Στα 6,2 δισ. ευρώ το κόστος διαπλάτυνσης

Στα 6,2 δισ. ευρώ το κόστος διαπλάτυνσης

49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 6,2 δισ. ευρώ θα ανέλθει το κόστος για τη διαπλάτυνση της διώρυγας του Παναμά. Οι εργασίες θα διαρκέσουν επτά χρόνια και θα επιτρέψουν τη διέλευση μεγαλύτερων πλοίων από τη διώρυγα που συνδέει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό Ωκεανό. Η ολοκλήρωση των εργασιών θα συμπέσει με την εκατοστή επέτειο της διάνοιξης της διώρυγας, η οποία αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά τεχνικά έργα στον κόσμο και διαχειρίζεται το 5% του παγκόσμιου εμπορίου. Συνολικά περίπου 13.000 έως 14.000 πλοία διασχίζουν κάθε χρόνο τη διώρυγα, η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία για χώρες όπως η Χιλή και ο Ισημερινός, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει κυρίαρχο ρόλο στο εμπόριο μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Μάλιστα η αλματώδης αύξηση του σινο-αμερικανικού εμπορίου ήταν ένας από τους λόγους που κατέστησαν απαραίτητη τη διαπλάτυνση.

Πριν από έναν αιώνα, η κατασκευή της διώρυγας είχε κοστίσει 375 εκατ. δολ και κατά τη διάρκειά της περίπου 25.000 εργάτες έχασαν τη ζωή τους. Η διώρυγα συντομεύει κατά 10.000 μίλια την απόσταση μεταξύ Ειρηνικού και Ατλαντικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή