Ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίων ευρώ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίων ευρώ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να αποτελούν απειλή για την οικονομία της Ευρωζώνης παρά τη διόρθωση που παρατηρείται στις διεθνείς αγορές, υποστήριξε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων δανεισμού του ευρώ στο ορατό μέλλον. Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένουν υγιείς, συμπληρώνοντας έτσι τις δηλώσεις τους της προηγούμενης ημέρας, όταν υποστήριζε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης θα προσεγγίσουν το προηγουμένως υπολογιζόμενο δυνητικό επίπεδό τους. Ωστόσο, ο ίδιος συμπλήρωνε ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να συνεχίζουν να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στις αγορές.

Το ευρώ απέκτησε νέα δυναμική χθες έναντι του δολαρίου, εκτινασσόμενο σε απόσταση αναπνοής από τα επίπεδά του ρεκόρ των 1,3852 δολαρίων στα οποία είχε φθάσει τον Ιούλιο. Αργά το απόγευμα ώρα Ελλάδος η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου ανήρχετο στα 1,3840 δολάρια ενώ το αμερικανικό νόμισμα υποχωρούσε και στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, αυτών, των κυριοτέρων εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ.

Η συγκεκριμένη θέση των αγορών έναντι του δολαρίου «δικαιώθηκε» λίγο αργότερα χθες, όταν ο επικεφαλής της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, σε δημόσια ομιλία του στο Βερολίνο δεν έκανε αναφορές, οι οποίες θα προϊδέαζαν για τις κατευθύνσεις της νομισματοπιστωτικής πολιτικής της μεγαλύτερης κεντρικής τράπεζας στον κόσμο.

Διάσταση απόψεων παρατηρείται στο μεταξύ στα ανώτατα κλιμάκια της Fed, με ορισμένους αξιωματούχους να αισιοδοξούν για τη θετική έκβαση της τρέχουσας κρίσης στην αγορά στεγαστικής πίστης μειωμένης εξασφάλισης ενώ άλλοι εκτιμούν ότι σύντομα θα γίνουν ορατές οι επιπτώσεις της στην ευρύτερη οικονομία, επηρεάζοντας την καταναλωτική δαπάνη. Το ευρύ φάσμα των δηλώσεων αριθμού στελεχών της Fed, πιθανόν να σηματοδοτεί και διάσταση απόψεων για το αν θα πρέπει να μειώσουν το βασικό επιτόκιο δανεισμού της κατά ένα ή τέταρτο της μονάδος ή κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στην επικείμενη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής, τη 18η Σεπτεμβρίου. Υποστηρίζοντας ότι η αύξηση του βαθμού αβεβαιότητας που χαρακτηρίζει τις αγορές, ο εκ των διοικητών της Fed, Φρέντερικ Μίσκιν, δήλωσε μεταξύ άλλων χθες ότι αυτή η αβεβαιότητα μπορεί να πλήξει την καταναλωτική δαπάνη και τόνισε ότι τους τελευταίους τρεις μήνες, οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο στις 70.000 το μήνα, έναντι 165.000 το δεύτερο εξάμηνο του 2006.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή