Ο τυφώνας Φέλιξ πυροδοτεί το πετρέλαιο

Ο τυφώνας Φέλιξ πυροδοτεί το πετρέλαιο

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η αναβάθμιση του τυφώνα Φέλιξ στην κατηγορία πέντε και οι κίνδυνοι που αυτός εγκυμονεί για τις εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Κόλπο του Μεξικού ώθησαν χθες προς τα πάνω την τιμή του πετρελαίου που υπερέβη τα 74 δολάρια το βαρέλι. Την ανασφάλεια ενέτεινε, άλλωστε, η εκτίμηση ότι στην προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα συνάντησή του ο ΟΠΕΚ θα επιμείνει στα τωρινά επίπεδα παραγωγής. Ετσι στην αμερικανική αγορά η τιμή του αργού σημείωνε άνοδο κατά 10 σεντς στα 74,14 δολάρια λίγο πριν το μεσημέρι. Στην αγορά του Λονδίνου, το Μπρεντ σημείωνε την ίδια στιγμή υποχώρηση κατά 10 σεντς στα 73,31 δολ. το βαρέλι. Παράλληλα στην αγορά εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, τα προθεσμιακά συμβόλαια πετρελαίου θέρμανσης παράδοσης Οκτωβρίου σημείωσαν άνοδο κατά 3,18 σεντς στα 2,0892 δολ. το γαλόνι. Ο τυφώνας Φέλιξ αναμενόταν να πλήξει χθες τη Νικαράγουα και την Ονδούρα στις περιοχές στις οποίες παράγεται το 1/3 του αμερικανικού αργού και το 70% της παραγωγής του Μεξικού. Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Μπάτι της Standard Life Investments, «ο τυφώνας κινείται δυτικά σε μια πορεία που μπορεί στα τέλη της εβδομάδας να έχει φθάσει στην τρίτη σε μέγεθος πετρελαιοπηγή του κόσμου, την Κανταρέλ του Μεξικού».

Υψηλή ζήτηση

Αναλυτές του κλάδου εκτιμούν ότι οι τιμές θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα δεδομένης και της υψηλής ζήτησης αλλά και λόγω της μείωσης των αποθεμάτων βενζίνης που υποχώρησαν ραγδαία της τελευταίες εβδομάδες.

Σε ό,τι αφορά την προγραμματισμένη για τις 11 Σεπτεμβρίου συνάντηση του ΟΠΕΚ, δεν αναμένεται να ενδώσει στις εκκλήσεις από χώρες εισαγωγείς και ενεργοβόρες για αύξηση της παραγωγής αργού.

Στελέχη του διεθνούς καρτέλ έχουν επανειλημμένως τονίσει ότι επί του παρόντος η παγκόσμια παραγωγή αργού είναι υπεραρκετή και μόνον η Ινδονησία, μία από τις μικρότερες σε παραγωγή χώρες μέλη του ΟΠΕΚ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ενδέχεται να αυξήσει την παραγωγή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή