Ο ΟΟΣΑ προβλέπει μείωση κατά 15% στις τιμές των ακινήτων στις ΗΠΑ το 2008

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει μείωση κατά 15% στις τιμές των ακινήτων στις ΗΠΑ το 2008

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτώση κατά 15% στις τιμές των ακινήτων στις ΗΠΑ το 2008 προβλέπει ο ΟΟΣΑ. Σε έκθεση που δημοσιοποίησε χθες ο Οργανισμός αναθεωρούνται προς τα κάτω οι προβλέψεις του για το ρυθμό ανάπτυξης των χωρών του G7, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων από την κρίση στην αγορά των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, όπου ήδη έχει παρατηρηθεί πτώση στις τιμές των ακινήτων κατά 5%. Η πρόβλεψη για μείωση των τιμών κατά 15% οδηγεί στα χαμηλότερα επίπεδα τις αξίες των ακινήτων από το 2001. Από την άλλη πλευρά, το ΔΝΤ προβλέπει έξαρση της αστικοποίησης τον επόμενο χρόνο που θα επηρεάσει την αγορά ακινήτων στις μεγάλες πόλεις του πλανήτη. Η μεγαλύτερη αύξηση στη πληθυσμιακή συγκέντρωση μέχρι το 2015 προβλέπεται στο Τόκιο, το Μεξικό, τη Νέα Υόρκη, το Σάο Πάολο και το Μουμπάι (Ινδία).

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει τον ρυθμό ανάπτυξης των οικονομιών του G7 στο 2,2%, από το 2,3% εκτιμήσεων το Μάιο. Στις ΗΠΑ ο ρυθμός μεγέθυνσης εκτιμάται στο 1,9% έναντι του 2,1%. Μείωσε τον προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης των ΗΠΑ στο 0,5% στο τρίτο τρίμηνο και στο 0,4% στο τέταρτο, έναντι της εκτίμησης στην οποία είχε προβεί τον περασμένο Μάιο, όταν έκανε λόγο για ανάπτυξη της τάξεως του 0,6%, τόσο για το τρίτο, όσο και για το τέταρτο τρίμηνο.

Για την Ευρωζώνη, προέβλεψε ότι στο τρίτο τρίμηνο η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 0,6%, αλλά μείωσε την εκτίμησή του για το τελευταίο τρίμηνο από το 0,6% της προηγούμενης έκθεσης στο 0,5%. Οι νέες εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ κάνουν λόγο για αύξηση 2,6%, φέτος του ΑΕΠ στη Γερμανία (από 2,9%), για αύξηση 1,8% του ΑΕΠ στη Γαλλία (από 2,2%) και για αύξηση 1,8% του ΑΕΠ στην Ιταλία (από 2%). Ωστόσο, αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμησή του τόσο για το ρυθμό ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας (στο 3,1%, από 2,7%) και της καναδικής οικονομίας (στο 2,7%, από 2,5%). Διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της Ιαπωνίας.

Οπως επισήμανε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Ζαν Φιλίπ Κοτίς, «οι κίνδυνοι των αρνητικών εξελίξεων είναι περισσότερο απειλητικοί», ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να αυξηθεί ο βαθμός διαφάνειας στις πιστωτικές αγορές.

Στο μεταξύ, την ανησυχία τους για τις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης των ΗΠΑ στην παγκόσμια ανάπτυξη εξέφρασαν τα Ηνωμένα Εθνη σε έκθεση που δημοσιοποίησαν χθες για το διεθνές εμπόριο. Σύμφωνα με την έκθεση, ο ρυθμός της παγκόσμιας ανάπτυξης φέτος προβλέπεται στο 3,4%, αλλά ελλοχεύει ο κίνδυνος από τις ΗΠΑ που μπορεί να μειώσει τις εξαγωγές από Κίνα και Ινδία.

Download: Οι εκθέσεις των ΟΟΣΑ, ΔΝΤ και Ηνωμένων Εθνών είναι διαθέσιμες στο www.kathimerini.gr/Links

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή