Ο χρυσός παραμένει επενδυτικό καταφύγιο

Ο χρυσός παραμένει επενδυτικό καταφύγιο

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Εν αναμονή των τελευταίων στοιχείων περί της αμερικανικής οικονομίας ο χρυσός αναδύθηκε εκ νέου ως ασφαλής επένδυση, αλλά και χάρη στην αυξημένη ζήτηση εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τριών τελευταίων εβδομάδων. Στην αγορά του Λονδίνου η τιμή του έφθασε στα 680,60 δολάρια η ουγγιά για να υποχωρήσει στα 674,60 δολάρια στις έξι το απόγευμα έχοντας όμως σημειώσει σημαντική άνοδο από τα 671,80 δολάρια στα οποία είχε κλείσει κατά τη λήξη της συνεδρίασης τη Δευτέρα. Στην αγορά της Ζυρίχης, άλλωστε, εκτινάχθηκε επίσης στα 677,55 δολάρια η ουγγιά από τα 669,90 στα οποία είχε κλείσει την προηγούμενη ημέρα. Αναλυτές του κλάδου, όπως ο Ντέιβιντ Χόλμες, της Dresdner Kleinwort Investment bank, επισημαίνουν ότι παρά την ενίσχυση του δολαρίου η ζήτηση παραμένει υψηλή ενώ η παραγωγή έχει μειωθεί. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της μεγαλύτερης παραγωγού χώρας, της Νοτίου Αφρικής, στην οποία η παραγωγή μειώθηκε κατά 7,5% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο καθώς και της Ρωσίας που παρήγαγε 76,9 τόνους χρυσού τους πρώτους επτά μήνες του 2007, έχοντας δηλαδή μειώσει την παραγωγή κατά 1,9% σε σύγκριση με το περασμένο έτος.

Αναλυτές του κλάδου επισημαίνουν επίσης ότι καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η αυξημένη ζήτηση από την Ινδία, την πρώτη σε κατανάλωση χρυσού στον κόσμο. Παράλληλα τους πρώτους οκτώ μήνες του 2007 οι εισαγωγές χρυσού στην Τουρκία σημείωσαν αύξηση 40% φθάνοντας τους 178 τόνους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή