Σε νέα ύψη, κοντά στα 75 δολάρια, οι τιμές του πετρελαίου

Σε νέα ύψη, κοντά στα 75 δολάρια, οι τιμές του πετρελαίου

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υψηλά επίπεδα ακόμα και άνω των 75 δολαρίων το βαρέλι κινήθηκε χθες κατά τη διάρκεια των συναλλαγών η τιμή του πετρελαίου, προσεγγίζοντας τα ιστορικά της ρεκόρ. Οι επενδυτές είχαν να αξιολογήσουν την ελάττωση των αποθεμάτων σε αργό στις ΗΠΑ υπό συνθήκες απροθυμίας του ΟΠΕΚ να αποφασίσει να ανοίξει τις στρόφιγγες στην επόμενη σύνοδό του την προσεχή Τρίτη. Ειδικότερα, αναμένεται ότι τα αμερικανικά αποθέματα σε αργό θα περιοριστούν κατά 400.000 βαρέλια εξαιτίας του ότι οι κακές καιρικές συνθήκες επηρέασαν τις εισαγωγές. Εκτιμάται ότι τα αποθέματα βενζίνης θα ελαττωθούν κατά 1,5 εκατομμύριο βαρέλια.

Οι διακοπές λειτουργίας των διυλιστηρίων πλήττουν την αγορά

Σε έκθεσή της η Barclays Capital αναφέρει ότι οι αυξημένες -πλην προγραμματισμένες- διακοπές στη λειτουργία των διυλιστηρίων πλήττουν ακόμα την αγορά. Η ζήτηση παραμένει αρραγής, ενώ τα αποθέματα έχουν ελαττωθεί σημαντικά. Επιπλέον, η Barclays Capital υπογραμμίζει ότι οι τιμές της βενζίνης θα παραμείνουν σταθερές τις προσεχείς εβδομάδες με το ενδεχόμενο να ενισχυθούν, εάν περισταλούν περαιτέρω τα αποθέματα.

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές, οι οποίοι αναμένουν ότι τα αποθέματα του πετρελαίου θα ανταποκριθούν με δυσκολία στη ζήτηση, όταν αρχίσει ο χειμώνας. Κάτι τέτοιο θα αποφευχθεί, εάν ο ΟΠΕΚ αποφασίσει να αυξήσει την παραγωγή του. Ωστόσο, τα μέχρι στιγμής στοιχεία υπαγορεύουν ότι ο συνασπισμός θα διατηρήσει τα επίπεδα παραγωγής. Μεταξύ των κρατών-μελών του μόνον η Ινδονησία έχει διαφορετική άποψη.

Εν γένει ο ΟΠΕΚ πιστεύει ότι μία αύξηση της παραγωγής απλώς θα ενίσχυε τα ήδη επαρκή αποθέματα. Εντούτοις, ίσως αναγκαστεί να αλλάξει πολιτική και να αυξήσει κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως την παραγωγή του τον Δεκέμβριο, εάν η ζήτηση αναθερμανθεί.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα στον Ατλαντικό

Χθες στο Λονδίνο το Brent υπερέβη τα 74 δολάρια το βαρέλι στα 74,21, ενώ στη Νέα Υόρκη το αργό είχε αρχικά υπερβεί τα 75 δολάρια στα 75,26 δολάρια το βαρέλι. Αργότερα υποχώρησε στα 74,81 δολάρια.

Πέραν του ΟΠΕΚ ένας ακόμα λόγος που επηρεάζει την αγορά είναι τα έντονα καιρικά φαινόμενα στον Ατλαντικό με τους καταστροφικούς τυφώνες. Ο αντίκτυπός τους είναι ιδιαίτερα βαρύς και για τις αντασφαλιστικές εταιρείες, όπως η Μunich Re, η οποία υπολογίζει το κόστος αποζημιώσεων από 1-2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή