Με κέρδη θα βγουν από την κρίση οι αγορές

Με κέρδη θα βγουν από την κρίση οι αγορές

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αγορές θα βγουν πιο κερδισμένες μεσοπρόθεσμα, μετά την πρόσφατη κρίση. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι βραχυπρόθεσμες συνέπειες δεν θα είναι επίπονες. Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ροντρίγο ντε Ράτο, σε συνέντευξή του στους Financial Times, δηλώνοντας πως οι αρνητικές επιπτώσεις θα είναι περιορισμένες, κυρίως λόγω της ισχυρής παγκόσμιας οικονομίας και της αξιοπιστίας των νομισματικών αρχών. Ωστόσο, ο κ. Ράτο σημείωσε ότι το πάθημα από την πρόσφατη κρίση στην αγορά στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ θα πρέπει να γίνει μάθημα. Το πρόβλημα ξεκίνησε από τον μη σωστό υπολογισμό του ρίσκου στα δάνεια μειωμένης εξασφάλισης. Και προτείνει στις αρμόδιες αρχές να επανεξετάσουν το θεσμικό πλαίσιο ώστε οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί να υιοθετούν το πραγματικό μέγεθος του ρίσκου στα προϊόντα τους.

Επιθετικές κινήσεις

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο του ΔΝΤ, Κεν Ρογκόφ, ζούμε «την εποχή μιας νέας χρηματοοικονομικής κρίσης». Είναι μια εύθραυστη εποχή κατά την οποία απαιτούνται επιθετικές κινήσεις από την πλευρά των νομισματικών αρχών, σε ό,τι αφορά τα επιτόκια. Αν αυτό δεν φανεί αρκετό, τότε θα δούμε μια μεγάλη θεσμική παρέμβαση.

Τη στιγμή που ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντε Ράτο, αναδεικνύει τη θετική πλευρά της κρίσης, μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα σοβαρό κίνδυνο: Σε 10 θα πρέπει να ανανεωθούν εταιρικά ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης, που ξεπερνούν τα 120 – 140 δισ. δολάρια.

Στην παρούσα φάση οι συνθήκες στην αγορά δεν είναι ευνοϊκές για κάτι τέτοιο.

Μείωση επιτοκίων

Εξάλλου, τα νέα στοιχεία από την αμερικανική οικονομία είναι αποθαρρυντικά. Πρόβλεψη της Αμερικανικής Ενωσης Οικονομολόγων εκτιμά πως ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2007 δεν θα ξεπεράσει το 2%. Πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων πέντε ετών. Για το 2008 η πρόβλεψη κάνει λόγο για ρυθμό 2,8%. Η έκθεση της Ενωσης προβλέπει επίσης ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια στο 4,75% μέσα στο 2008, από 5,25% που βρίσκονται σήμερα. Επίσης, η Home Depot, η μεγαλύτερη αλυσίδα στον κόσμο με είδη και λύσεις για την ανανέωση και βελτίωση του σπιτιού, εκτίμησε ότι η αμερικανική αγορά ακινήτων δεν πρόκειται να ανακάμψει πριν από το τέλος του 2008.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή