Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ουδεμία έκπληξη. Ουδείς άκουσε κάτι σοβαρό για το νομισματικό μέλλον παρά μόνο μια διαχειριστική προσπάθεια της σοβαρής πιστωτικής κρίσης που πλήττει βάναυσα την Ευρώπη, τόσο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όσο και από την Τράπεζα της Αγγλίας. Δεν είναι τυχαίο που οι κρίσιμες χθεσινές συνεδριάσεις των δύο κορυφαίων κεντρικών τραπεζών της Ευρώπης, δεν άλλαξαν τις επενδυτικές κατευθύνσεις των αγορών.

Κατά τα λοιπά… Το επιτόκιο των 13 χωρών της Ζώνης του Ευρώ παρέμεινε χτες στο 4,0%, όπως αναμενόταν από τους πάντες. Και το επιτόκιο της στερλίνας στο 5,75%.

H ΕΚΤ επιμένει στην ίδια τακτική των «ενέσεων» ρευστότητας για να καταπολεμήσει την κρίση. Χθες, έγινε, επίσης, μια νέα επίσημη κίνηση εκ μέρους της ΕΚΤ να πλημμυρίσει με έξτρα ρευστό χρήμα ύψους 42,2 δισεκατομμυρίων ευρώ τις τράπεζες της Ευρωζώνης. Παρόμοια κίνηση είχε κάνει η ΕΚΤ στις 9 Αυγούστου όταν έριξε το πρωτοφανές τεράστιο ποσό των 94,8 δισ. ευρώ στο τραπεζικό της σύστημα. Μόλις προχτές και η Τράπεζα της Αγγλίας έκανε την ίδια κίνηση εφοδιασμού με ρευστό το Σίτι.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι οι χθεσινές οικονομικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, ήταν που στήριξαν τα χρηματιστήρια. Απλώς, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χτες για τις λιανικές πωλήσεις ήταν καλύτερα από τα προβλεπόμενα.

Ομως, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, δεν επεφύλαξε τίποτε θετικό για όσους δανειολήπτες υποφέρουν. Στην επίσημη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ υπογράμμισε ότι η EKT θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί προσεκτικά τους κινδύνους που απειλούν τη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα.

Δηλαδή, είπε εμμέσως πλην σαφώς ότι η τράπεζα δεν αλλάζει νομισματική πολιτική. Ο κ. Τρισέ φρόντισε στις προθέσεις του για τις μελλοντικές κινήσεις της τράπεζας να κρατήσει την πάγια στάση «του βλέπουμε και κάνουμε…». Στάση που καθορίζεται εν πολλοίς από τις αγορές.

Ευτυχώς, στην Ευρωζώνη, οι πληθωριστικές πιέσεις σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της ΕΚΤ θα παραμείνουν στο 1,8% κατά μέσον όρο. Επίσης, η ΕΚΤ αναθεώρησε τις αρχικές προβλέψεις της και τώρα εκτιμά υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης της ευρωοικονομίας.

Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ στις αρχές Αυγούστου είχε προαναγγείλει -εμμέσως πλην σαφώς- την αύξηση των επιτοκίων του ευρώ (κατά 0,25%) στο 4,25% (από το τρέχον επίπεδο του 4,0%), για τη χθεσινή συνεδρίαση και πιθανόν μία επιπλέον αύξηση (κατά 0,25%) στο 4,75% μέχρι το τέλος του έτους. Απλώς ανέβαλε, όπως φάνηκε χτες, τις επιλογές του.

Πάντως, ένα είναι σίγουρο: ο κ. Τρισέ θέλει να κερδίσει χρόνο. Οι σφοδρές ανησυχίες που προκαλούν οι συνέπειες της σοβαρής επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας, η πιστωτική κρίση που πλήττει και το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης, η ενίσχυση της ισοτιμίας του ευρώ και η θριαμβική εκλογή Σαρκοζί στο προεδρικό αξίωμα στη Γαλλία, έχουν κορυφωθεί.

Επίσης, χρόνο θέλει να κερδίσει και ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης Μπεν Μπερνάνκι. Τώρα, όμως, τα στοιχήματα ότι η FED θα εξαναγκαστεί να μειώσει τα επιτόκια άρχισαν να ενισχύονται. Αγνοώντας την πάγια πληθωριστική κινδυνολογία και διαβλέποντας τους κινδύνους που απειλούν την αμερικανική οικονομία, επιχειρηματίες και πολιτικοί έχουν συνασπισθεί σε κοινό μέτωπο. Ολοι ελπίζουν ότι με τη μείωση του κόστους του χρήματος θα «σβήσουν» οι κίνδυνοι που απειλούν το μέλλον της αμερικανικής και της παγκόσμιας οικονομίας και, βεβαίως, της επιχειρηματικής Αμερικής.

Η FED, όμως, φαίνεται ότι δεν θέλει και αυτή να συρθεί από τις αγορές και δήθεν δηλώνει ότι δεν είναι έτοιμη ακόμη να προβεί σε μείωση των αμερικανικών επιτοκίων. Αντιστέκεται και προσπαθεί και αυτή να αντιμετωπίσει την κατάσταση με «ενέσεις» ρευστότητας στο τραπεζικό της σύστημα κερδίζοντας χρόνο.

Τα αμερικανικά επιτόκια κρατιούνται σταθερά στο 5,25% από τις 29 Ιουνίου του 2006. Πάντως, οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν τώρα ότι τα αμερικανικά επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν μειωθεί στα επίπεδα του 4,5% και ενδεχομένως στο 4,25%.

H FED, κινούμενη με τη δική της λογική μείωσε το προεξοφλητικό επιτόκιο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 5,75%, από 6,25%, για να βοηθήσει τις αμερικανικές τράπεζες. Το προεξοφλητικό επιτόκιο είναι το επιτόκιο που η FED δανείζει χρήμα απ’ ευθείας τις τράπεζες και καθορίζεται από τις 12 περιφερειακές Κεντρικές Τράπεζες, όμως εγκρίνεται από το Συμβούλιο της FED. Ενώ το βασικό επιτόκιο το αποφασίζει η 19μελής FOMC (Federal Open Market Committee), που αποτελείται από τα μέλη του συμβουλίου της FED και τους προέδρους ορισμένων περιφερειακών κεντρικών τραπεζών και καθορίζει τα overnight δάνεια από τις τράπεζες προς τους άλλους χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή