Και το ΔΝΤ προειδοποιεί για τις επιπτώσεις της κρίσης στην παγκόσμια οικονομία

Και το ΔΝΤ προειδοποιεί για τις επιπτώσεις της κρίσης στην παγκόσμια οικονομία

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναμένεται να υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη και, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι του, οι μεγαλύτερες επιπτώσεις αναμένονται για την αμερικανική οικονομία και για ορισμένες περιοχές της Ευρώπης. Πρόκειται για τον τρίτο διεθνή οργανισμό που προειδοποιεί για τις αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, ακολουθώντας τον ΟΟΣΑ και την ΠαγκόσμιαΤράπεζα, ο οποία, ωστόσο, εμφανίστηκε πιο μετριοπαθής αφού ανώτατο στέλεχός της διετύπωσε την εκτίμηση ότι η κρίση σε δύο μήνες θα έχει λήξει.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη Σουηδία και τη Νορβηγία υποστήριζαν ότι η εξελισσόμενη πιστωτική κρίση, η οποία ξεκίνησε από την αμερικανική αγορά στεγαστικής πίστης μειωμένης εξασφάλισης, θα έχει επιπτώσεις στην αναπτυξιακή πορεία των δύο αυτών ισχυρών οικονομιών. Αν και η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας αύξησε χθες το βασικό επιτόκιό της δανεισμού κατά ένα τέταρτο της μονάδος, στο 3,75%, διατηρώντας παράλληλα τη θέση της περί πιθανής ανάγκης περαιτέρω ανόδου του κόστους του χρήματος στη χώρα, διευκρίνισε ότι η ανάπτυξη δέχεται ορισμένες πιέσεις λόγω της τρέχουσας κρίσης.

Την εκτίμηση ότι οι αναταράξεις στις διεθνείς αγορές ενδέχεται να επηρεάσουν την ανάπτυξη στη Νορβηγία, εξέφρασε χθες και ο επικεφαλής τής εκεί κεντρικής τράπεζας, Γιάρλε Μπέργκο.

Σημαντική επίπτωση στις αγορές είχαν και οι δηλώσεις του πρώην διοικητή της FED, Αλαν Γκρίνσπαν, ο οποίος ανακάλεσε αναμνήσεις από τις κρίσεις του πρόσφατου παρελθόντος, τη χρηματιστηριακή του 1987 και της αγοράς των παραγώγων και του επενδυτικού κεφαλαίου Long Τerm Capital Management το 1998. Σε δηλώσεις του χθες στη Wall Street Journal, ο κ. Γκρίνσπαν ανέφερε ειδικότερα ότι οι εξελίξεις, οι οποίες παρατηρούνται τις τελευταίες εβδομάδες στις αγορές είναι παρόμοιες από πολλές απόψεις με εκείνες του 1998 και με τη χρηματιστηριακή κρίση του 1987…

Σε μία άλλη εξέλιξη, από τη Γερμανία ανακοινώθηκε χθες ότι, παρά τη μικρή μείωση των εξαγωγών της, το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας σημείωσε νέα αύξηση τον Ιούλιο. Ειδικότερα, παρά τη μικρή μείωση των γερμανικών εξαγωγών, αυτές παραμένουν σχεδόν σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ αντιθέτως, οι εισαγωγές στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης σημείωσαν σημαντική μείωση, κατά 2,4%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή