Η Σ. Αραβία προτείνει αύξηση παραγωγής αργού

Η Σ. Αραβία προτείνει αύξηση παραγωγής αργού

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόταση της Σαουδικής Αραβίας για αύξηση της παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως εξέτασε χθες με αρκετά καλούς οιωνούς ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) στο πλαίσιο της συνόδου του στη Βιέννη.

Η χειρονομία αυτή από τη μεγαλύτερη παραγωγό στον ΟΠΕΚ στόχο έχει να καθησυχάσει τις καταναλώτριες χώρες, oι οποίες έχουν προβληματισθεί με το πετρέλαιο στα 77 δολάρια το βαρέλι, τις επιπτώσεις του στην παγκόσμια οικονομία και την ταχεία συρρίκνωση των αποθεμάτων.

Χθες το απόγευμα εν αναμονή της απόφασης, το αργό Ν. Υόρκης είχε ελαφρώς υποχωρήσει στα 77,17 δολάρια το βαρέλι. Το πρωί λόγω επιθέσεων σε πετρελαιαγωγούς στο Μεξικό είχε ανέλθει στα 78,32 δολάρια, ήτοι σε απόσταση αναπνοής από το ιστορικό ρεκόρ των 78,77 δολαρίων.

Στο Λονδίνο το Brent είχε απολέσει 24 σεντς στα 75,24 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο, η εξασφάλιση στήριξης από τους σκληροπυρηνικούς του ΟΠΕΚ -όπως το Κουβέιτ και η Βενεζουέλα- δεν θεωρείτο εύκολη, χωρίς να αποκλείεται κιόλας.

Εγκυρες πηγές τόνισαν ότι υπήρξε μεταστροφή και μαζί με τη Σ. Αραβία συντάχθηκε το Κουβέιτ, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ωστόσο, εάν εκδηλωθεί σθεναρή αντίσταση, η πρόταση θα αποσυρθεί.

Πάντως, μία αύξηση 500.000 βαρελιών την ημέρα θα ικανοποιήσει τις καταναλώτριες χώρες, χωρίς να πλημμυρίσει την αγορά και να αποδυναμώσει την τιμή του «μαύρου χρυσού».

Εν όψει της χειμερινής περιόδου, πάντως, τα οικονομικά στοιχεία δεν είναι ιδιαίτερα σαφή, ενώ ορισμένες φορές εμφανίζονται αντικρουόμενα. Οι βιομηχανικές καταναλώτριες χώρες προβλέπουν ότι τα αποθέματά τους σε αργό θα μειωθούν στα κατώτατα επίπεδα του μέσου όρου πενταετίας έως και τον Ιανουάριο, εκτός εάν ο ΟΠΕΚ αποφάσιζε να αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο. Τέλος, επικρατεί αβεβαιότητα και για την οικονομία των ΗΠΑ, οι οποίες απορροφούν τις μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου διεθνώς. Τον Αύγουστο οι εργοδότες μείωσαν τις θέσεις εργασίας πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή