Στάση αναμονής για δολάριο, πτώση ευρώ

Στάση αναμονής για δολάριο, πτώση ευρώ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley εμφανίζεται ουδέτερη έναντι της προοπτικής του δολαρίου στο νέο εβδομαδιαίο δελτίο της για την αγορά συναλλάγματος. Οπως επισημαίνουν αναλυτές της, ο επικεφαλής της Fed εμφανίσθηκε μάλλον απαισιόδοξος σε πρόσφατη ομιλία του και όλα προοιωνίζονται τη μείωση των επιτοκίων του δολαρίου την 18η Σεπτεμβρίου, ιδιαίτερα εάν συνεχίσει να παρατηρείται έλλειμμα ρευστότητας στη διατραπεζικη αγορά. Ωστόσο, η περαιτέρω προεξόφληση της πιθανότητας της κατά μισή μονάδα – συνολικώς – μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων, ενδέχεται να αποδειχθεί υπερβολική εν τέλει, ενώ η πιθανή, σταδιακή εκτόνωση των πιέσεων στις αγορές ευρύτερα, μπορεί να λειτουργήσει θετικά γαι το δολάριο. Σταθμίζονταςτους προαναφερόμενους παράγοντες, η Morgan Stanley διατηρεί λοιπόν ουδέτερη στάση προς το παρόν αναφορικά με το αμερικανικό νόμισμα.

Πτωτικές τάσεις διαβλέπουν οι ίδιες πηγές για το ευρώ. Κατά την εκτίμησή τους, το κλείσιμο του κύκλου ανόδου των επιτοκίων και η πτωτική τάση των δεικτών του οικονομικού κλίματος και των μακρο-οικονομικών στοιχείων μάλλον θα αποδειχθούν ισχυρότεροι παράγοντες επηρεασμού του ευρώ από την αισιοδοξία για την αναπτυξιακή προοπτική της Ευρωζώνης. Η πιθανότητα ενός ακόμη κύκλου μείωσης του κινδύνου που αναλαμβάνουν οι διεθνείς επενδυτές, προοιωνίζεται την άνοδο του γιεν έναντι του δολαρίου. Με τα ιαπωνικά, μακροοικονομικά στοιχεία να παρουσιάζουν χειροτέρευση, παρότι αυτή θα αναμένετο να λειτουργήσει αρνητικά για το εθνικό νόμισμα, ίσως να το ευνοήσει τελικώς, ειδικά στην περίπτωση που οι μη θεσμικοί επενδυτές θα αρχίσουν να φοβούνται για τα διεθνή ανοίγματά τους, με αποτέλεσμα τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.

Απαισιοδοξία δηλώνουν για το άμεσο μέλλον της στερλίνας οι αναλυτές της Morgan Stanley, αναφέροντας ότι η βρετανική οικονομία βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία προσαρμογής στις προηγούμενες, πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων δανεισμού της Τραπέζης της Αγγλίας. Παρότι, τονίζουν, τα μακροοικονομικά στοιχεία είναι ανάμεικτα προς το παρόν, στο βρετανικό ορίζοντα δείχνουν να συγκεντρώνονται γκρίζα σύννεφα…

Τέλος, ουδέτερες εμφανίζονται οι ίδιες πηγές και ως προς την προοπτική του ελβετικού φράγκου προς το παρόν, εκτιμώντας πάντως ότι η Τράπεζα της Ελβετίας θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκιά της δανεισμού δεδομένου ότι οι προηγούμενες αυξήσεις αντισταθμίστηκαν από την πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του φράγκου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή