Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αναδυθέν «καυτό» μέτωπο του πετρελαίου έδωσε τη χαριστική βολή χθες στο ευάλωτο, ήδη, δολάριο. Στην αγορά της Νέας Υόρκης, η τιμή του αργού αφού εκτοξεύθηκε στο ρεκόρ των 80,18 δολαρίων το βαρέλι, έκλεισε με άνοδο 2,07% δολαρίων στα 79,85 δολάρια το βαρέλι. Η διεθνής κερδοσκοπία έκανε τα γνώριμα παιχνίδια της ωθώντας την τιμή του πετρελαίου σε νέα ιστορικά υψηλά στην αγορά της Νέας Υόρκης. Οπως η τιμή της βενζίνης είναι το προσφιλές θέμα των ειδήσεων των μίντια, έτσι και το πετρέλαιο είναι το προσφιλές εμπόρευμα των κερδοσκοπικών hedge funds. Και η πετρελαιαγορά είναι ευάλωτη στην κερδοσκοπία.

Τα άλματα του πετρελαίου μεγέθυνε χθες τους κραδασμούς που υφίσταται το δολάριο. Οι αγορές βιάζονται και άρχισαν να προεξοφλούν τον νέο κύκλο μειώσεων των αμερικανικών επιτοκίων, που ξεκινά την ερχόμενη Τρίτη. Δεν προεξοφλείται, απλώς, μια μεγάλη μείωση της μισής ποσοστιαίας μονάδας των επιτοκίων του δολαρίου, αλλά η μεταβολή της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ μετά από τέσσερα χρόνια.

Η επιδείνωση της κρίσης που έχει ξεσπάσει στον τομέα χρηματοδότησης της -ιδιαίτερα πολύτιμης για τους Αμερικανούς- αγοράς κατοικίας, που πυροδοτείται και από τη σοβαρή πιστωτική κρίση, προκαλεί δυσμενείς προβλέψεις που κυκλοφορούν «χύμα» στις αγορές. Οι προβλέψεις που θέλουν το επιτόκιο του δολαρίου να μειώνεται στα επίπεδα του 4,5% κυκλοφορούν και κάνουν παιχνίδι με ισχυρές πιθανότητες. Ενώ τώρα όλο και περισσότεροι παίζουν το ευρωεπιτόκιο στα επίπεδα του 4,5% μέχρι το τέλος του έτους.

Με τη βεβαιότητα, λοιπόν, αυτή οι πάσης φύσεως κερδοσκόποι αλλά και οι απλοί επενδυτές σπεύδουν να την αξιοποιήσουν.

Το δολάριο κατέρρευσε έναντι του ευρώ στα 1,3914 δολάρια ανά ευρώ, και η ισοτιμία αυτή αποτελεί νέο ρεκόρ πτώσης, καθώς ξεπεράστηκαν τα 1,3852 δολάρια ανά ευρώ. Στα ιστορικά αυτά χαμηλά επίπεδα το δολάριο είχε κατολισθήσει στις 24 Ιουλίου όταν άρχισε να ξεσπάει η χρηματοπιστωτική θύελλα εξ αιτίας της κατάρρευσης της αμερικανικής subprime αγοράς στεγαστικών δανείων μηδενικής φερεγγυότητας. Επίσης, το δολάριο κατολίσθησε σε νέα χαμηλότερα επίπεδα 15 ετών έναντι των έξι κυριοτέρων νομισμάτων ενός δείκτη που καταρτίζει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (FED) και που σταθμίζεται με βάσει εμπορικούς όρους.

Τα νέα δυσμενή στοιχεία για την αγορά κατοικίας των ΗΠΑ επηρέασαν αρνητικά χθες όλες τις αγορές. Οι αδιάθετες προς πώλησιν κατοικίες εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα 16 ετών, σβήνοντας τις έστω πενιχρές ελπίδες για αντιμετώπιση της κρίσης στη subprime αγορά στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ. Παράλληλα, και πωλήσεις κατοικιών έπεσαν τον Ιούλιο για πέμπτο συνεχή μήνα.

Πρόκειται για σοβαρή εξέλιξη καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τους κινδύνους που απορρέουν από την πληθώρα των επισφαλών στεγαστικών δανείων και τους χαμηλής φερεγγυότητας δανειολήπτες της subprime αγοράς στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ.

Οι κίνδυνοι που απορρέουν γενικώς από την επιδείνωση της κρίσης στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ, τη χειρότερη των τελευταίων πολλών ετών, που συνθλίβει τη στεγαστική πίστη, εξακολουθούν να κυριαρχούν. Το ενδεχόμενο να πλήξουν τη διάθεση των καταναλωτών και τα κέρδη των επιχειρήσεων και να μολύνουν στο τέλος την αμερικανική οικονομία, είναι εξαιρετικά μεγάλο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), επίσης, αντικρούει σθεναρά τις εντεινόμενες πιέσεις και με την ίδια τακτική των «ενέσεων» ρευστότητας καταπολεμά την κρίση που πλήττει τη διατραπεζική αγορά. Ομως, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, άφησε να εννοηθεί ότι προτίθεται να ξανασκεφτεί τις επιλογές του.

Η ΕΚΤ αναφέρει τη συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών του πετρελαίου ως παράγοντα που μπορεί να επιταχύνει τον πληθωρισμό!!! Επίσης, σε ορισμένες χώρες-μέλη της Ζώνης του Ευρώ ο ρυθμός αύξησης των δανείων του ιδιωτικού τομέα και των τιμών των κατοικιών είναι ταχύτερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, πράγμα που στοιχειοθετεί έναν επιπλέον κίνδυνο για αύξηση του πληθωρισμού, έχει προειδοποιήσει η ΕΚΤ.

Επίσης, ο υψηλός ρυθμός αύξησης της προσφοράς χρήματος αποτελεί παράγοντα που ανησυχεί την EKT, όπως και «ο ρυθμός αύξησης των δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα που είναι πολύ υψηλότερος από την αύξηση του ΑΕΠ».

Ειδικότερα τα στεγαστικά δάνεια που έχουν προκαλέσει υπερθέρμανση της αγοράς κατοικιών σε ορισμένες χώρες-μέλη της Ζώνης Ευρώ και υπογράμμισε ότι η Τράπεζα τα παρακολουθεί προσεκτικά. Πάντως, η συνολική εικόνα δεν εμπνέει ανησυχία αλλά θα μπορούσαν να διευκολύνουν την αποθέρμανση οι Αρχές ορισμένων χωρών. Αλλωστε, επανειλημμένως η EKT έχει κατορθώσει να κατακτήσει την αξιοπιστία της διατηρώντας υπό έλεγχο τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού, πράγμα που νομίζει ότι της δίνει τη δυνατότητα να διατηρεί τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή