ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η παγκοσμιοποίηση δεν βοηθάει στην εκτόνωση της κρίσης

Δυσοίωνες εκτιμήσεις για την αμερικανική οικονομία ευρύτερα, εξέφρασε αργά το βράδυ της Τρίτης ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Χένρι Πόλσον, όταν υποστήριξε ότι η εξελισσόμενη κρίση στην αμερικανική πιστωτική αγορά θα διαρκέσει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χρηματοπιστωτική κρίση τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Ο κ. Πόλσον αναφέρθηκε ειδικότερα στην ασιατική κρίση του 1997 και στη δήλωση αδυναμίας της Ρωσίας το 1998 να συνεχίσει να εξυπηρετεί το εξωτερικό χρέος της. Σε μία αναδρομή στο απώτερο παρελθόν, ο κ. Πόλσον έκανε επίσης αναφορά στην κρίση που έπληξε τη Λατινική Αμερική τη δεκαετία του ’80, όταν αριθμός χωρών κήρυξε ουσιαστικά πτώχευση.

Αξια αναφοράς είναι η δήλωση του Αμερικανού αξιωματούχου ότι έζησε «εκ των έσω» τις προαναφερόμενες κρίσεις, προσφέροντας την εποχή εκείνη τις υπηρεσίες του ως επενδυτικός τραπεζίτης στην Goldman Sachs. Οπως εξήγησε ο κ. Πόλσον, ο λόγος για τον οποίο η επίλυση του τρέχοντος προβλήματος θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο «είναι ότι τώρα η οικονομία και οι επενδύσεις είναι περισσότερο παγκοσμιοποιημένες…».

Από τις αμερικανικές Αρχές εκτιμάται ότι η τρέχουσα κρίση μπορεί να διαρκέσει έως και μία διετία, καθώς τα στεγαστικά δάνεια θα συνεχίσουν να αναπροσαρμόζονται σε υψηλότερα επιτόκια δανεισμού και αυτό θα σημαίνει και τη συνέχεια της αβεβαιότητας για την αγορά των παραγώγων προϊόντων (της τιτλοποίησης) στεγαστικών δανείων μειωμένης εξασφάλισης.

ΔΝΤ: Μικρή η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας

Από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμάται, πάντως, ότι η τρέχουσα κρίση θα επιφέρει μικρή μόνο επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας και ότι η «μετάδοσή της» στην παγκόσμια θα αφορά περιορισμένες επιπτώσεις. Ωστόσο, έχοντας προβεί στην προαναφερόμενη δήλωση, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Σάιμον Τζόνσον, συμπλήρωσε ότι ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της αναταραχής που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στις αγορές. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός εκ των μεγάλων επενδυτικών θυγατρικών της Citigroup, το οποίο προστέθηκε χθες στον μακρύ κατάλογο εκείνων που έχουν υποστεί απώλειες λόγω της κρίσης στην αμερικανική αγορά στεγαστικής πίστης μειωμένης εξασφάλισης. Η Old Lane (Ηedge Fund) είδε την αξία του 4,4 δισ. δολαρίων χαρτοφυλακίου της να μειώνεται τον Αύγουστο κατά σχεδόν 6%. Ο διοικητής της Τραπέζης της Αγγλίας, Μέρβιν Κινγκ, δήλωσε χθες ότι η τράπεζα δεν θα αναπροσαρμόσει το σύστημά της απαιτήσεων ενυπόθηκου δανεισμού ούτε θα αρχίσει να χορηγεί πιο μακροπρόθεσμο δανεισμό έτσι ώστε να μην ενθαρρύνονται ριψοκίνδυνες επενδυτικές συμπεριφορές στο μέλλον.

Πίσω στις ΗΠΑ πάντως, ενθαρρυντικό θεωρείται το γεγονός ότι οι αιτήσεις για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων ή την αναχρηματοδότηση υφισταμένων αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 5,5%.