Υψηλά παραμένουν τα επιτόκια χορηγήσεων στην Ελλάδα

Υψηλά παραμένουν τα επιτόκια χορηγήσεων στην Ελλάδα

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα παραμένει η ακριβότερη χώρα στα δάνεια μεταξύ των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης, μολονότι παρατηρείται «κλείσιμο» της ψαλίδας μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων. Σύμφωνα με νέα συγκριτικά στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το μέσο επιτόκιο στα νέα καταναλωτικά δάνεια ανέρχεται στο 9,25%, όταν στην Ευρωζώνη είναι 6,77%. Στα ίδια επίπεδα με το μέσο επιτόκιο της Ευρωζώνης βρίσκεται εκείνο των νέων στεγαστικών δανείων. Ωστόσο, το μέσος κόστος δανεισμού των Ελλήνων παραμένει υψηλότερο και στα στεγαστικά, αφού το επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα ανέρχεται στο 5,12%, όταν στην Ευρωζώνη είναι 4,89%. Αυτό οφείλεται στα υψηλότερα επιτόκια που είχε η Ελλάδα στα στεγαστικά δάνεια κατά την προηγούμενη περίοδο. Το ίδιο ισχύει και στα καταναλωτικά, αφού το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα (νέοι και παλαιοί δανειολήπτες) είναι 8,4%, όταν το αντίστοιχο της Ευρωζώνης είναι 6,09%. Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις, η Ελλάδα κυμαίνεται στα μέσα επίπεδα των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών.

Στις καταθέσεις, οι πιο γενναιόδωρες τράπεζες είναι της Φινλανδίας (4,11% για προθεσμιακές καταθέσεις μέχρι ένα έτος). Στα νέα στεγαστικά δάνεια, το υψηλότερο επιτόκιο παρατηρείται στη Σλοβενία (6,11%) και το μικρότερο στη Γαλλία (4,55%). Στα καταναλωτικά δάνεια, η πιο φθηνή χώρα είναι η Φινλανδία (5,6%) και ακριβότερη η Πορτογαλία (10,9%). Στην υπερανάληψη και τις πιστωτικές κάρτες, την πρώτη θέση στην ακρίβεια διατηρεί η Ελλάδα (14,12%), ενώ η φθηνότερη είναι Ολλανδία (7,06%).

Από τα στοιχεία της ΕΚΤ προκύπτει, επίσης, ότι σε όλες τις χώρες παρατηρήθηκε μέχρι τα τέλη Ιουλίου μικρή αύξηση στα επιτόκια καταθέσεων και δανείων, αντανακλώντας την «προετοιμασία» των τραπεζών για αύξηση των επιτοκίων του ευρώ από την ΕΚΤ, αλλά και την κρίση στις αγορές που προήλθε από τις ΗΠΑ. Τα επιτόκια καταθέσεων αυξήθηκαν 0,08 της μονάδας κατά μέσον όρο των στεγαστικών δανείων κατά 0,07 της μονάδας και των καταναλωτικών δανείων κατά 0,11 της μονάδας.

Τώρα, το ενδιαφέρον των αγορών επικεντρώνεται στην επόμενη κίνηση της ΕΚΤ, καθώς η απόφαση για μείωση των αμερικανικών επιτοκίων από τη FED στις 18 Σεπτεμβρίου έχει σχεδόν προεξοφληθεί. Οι αναλυτές θεωρούν σίγουρη την πρόθεση της ΕΚΤ για αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων μόλις εμφανιστούν σημάδια σταθεροποίησης των αγορών από την πιστωτική κρίση. Σημειώνεται ότι οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν τονώσει τις αγορές με ρευστότητα άνω των 400 δισ. δολαρίων από τις 9 Αυγούστου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή