Στο 6,74% εκτινάσσονται τα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά της Βρετανίας!

Στο 6,74% εκτινάσσονται τα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά της Βρετανίας!

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα ύψη εκτινάσσονται τα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά της Βρετανίας, ανερχόμενα για δανεισμό τριμήνου, στο 6,74% -τον ακριβότερο των τελευταίων εννέα ετών -καθώς οι τράπεζες περιμένουν να διαπιστωθούν οι ζημίες από επισφάλειες στην αμερικανική αγορά στεγαστικής πίστης. Οι εκτιμήσεις αναφέρονται τώρα στην πιθανότητα ότι η αξία των στεγαστικών δανείων, τα οποία έχουν τιτλοποιηθεί στις ΗΠΑ και έχουν μεταπωληθεί σε διεθνείς τράπεζες να κυμαίνεται από τα 50 έως και τα 250 δισ. στερλίνες.

Αύξηση του κόστους δανεισμού

Αγνοώντας τα πραγματικά μεγέθη του προβλήματος, οι βρετανικές -και όχι μόνον- τράπεζες, διστάζουν να διαθέσουν κεφάλαιά τους στη διατραπεζική αγορά, σε μία προσπάθεια να βελτιώσουν με το ρευστό τους τους δικούς τους ισολογισμούς. Ως αποτέλεσμα, το κόστος του δανεισμού αυξάνεται διαρκώς και εκτιμάται ότι οι τράπεζες θα αρχίσουν να περνούν το αυξημένο κόστος του δικού τους δανεισμού στους δανειολήπτες, πιθανότητα που συνεπάγεται την αύξηση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων. Ολα αυτά, σε μία περίοδο ιδιαιτέρως δύσκολη για την αγορά κατοικίας. Αρχής γενομένης από τις ΗΠΑ, όπου πρωτοεκδηλώθηκε η κρίση, η φούσκα τιμών των κατοικιών αρχίζει να χάνει «αέρα» τώρα και στη Βρετανία. Παράλληλα, σημάδια κόπωσης παρουσιάζει πλέον και ο οικοδομικός κλάδος στην Ευρωζώνη.

Οπως ανακοινώθηκε χθες στις Βρυξέλλες, οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης επιβραδύνθηκαν το δεύτερο τρίμηνο φέτος στο 2,5%, κυρίως λόγω της μειωμένης ζήτησης υπηρεσιών στην αγορά της ανοικοδόμησης. Συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο, η οικονομία των 13 κρατών-μελών της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμούς της τάξεως μόλις του 0,3%. Αν και είναι γεγονός ότι η μείωση της ζήτησης στην προαναφερόμενη αγορά ήταν και αποτέλεσμα της υψηλής δραστηριότητας σε αυτήν το πρώτο τρίμηνο του έτους, που ήταν αποτέλεσμα του ήπιου χειμώνα, η επιβράδυνσή του αποδίδεται και στη μείωση των νέων επενδύσεων σε ακίνητα.

Από τις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώθηκε εξάλλου χθες ότι και εκεί, η οικοδομική δραστηριότητα συνέχισε υποτονική στις αρχές του τρίτου τριμήνου, Τον Ιούλιο μειώθηκε κατά 0,4%, μετά από το 0,1% του Ιουνίου, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο. Στις ΗΠΑ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν καθηγητής του Χάρβαρντ, Λόρενς Σάμερς, προειδοποίησε χθες ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι υποχώρησης της αμερικανικής οικονομίας σε ύφεση. Διευκρίνισε όμως ότι προς το παρόν η ίδια η ύφεση δεν διαφαίνεται.

Η παρότρυνση της Fed

Η Fed έδωσε χθες στη δημοσιότητα ανακοίνωσή της με την οποία παροτρύνει τις εμπορικές τράπεζες να συνεργασθούν με τους δανειολήπτες τους που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν το στεγαστικό δανεισμό τους. Απώτερο στόχο αποτελεί τόσο η μείωση των κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων όσο και η αποφυγή γενίκευσης της κρίσης στην πιστωτική αγορά.

Πίσω στη Βρετανία, με το επιτόκιο τριμήνου στη διατραπεζική αγορά να υπερβαίνει κατά σχεδόν μία μονάδα το βασικό επιτόκιο δανεισμού της τράπεζας της Αγγλίας, το οποίο ανέρχεται στο 5,75%, όλα θυμίζουν την εποχή και την κρίση της κατάρρευσης του Long Term Capital Management, του αμερικανικού κεφαλαίου επενδύσεων υψηλού ρίσκου, που είχε συγκλονίσει τον τραπεζικό κόσμο, δημιουργώντας επίσης φόβους για το ξέσπασμα γενικευμένης πιστωτικής κρίσης. Εν μέσω αυτού του περιβάλλοντος, όλα δείχνουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα ανοίξουν κύκλο μείωσης του κόστους του χρήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή