Η νευρικότητα των αγορών «κρατάει ψηλά» το πετρέλαιο

Η νευρικότητα των αγορών «κρατάει ψηλά» το πετρέλαιο

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκε και χθες η τιμή του «μαύρου χρυσού», καθώς παρέμεινε στα επίπεδα των 76 δολαρίων το βαρέλι, ήτοι βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής σχεδόν 3 δολαρίων από το προηγούμενπο ρεκόρ του των 78,77 δολαρίων το βαρέλι. Οι παράγοντες, οι οποίοι επηρέασαν την ψυχολογική διάθεση των επενδυτών ήταν οι νέες εντάσεις στη Μέση Ανατολή σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για τη μείωση των αποθεμάτων.

Συγκεκριμένα, στην αγορά της Νέας Υόρκης το αργό διαμορφώθηκε χθες κατά τις πρωινές συναλλαγές στα 76,38 δολάρια το βαρέλι, ενώ το ρεκόρ ήταν στα 78,77 δολάρια την 1η Αυγούστου. Στην αγορά του Λονδίνου διατηρήθηκε στα επίπεδα των 74 δολαρίων το βαρέλι και συγκεκριμένα στα 74,77 δολάρια.

Τα τελευταία εβδομαδιαία αποθέματα στις Ηνωμένες Πολιτείες παρουσίασαν πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση. Συνολικά ελαττώθηκαν κατά 3,9 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ αναμενόταν σαφώς πιο περιορισμένη μείωση της τάξεως των 500.000 βαρελιών. Τα δε αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 1,5 εκατομμύριο βαρέλια.

Ενα ακόμα στοιχείο, το οποίο ενίσχυσε την τιμή του μαύρου χρυσού ήταν και οι ενδείξεις ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) δεν αναμένεται να αλλάξει γραμμή πλεύσης και να αποφασίσει στην επόμενη σύνοδό του την Τρίτη να αυξήσει την παραγωγή. Μεταξύ των κρατών-μελών του μόνο η Ινδονησία, η δεύτερη μικρότερη σε παραγωγή, έχει υπαινιχθεί ότι ίσως προτείνει μία αύξηση.

Σε δηλώσεις του ο νέος επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας είχε επισημάνει ότι, όταν οι τιμές του πετρελαίου πλησιάζουν τα ιστορικά επίπεδα ρεκόρ, αυτό σημαίνει ότι η παγκόσμια αγορά έχει αγγίξει τα όριά της. Αν και ο ΟΠΕΚ δεν προτίθεται να ανταποκριθεί στο αίτημα για άντληση περισσότερου πετρελαίου, ορισμένοι αναλυτές υπενθυμίζουν ότι συνήθως το τέταρτο τρίμηνο η ζήτηση αυξάνεται λόγω καιρικών συνθηκών. Οπότε, εάν ο ΟΠΕΚ δεν αυξήσει την παραγωγή, τότε θα υπάρξει σοβαρό έλλειμμα στις παγκόσμιες προμήθειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή