Στο 6,9% η ανεργία στην Ευρωζώνη και στο 4,6% στις ΗΠΑ

Στο 6,9% η ανεργία στην Ευρωζώνη και στο 4,6% στις ΗΠΑ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμετάβλητο, στο 6,9%, διατηρήθηκε τον Ιούλιο το ποσοστό της ανεργίας στην Ευρωζώνη συγκριτικά με τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, το εν λόγω ποσοστό εμφανίζεται σημαντικά μειωμένο, κατά 0,9 της ποσοστιαίας μονάδας στη βάση του δωδεκαμήνου, ήτοι έναντι του Ιουλίου του 2006. Τα στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν από τον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) από τον οποίο αναφέρεται επίσης ότι το ποσοστό της ανεργίας διατηρήθηκε αμετάβλητο στις ΗΠΑ τον Αύγουστο και σε σχέση με τον Ιούλιο, ήτοι στο 4,6%, διαμορφώθηκε όμως τον όγδοο μήνα του έτους μόλις 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας χαμηλότερα από τον αντίστοιχο περσινό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού για τις 27 χώρες εκ των 30 μελών του, για τις οποίες γίνεται ο υπολογισμός του μέσου όρου της ανεργίας, το εν λόγω ποσοστό διατηρήθηκε επίσης αμετάβλητο τον φετινό Ιούλιο συγκριτικά με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, στο 5,4%, παρουσίασε όμως πτώση 0,6 ποσοστιαίων μονάδων, στη βάση του δωδεκαμήνου.

Για τις υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες του κόσμου, την ιαπωνική και τη βρετανική, ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε τον φετινό Ιούλιο στην πρώτη στο 3,5%, παρουσιάζοντας ετήσια πτώση της τάξεως της μισής ποσοστιαίας μονάδος και στη δεύτερη, στο 5,3% τον Μάιο, υποχωρώντας ωστόσο μόλις κατά το ένα δέκατο της ποσοστιαίας μονάδος σε ετήσια βάση.

Για τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, τη γερμανική, τη γαλλική και την ιταλική, τα στοιχεία του ΟΟΣΑ είναι εξόχως ενδιαφέροντα. Ειδικότερα, η ανεργία ανήλθε τον Ιούλιο στη Γερμανία στο 6,4%, παρουσιάζοντας ετήσια πτώση 1,8 ποσοστιαίων μονάδων. Στη Γαλλία, το ποσοστό της ανεργίας ανήλθε τον Ιούλιο στο 8,5% και ήταν μειωμένο κατά 0,9 της ποσοστιαίας μονάδος συγκριτικά με τον Ιούλιο του 2006. Σημαντική μείωση, κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες, σημείωσε στη βάση του δωδεκαμήνου η ανεργία και στην Ιταλία, έχοντας διαμορφωθεί τον Ιούλιο φέτος στο 6,1%.

Σε μία άλλη εξέλιξη, η κρίση στην αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ ενδέχεται να οδηγήσει σε απώλειες 100.000 θέσεων εργασίας στον κλάδο παροχής στεγαστικών δανείων, όπως αναφέρουν αναλυτές. Μέχρι στιγμής φέτος οι θέσεις εργασίας στον κλάδο έχουν μειωθεί κατά 50.000, ήτοι κατά 10% και ακόμη ένα 20% είναι εκτεθειμένο στην ανεργία.

Αναλυτές της Credit Suisse εκτιμούν ότι η αξία των στεγαστικών δανείων ίσως διαμορφωθεί το 2008 στις ΗΠΑ μόλις στα 1,8 τρισ. δολάρια, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2000, έχοντας εκτιναχθεί στο ρεκόρ των 4 τρισ. δολαρίων το 2003. Οπως εκτιμούν, η αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ δεν θα ανακάμψει πριν από το 2009.

Η Βρετανία επιδοτεί τους εργαζόμενους της Remploy

Στην άμεση επιδότηση των μισθών 2.200 υπαλλήλων της κρατικής εταιρείας Remploy, της οποίας εργοστάσια πρόκειται να κλείσουν, προσανατολίζεται η κυβέρνηση του Λονδίνου στην περίπτωση που θα συναινέσουν να απασχοληθούν σε ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες προσφέρουν μικρότερες απολαβές και όπου -ίσως- θα απασχολούνται με αντικείμενα κατώτερα των αποδεδειγμένων ικανοτήτων τους. Ο όρος άμεση επιδότηση αφορά την προοπτική οι εν λόγω εργαζόμενοι, οι οποίοι θα λαμβάνουν ωρομίσθιο έως και 6 στερλινών από εργοδότες όπως οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ Asda και Tesco, να λαμβάνουν απ’ ευθείας από το κράτος το υπόλοιπο του μισθού τους – που κυμαίνεται σήμερα από τις 6,30 έως και τις 8 στερλίνες την ώρα. Οι ίδιοι δεν θα χάσουν κανένα κεκτημένο, το οποίο να αφορά σε άδειες, οικονομική κάλυψη σε περίπτωση ασθενείας και στη συνταξιοδότηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή