Ενίσχυση των τραπεζικών μετοχών

Ενίσχυση των τραπεζικών μετοχών

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χάρη στον κ. Ακερμαν οφείλουν τα δυτικοευρωπαϊκά χρηματιστήρια… κατά πάσα πιθανότητα. Ο επικεφαλής, διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, Γιόζεφ Ακερμαν, προέβη για δεύτερη ημέρα χθες σε δηλώσεις, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας στις αγορές, ενώ η χρηματιστηριακή αξία της Deutsche Bank ενισχύονταν κατά 2,9% μετά από την κατά 1% άνοδό της τη Δευτέρα. Οπως δήλωσε χθες, διαβλέπει να βελτιώνεται το περιβάλλον για τις τράπεζες μετά από αριθμό δύσκολων εβδομάδων, κατά τις οποίες παρατηρήθηκε αναταραχή στις αγορές. Ο κλαδικός δείκτης DJ Stoxx των τραπεζών σημείωσε χθες άνοδο 0,7%, μεταξύ άλλων, τις τιμές των μετοχών των Societe Generale και CS Group να ενισχύονται κατά 2,1% και 1,8% αντιστοίχως.

Το βλέμμα των επενδυτών -περιλαμβανομένων των τραπεζιτών- παραμένει ωστόσο στραμμένο στις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες αναμένονται να τείνουν ουσιαστική χείρα βοηθείας για τις εθνικές οικονομίες αλλά και τις αγορές στο άμεσο μέλλον. Με το κόστος του χρήματος να εκτινάσσεται στη διατραπεζική αγορά διεθνώς, καθώς οι τράπεζες διστάζουν να χορηγήσουν μεταξύ τους δανεισμό, αφού δεν έχει διαπιστωθεί ακόμη το μέγεθος των ζημιών που θα είναι αποτέλεσμα της κρίσης στην αμερικανική αγορά στεγαστικής πίστης μειωμένης εξασφάλισης, όλα προοιωνίζονται την αναπροσαρμογή της στάσης των μεγάλων κεντρικών τραπεζών στον κόσμο. Χθες εξάλλου δόθηκαν στη δημοσιότητα νέα στοιχεία για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, η οποία περιορίσθηκε το δεύτερο τρίμηνο στο 2,5% έναντι 3,2% το πρώτο. Η μείωση αποδίδεται στην πτώση των νέων επενδύσεων και στην επιβράδυνση στην αγορά των κατασκευών.

Την Πέμπτη αναμένεται να διατηρηθεί το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο 4% έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για την αύξησή του στο 4,25%. Η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να μειώσει το δικό της τη 18η Σεπτεμβρίου, που σήμερα ανέρχεται στο 5,25%. Η Τράπεζα της Αγγλίας, αναμένεται εξάλλου να διατηρήσει το δικό της αμετάβλητο, στο 5,75% αυτήν την εβδομάδα.

Εν κατακλείδι, αν και ο κ. Ακερμαν θεωρείται από τα πλέον ικανά στελέχη -τραπεζίτες- στην Ευρώπη, τα λόγια του δεν μπορούν να μας καθησυχάσουν. Αλλωστε, η Morgan Stanley εκτιμά ότι εάν ξεσπάσει κρίση στις αναπτυγμένες χώρες, ίσως είναι η εντονότερη εδώ και μία γενιά…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή