler από την εταιρεία, την οποία διατήρησε στην ιδιοκτησία της επί εννέα συναπτά έτη με αποτέλεσμα την απώλεια χρηματιστηριακής αξίας τής τάξεως των 12,6 δισ. δολαρίων, η DaimlerChrysler ανακοίνωσε επίσης τη διανομή μερίσματος στους μετόχους της. Η επαναγορά μετοχών της τώρα, είναι η πρώτη από το 1998, όταν η Daimler είχε εξαγοράσει την Chrysler έναντι 36 δισ. δολαρίων.

Κίνα: εξέδωσε ομολογιακό δάνειο 79 δισ. δολαρίων

Με επιτόκιο 4,3% διέθεσε αυτήν την εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας ομολογιακό δάνειο δεκαετούς διάρκειας, αξίας 600 δισ. γουάν (79 δισ. δολαρίων), αντλώντας χρηματοδότηση -τη μεγαλύτερη στην ιστορία της Κίνας στο πλαίσιο ομολογιακού δανεισμού- για την ίδρυση της εταιρείας, η οποία θα επενδύει στο εξής μέρος των μεγαλύτερων συναλλαγματικών αποθεμάτων στον κόσμο. Τα διατηρεί ασφαλώς η Κίνα και η αξία τους υπερέβαινε προσφάτως τα 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η συνολική αξία των αποθεμάτων, τα οποία θα διαχειρίζεται η υπό ίδρυση εταιρεία, θα φθάνει -σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ανακοινώσεις- τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια.

Βaoshan Iron & Steel: Αύξηση κερδοφορίας 80%

Σε ποσοστό 80% εκτινάχθηκαν το πρώτο εξάμηνο φέτος τα κέρδη της Baoshan Iron & Steel, της μεγαλύτερης κινεζικής χαλυβουργίας. Η άνοδος αυτή αποδίδεται κυρίως στις αυξήσεις των τιμών της αλλά και της παραγωγής της, στο πλαίσιο προσπάθειας να καλύψει τη ζήτηση που εκδηλώνεται από αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Volkswagen AG και η General Motors Corp. Οι τιμές του χάλυβα παρουσιάζουν από τις αρχές του 2007 άνοδο της τάξεως του 20% στην Κίνα.

Τα καθαρά κέρδη της Baoshan ανήλθαν στα 8,16 δισ. γουάν, ήτοι στα 1,1 δισ. δολάρια ΗΠΑ. Μεγάλη άνοδο, της τάξεως άνω του 50%, σημειώνει και η κερδοφορία άλλων χαλυβουργιών, ανάμεσα τους και της μεγαλύτερης παγκοσμίως, ArcelorMittal.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή